Tehnici de depozitare a productiei culturilor de camp

Cuprins proiect Cum descarc?

ARGUMENT .3
CAPITOLUL 1 Depozitarea produselor vegetale . ..4
CAPITOLUL 2 Pastrarea produselor agricole .13
2.1. PASTRAREA PRODUSELOR IN STARE USCATA ..15
2.2.PASTRAREA SEMINTELOR LA TEMPERATURI SCAZUTE 16
2.3.PASTRAREA SEMINTELOR PRIN AERARE ACTIVA . 17
2.4. PASTRAREA CU AJUTORUL SUBSTANTELOR CHIMICE . 18
2.5 PASTRAREA SEMINTELOR PRIN IRADIERE . .19
CAPITOLUL 3PROCESE DE ALTERARE IN MASA DE PRODUSE DEPOZITATE . 23
Bibliografie ..27
Anexe ...28


Extras din proiect Cum descarc?

ARGUMENT
Obiectivul principal pe timpul pastrarii este mentinerea valorii cantitative si calitative initiale, si chiar imbunatatirea calitatii la materialul destinat pentru insamantari. Boabele se pastreaza in magazii sau silozuri celulare iar stiuletii de porumb se pastreaza in patule. Pentru o buna pastrare continutul de apa trebuie sa fie mai mic de 15% la cereale, de 8-11% la plantele uleioase, de 12-14% la plantele leguninoase.
Inainte de depozitare recolta trebuie conditionata. Boabele se pastreaza in boxe separate pentru a nu se amesteca si trebuie etichetate specificand destinatia (consum, samanta). Pastrarea produselor este influentata de mai multi factori dintre care umiditatea si temperatura prezinta o importanta deosebita.
Silozurile si magaziile de pastrare a produselor trebuie prevazute cu posibilitati de aerisire, si de pastrare a produselor la temperatura optima specifica fiecarui produs.
Pentru uscarea produselor agricole se folosesc instalatii de uscare. Pentru ventilare in magaziile obisnuite de depozitarea a semintelor de cereale in straturi de grosime de 2-4 m se utilizeaza instalatii de ventilare cu canale practicate in pardoseala magaziei. Masinile de curatat si sortare a boabelor sunt trioarele, vanturatoarele, selectoarele, masinile de curatat, masinile de sortat.
CAPITOLUL 1 
Depozitarea produselor vegetale
Dupa recoltare, produsele vegetale sunt depozitate. Spatiile pentru depozitaredifera infunctie de sortimentul de produse care trebuie pastrat pentru o perioada main scurta sau mai lunga de timp. Astfel pastrarea produselor boabe (cereale, leguminoase, oleaginoase) care au un continut scazut de apa, se face in magazii de diferite tipuri sau in silozuri.
Produsele radacinoase, tuberculifere si alte organe deplante, cu un continut ridicat in apa, se pastreaza in pivnite sau bordeie, in silozurisau transee .
Cele mai importante tipuri de constructii destinate depozitarii produseloragricole sunt urmatoarele :
- Platforme, sunt cele mai simple constructii, descoperite, realizate din pamantbatatorit, beton sau asfalt, amplasate pe un teren ridicat, cu apa freatica laadancime. Ele servesc pentru depozitarea provizorie a porumbului stiuleti saupentru expunerea la soare a produselor cu umiditate excesiva.
- Soproane , sunt platforme acoperite, fara pereti permanenti, care se folosesc intocmai ca si platformele, ele permitand protejarea produselor de ploaie.
- Patule sunt constructii din lemn, prefabricate de beton armat sau din metal, deforma prismatica, cu acoperis in doua pante, sau cilindrica cu acoperis conic, destinate pentru depozitarea stiuletilor de porumb. Peretii patulelor (sipci, sarma impletita) asigura o intensa ventilatie naturala ceea ce contribuie lauscarea stiuletilor.
- Magaziile sunt constructii speciale, cu caracter permanent, pentru depozitareasi pastrarea produselor. Ele trebuie sa fie constructii rezistente (din materiallemnos, caramida sau beton) prevazute cu un numar corespunzator de usi siferestre pentru a asigura efectuarea operatiilor de depozitare si scoatere aproduselor , precum si o buna aerisire . 
Gradul lor de utilare poate fi diferit.
- Silozurile sunt constructii moderne pentru depozitarea si pastrarea produseloragricole. Acestea sunt alcatuite din elemente verticale numite cellule (cu inaltimea de 30-50 m si diametrul de 6,3-16 m),in care se pot pastra cantitatimari de produse (4-52 mii tone), timp indelungat. Ele beneficiaza de un inaltgrad de mecanizare si automatizare.
Inainte de depozitare , toate spatiile se pregatesc in mod corespunzator : serepara, se curata, se dezinfecteaza .


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnici de depozitare a productiei culturilor de camp.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. BORCEAN, A., BORCEAN, I., DAVID, GH., -Conditionarea, pastrarea si protectia produselor 
agricole vegetale, Ed. Eurobit, Timisoara, 1999 
2. FEHER, ECATERINA - Tehnologii de conservare a produselor agricole, Ed. I, Repr. Univ. Craiova, 1996 
3. FEHER, ECATERINA,...MATEI GH. -  Tehnologii de pastrare a produselor agricole, Editura Universitaria, 2003 
4. MOGARZAN AGLAIA si colab. -  Conservarea si pastrarea produselor agricole vegetale. Ed. Ion 
Ionescu de la Brad, Iasi , 2003


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!