Tehnologia creșterii animalelor - ovine - rasa țurcană

Extras din proiect

I.Introducere 
1.Importanta cresterii animalelor 
Istoria civilizatiei este asociata indeaproape cu animalele domestice. La aparitia comunitatilor umane, acum aproximativ 10-12.000 de ani, cateva specii de mamifere mari si pasari au fost domesticite, dand astfel posibilitatea umanitatii sa treaca de la conditiile primitive de viata la o calitate mai buna a vietii. Animalele domestice mari au facut posibila trecerea de la vanat, cules si practicarea unei agriculturi schimbatoare, la un stil de viata mai stabil.
Cresterea animalelor constituie, alaturi de cultivarea plantelor, a doua componen ta a activitatii din agricultura. Rolul sau este important, iar nivelul de dezvoltare atins este o trasatura a unei agriculturi moderne, apta sa satisfaca cerintele de produse animaliere ale diferitelor categorii de consumatori. Agricultura tarilor dezvoltate se caracterizeaza printr-o pondere însemnata a productiei obtinute din cresterea animalelor.
Aspecte importante:
animalele au eliberat omul de munca de camp foarte grea ;
animalele au facut posibil transportul resurselor naturale si al produselor obtinute din
agricultura catre alte comunitati pentru schimb sau vanzare;
animalele asigura grasime si proteine pentru a imbunatati hrana;
laptele asigura supravietuirea si cresterea copiilor atunci cand laptele uman nu este suficient;
animalele asigura piele, lana si coarne pentru imbracaminte si adaposturi;
grasimea animala este folosita pentru iluminat;
balegarul uscat de la animalele mari este combustibil pentru gatit si incalzit;
puterea animalelor este folosita pentru extragerea apei din pamant si din rauri, pentru uz domestic si irigatii;
animalele contribuie la formarea unor sisteme integrate si imbunatatite pentru fermieri;
in istoria umana, animalele pentru calarit au fost modalitatea cea mai rapida de a calatori, pana la inventia trenului in 1829 – acum 170 de ani.
Domesticirea animalelor a fost primul pas catre imbunatatirea calitatii vietii prin stiinta si tehnologie.
Zootehnia este intr-o crestere dinamica, mai mult decat orice alt sector din agricultura. Acest sector va fi pana in 2020 cel mai important sector agricol in termeni de valoare adaugata. Ca urmare a cresterii populatiei si veniturilor, a urbanizarii rapide si a schimbarii obiceiurilor de hrana, se observa o expansiune fara precedent a industriei zootehnice in tarile dezvoltate , unde productia de carne pe cap de locuitor se asteapta sa creasca cu aproape 50 % intre anii 2002 si 2020. Cererea mondiala de oua se asteapta sa creasca cu 35% iar cererea de lapte cu 25%, pe aceeasi perioada.
Populatia saraca de la sate depinde foarte mult de cresterea animalelor si se crede ca ameliorarea acestui sector le va imbunatati veniturile si le va spori alternativele economice. Cresterea animalelor asigura mijloacele de trai pentru 70 % din populatia saraca din lume. Cu o cerere pentru proteinele animale in crestere, tarile cu venit scazut sau mediu vor beneficia de “Revolutia Zootehniei” ce se desfasoara in jurul lor. In acelasi timp, populatia saraca de la sate va beneficia de preturi reduse pe masura ce oferta de produse animaliere se extinde.
Productia sustinuta de animale ar fi imposibila daca nu s-ar lua masuri eficiente pentru a garanta sanatatea animalelor prin excluderea si/sau tinerea in frau a bolilor animaliere transmisibile intre diferite specii.


Fisiere în arhivă (1):

  • Tehnologia Cresterii Animalelor - Ovine - Rasa Turcana.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!