Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 6135
Mărime: 196.81KB (arhivat)
Publicat de: Virginia Felicia C.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Coroiu Virginia

Cuprins

  1. ARGUMENT .3
  2. CAPITOLUL 1 Depozitarea produselor vegetale . ..4
  3. CAPITOLUL 2 Păstrarea produselor agricole .13
  4. 2.1. PASTRAREA PRODUSELOR IN STARE USCATA ..15
  5. 2.2.PASTRAREA SEMINTELOR LA TEMPERATURI SCAZUTE 16
  6. 2.3.PASTRAREA SEMINTELOR PRIN AERARE ACTIVA . 17
  7. 2.4. PASTRAREA CU AJUTORUL SUBSTANTELOR CHIMICE . 18
  8. 2.5 PASTRAREA SEMINTELOR PRIN IRADIERE . .19
  9. CAPITOLUL 3PROCESE DE ALTERARE IN MASA DE PRODUSE DEPOZITATE . 23
  10. Bibliografie ..27
  11. Anexe ...28

Extras din proiect

ARGUMENT

Obiectivul principal pe timpul păstrării este menținerea valorii cantitative și calitative inițiale, și chiar îmbunătățirea calității la materialul destinat pentru insămânțări. Boabele se păstrează în magazii sau silozuri celulare iar știuleții de porumb se păstrează în pătule. Pentru o bună păstrare conținutul de apă trebuie să fie mai mic de 15% la cereale, de 8-11% la plantele uleioase, de 12-14% la plantele leguninoase.

Înainte de depozitare recolta trebuie condiționată. Boabele se păstrează în boxe separate pentru a nu se amesteca și trebuie etichetate specificând destinația (consum, sămânță). Păstrarea produselor este înfluențată de mai mulți factori dintre care umiditatea și temperatura prezintă o importanță deosebită.

Silozurile și magaziile de păstrare a produselor trebuie prevăzute cu posibilități de aerisire, și de păstrare a produselor la temperatura optimă specifică fiecărui produs.

Pentru uscarea produselor agricole se folosesc instalații de uscare. Pentru ventilare în magaziile obișnuite de depozitarea a semințelor de cereale în straturi de grosime de 2-4 m se utilizează instalații de ventilare cu canale practicate în pardoseala magaziei. Mașinile de curățat și sortare a boabelor sunt trioarele, vânturătoarele, selectoarele, mașinile de curățat, mașinile de sortat.

CAPITOLUL 1

Depozitarea produselor vegetale

După recoltare, produsele vegetale sunt depozitate. Spațiile pentru depozitarediferă înfuncție de sortimentul de produse care trebuie păstrat pentru o perioadă main scurtă sau mai lungă de timp. Astfel păstrarea produselor boabe (cereale, leguminoase, oleaginoase) care au un conținut scăzut de apă, se face în magazii de diferite tipuri sau în silozuri.

Produsele rădăcinoase, tuberculifere și alte organe deplante, cu un conținut ridicat în apă, se păstrează în pivnițe sau bordeie, în silozurisau tranșee .

Cele mai importante tipuri de construcții destinate depozitării produseloragricole sunt următoarele :

- Platforme, sunt cele mai simple construcții, descoperite, realizate din pământbătătorit, beton sau asfalt, amplasate pe un teren ridicat, cu apa freatică laadâncime. Ele servesc pentru depozitarea provizorie a porumbului știuleți saupentru expunerea la soare a produselor cu umiditate excesivă.

- Șoproane , sunt platforme acoperite, fără pereți permanenți, care se folosesc întocmai ca și platformele, ele permițând protejarea produselor de ploaie.

- Pătule sunt construcții din lemn, prefabricate de beton armat sau din metal, deformă prismatică, cu acoperiș în două pante, sau cilindrică cu acoperiș conic, destinate pentru depozitarea știuleților de porumb. Pereții pătulelor (șipci, sârmă împletită) asigură o intensă ventilație naturală ceea ce contribuie lauscarea știuleților.

- Magaziile sunt construcții speciale, cu caracter permanent, pentru depozitareași păstrarea produselor. Ele trebuie să fie construcții rezistente (din materiallemnos, cărămidă sau beton) prevăzute cu un număr corespunzător de uși șiferestre pentru a asigura efectuarea operațiilor de depozitare și scoatere aproduselor , precum și o bună aerisire .

Gradul lor de utilare poate fi diferit.

- Silozurile sunt construcții moderne pentru depozitarea și păstrarea produseloragricole. Acestea sunt alcătuite din elemente verticale numite cellule (cu înălțimea de 30-50 m și diametrul de 6,3-16 m),în care se pot păstra cantitățimari de produse (4-52 mii tone), timp îndelungat. Ele beneficiază de un înaltgrad de mecanizare și automatizare.

