Cuprins
- ARGUMENT .3
- CAPITOLUL 1 Depozitarea produselor vegetale . ..4
- CAPITOLUL 2 Păstrarea produselor agricole .13
- 2.1. PASTRAREA PRODUSELOR IN STARE USCATA ..15
- 2.2.PASTRAREA SEMINTELOR LA TEMPERATURI SCAZUTE 16
- 2.3.PASTRAREA SEMINTELOR PRIN AERARE ACTIVA . 17
- 2.4. PASTRAREA CU AJUTORUL SUBSTANTELOR CHIMICE . 18
- 2.5 PASTRAREA SEMINTELOR PRIN IRADIERE . .19
- CAPITOLUL 3PROCESE DE ALTERARE IN MASA DE PRODUSE DEPOZITATE . 23
- Bibliografie ..27
- Anexe ...28
Extras din proiect
ARGUMENT
Obiectivul principal pe timpul păstrării este menținerea valorii cantitative și calitative inițiale, și chiar îmbunătățirea calității la materialul destinat pentru insămânțări. Boabele se păstrează în magazii sau silozuri celulare iar știuleții de porumb se păstrează în pătule. Pentru o bună păstrare conținutul de apă trebuie să fie mai mic de 15% la cereale, de 8-11% la plantele uleioase, de 12-14% la plantele leguninoase.
Înainte de depozitare recolta trebuie condiționată. Boabele se păstrează în boxe separate pentru a nu se amesteca și trebuie etichetate specificând destinația (consum, sămânță). Păstrarea produselor este înfluențată de mai mulți factori dintre care umiditatea și temperatura prezintă o importanță deosebită.
Silozurile și magaziile de păstrare a produselor trebuie prevăzute cu posibilități de aerisire, și de păstrare a produselor la temperatura optimă specifică fiecărui produs.
Pentru uscarea produselor agricole se folosesc instalații de uscare. Pentru ventilare în magaziile obișnuite de depozitarea a semințelor de cereale în straturi de grosime de 2-4 m se utilizează instalații de ventilare cu canale practicate în pardoseala magaziei. Mașinile de curățat și sortare a boabelor sunt trioarele, vânturătoarele, selectoarele, mașinile de curățat, mașinile de sortat.
CAPITOLUL 1
Depozitarea produselor vegetale
După recoltare, produsele vegetale sunt depozitate. Spațiile pentru depozitarediferă înfuncție de sortimentul de produse care trebuie păstrat pentru o perioadă main scurtă sau mai lungă de timp. Astfel păstrarea produselor boabe (cereale, leguminoase, oleaginoase) care au un conținut scăzut de apă, se face în magazii de diferite tipuri sau în silozuri.
Produsele rădăcinoase, tuberculifere și alte organe deplante, cu un conținut ridicat în apă, se păstrează în pivnițe sau bordeie, în silozurisau tranșee .
Cele mai importante tipuri de construcții destinate depozitării produseloragricole sunt următoarele :
- Platforme, sunt cele mai simple construcții, descoperite, realizate din pământbătătorit, beton sau asfalt, amplasate pe un teren ridicat, cu apa freatică laadâncime. Ele servesc pentru depozitarea provizorie a porumbului știuleți saupentru expunerea la soare a produselor cu umiditate excesivă.
- Șoproane , sunt platforme acoperite, fără pereți permanenți, care se folosesc întocmai ca și platformele, ele permițând protejarea produselor de ploaie.
- Pătule sunt construcții din lemn, prefabricate de beton armat sau din metal, deformă prismatică, cu acoperiș în două pante, sau cilindrică cu acoperiș conic, destinate pentru depozitarea știuleților de porumb. Pereții pătulelor (șipci, sârmă împletită) asigură o intensă ventilație naturală ceea ce contribuie lauscarea știuleților.
- Magaziile sunt construcții speciale, cu caracter permanent, pentru depozitareași păstrarea produselor. Ele trebuie să fie construcții rezistente (din materiallemnos, cărămidă sau beton) prevăzute cu un număr corespunzător de uși șiferestre pentru a asigura efectuarea operațiilor de depozitare și scoatere aproduselor , precum și o bună aerisire .
Gradul lor de utilare poate fi diferit.
- Silozurile sunt construcții moderne pentru depozitarea și păstrarea produseloragricole. Acestea sunt alcătuite din elemente verticale numite cellule (cu înălțimea de 30-50 m și diametrul de 6,3-16 m),în care se pot păstra cantitățimari de produse (4-52 mii tone), timp îndelungat. Ele beneficiază de un înaltgrad de mecanizare și automatizare.
Inainte de depozitare , toate spațiile se pregătesc în mod corespunzător : serepară, se curăță, se dezinfectează .
Bibliografie
1. BORCEAN, A., BORCEAN, I., DAVID, GH., -Condiționarea, păstrarea și protecția produselor
agricole vegetale, Ed. Eurobit, Timișoara, 1999
2. FEHÉR, ECATERINA - Tehnologii de conservare a produselor agricole, Ed. I, Repr. Univ. Craiova, 1996
3. FEHÉR, ECATERINA,...MATEI GH. - Tehnologii de păstrare a produselor agricole, Editura Universitaria, 2003
4. MOGÂRZAN AGLAIA și colab. - Conservarea și păstrarea produselor agricole vegetale. Ed. Ion
Ionescu de la Brad, Iași , 2003
Preview document
Conținut arhivă zip
- Tehnici de depozitare a productiei culturilor de camp.doc