Inainte de depozitare , toate spațiile se pregătesc în mod corespunzător : serepară, se curăță, se dezinfectează .

Bibliografie

1. BORCEAN, A., BORCEAN, I., DAVID, GH., -Condiționarea, păstrarea și protecția produselor

agricole vegetale, Ed. Eurobit, Timișoara, 1999

2. FEHÉR, ECATERINA - Tehnologii de conservare a produselor agricole, Ed. I, Repr. Univ. Craiova, 1996

3. FEHÉR, ECATERINA,...MATEI GH. - Tehnologii de păstrare a produselor agricole, Editura Universitaria, 2003

4. MOGÂRZAN AGLAIA și colab. - Conservarea și păstrarea produselor agricole vegetale. Ed. Ion

Ionescu de la Brad, Iași , 2003

Preview document

Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 1
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 2
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 3
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 4
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 5
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 6
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 7
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 8
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 9
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 10
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 11
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 12
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 13
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 14
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 15
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 16
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 17
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 18
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 19
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 20
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 21
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 22
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 23
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 24
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 25
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 26
Tehnici de depozitare a producției culturilor de câmp - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Tehnici de depozitare a productiei culturilor de camp.doc

Alții au mai descărcat și

Influența Lucrărilor Solului Asupra Producției de Porumb

I. INFLUENŢA LUCRĂRILOR SOLULUI ASUPRA PRODUCŢIEI DE PORUMB 1.1. Importanţa culturii porumbului Porumbul este una din principalele cereale ale...

Agenții patogeni la cultura grâu de toamnă

INTRODUCERE Agricultura a fost, este şi rămâne singura ramură care constituie sursa de hrană a omenirii, scopul esenţial al existenţei umane, cu...

Semănatul

ABSTRACT Agricultura este la ora actuală o problemă majoră în economia ţărilor Uniunii Europene. Productivitatea mare obţinută printr-o mecanizare...

Studierea Epocilor de Semănat a Orzului de Toamnă după Mazăre la Boabe

Introducere Orzul este una din cele mai însemnate culturi furajere cu un potential înalt de productivitate. De aceea în condițiile Republicii...

Proiectarea unui elevator cu cupe cu capacitatea de 1000 kg pe oră

Descrierea operaţiei pe care o efectuează aparatul Transportul produselor solide în cadrul instalaţiilor din industria alimentară se realizează cu...

Cultura cartofului

CARTOFUL FAMILIA: Solanaceae GENUL : Solanum SPECIA: Solanum Tuberosum Origine şi răspândire - originar din America de Sud (regiunile înalte...

Îmbunătățirea managementului

Introducere Importanța managementului agricol pe Platforma Burnasului După momentul Revoluţiei din decembrie 1989, a început perioada de...

Bolile și dăunătorii mărului

ARGUMENT Mărul este specia pomicolă cea mai atacată de boli și dăunători având peste 80 de boli și peste 60 de dăunători. Motiv pentru care se...

Te-ar putea interesa și

Mijloacele mecanice necesare pentru încărcarea porumbului în pătule și manipularea acestora la batozare și livrare

CAPITOLUL I Masuri pregatitoare pentru receptionarea porumbului stiuleti I.1. Masuri tehnico-organizatoare Pentru organizarea si desfasurilor in...

Managementul Sistemului de Credit al Republicii Moldova în Perioada de Tranziție

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Procesul trecerii de la o economie centralizată la o economie de tip concurenţial, reprezintă prin...

Controlul de calitate pe fluxul tehnologic la obținerea berii blonde

CAPITOLUL I Prezentare generală a berii 1.1. Definirea produsului Bere – băutură slab alcoolică, nedistilată, obţinută prin fermentarea, cu...

Plan de investiție - cinema

Capitolul I Idei de multiplicare a banilor 1. Restaurant cu specific thailandez 2. Crescatorie de prepelite 3. Ciupercarie 4. Crescatorie de...

Raport practică servicii

MOTIVAŢII S.C AVENSA Consulting S.R.L s-a înfiinţat prin desprinderea departamentului de consultanţă din cadrul Centrului de Dezvoltare...

Modernizare fermă vegetală - cultură mare prin achiziție de utilaje

1.1 Descrierea societatii in care se implementeaza investitia Denumirea Societatii: S.C. Crist Agro S.R.L. Data infiintarii: 16.08.2013 Cod unic...

Siguranța alimentului

1. INTRODUCERE Fiintele vii, indiferent pe ce scara de dezvoltare s-ar afla, se caracterizeaza prin doua particularitati specifice, care nu se...

Spațiul Agricol

Spaţiul Agricol Spaţiul agricol definit ca întindere de pamânt exploatată prin cultura plantelor şi creşterea animalelor, reprezintă cea mai...

Ai nevoie de altceva?