Tehnologia de Obtinere a Berii Brune

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Ce este berea
2. Scurt itoric
3. Clasificarea berii
4. Berea bruna in Romania
5. Descrierea tehnologiei de obtinere a berii brune
5.1 Materii prime
5.2 Fabricarea berii brune
5.3 Schema tehnologica de fabricare a berii brune
6. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1. Ce este berea?
Berea este o bautura alcoolica obtinuta din 4 produse naturale ca si apa, drojdia, hameiul si maltul. Temperatura de baut perfecta a berii se afla intre 6 si 8?C. De obicei energia berii provine din grane, dar poate sa vina si din energia cartofilor sau a mazarii.
In Rusia, berea se incadreaza oficial la categoria bauturilor non-alcoolice.
2. Scurt istoric
Berea a aparut acum cca. 6000 de ani. Vine cel mai probabil de la paine care s-a udat si a inceput sa fermenteze, de unde a aparut procesul de fermentare.
Aceasta descoperire a avut loc de mai multe ori in istoria omenirii, astfel ca nu se poate sti sigur, unde a fermentat la inceput berea.
Cele mai vechi urme de bere, care provin din anii 3500-2900 i.Hr., au fost descoperite de curand in Tepe, Mesopotamia (astazi in Iranul de vest).
Unii cercetatori studiind un numar mare de texte antice, cat si texte tarzii au ajuns la concluzia ca in antichitate exista o legatura stransa intre coacerea cerealelor si fabricarea berii. Coacerea cerealelor este pana in zilele noastre un moment important in fabricarea berii.
Se pare ca berea era asemanatoare unei grasimi groase de culoare intunecata, fara sa contina o cantitate mare de alcool, insa foarte hranitoare. Datorita gustului deosebit, ea ocupa un loc important in dieta oamenilor din acea vreme. Arheologii de la Universitatea Cambridge au interprins un studiu al proceselor de pregatire a berii si cerealelor in Egiptul antic. Obiectul de studiu a fost gasit in mormintele in care s-au pastrat ramasite de mancare si bere. Calitatea acestora depinde de zaharul necesar pentru fermentatie.
In zilele noastre pentru usurarea procesului semintele se pun la uscat, astfel incat se obtine maltul. Maltul se fierbe, se strecoara si se adauga drojdie. Potrivit retetei traditionale, pentru obtinerea unei drojdii naturale se prepara un aluat din faina de grau, iar aluatul se punea la copt pana cand mijlocul se intarea. Dupa care, bucatile din aluatul copt se puneau intr-un decoct de malt pentru pregatirea berii.
In toata lumea 20000 de feluri de bere sunt imbuteliate in 180 de feluri, de la normala, slab alcoolizata, pils, amara, crema de bere si bere neagra.
Comercializarea berii a inceput in anul 1200 D.C. in regiunile pe care se afla Germania astazi.
O veche tableta, acum in pastrare la Muzeul Metropolitan din New York, descrie berea babiloniana ca: bere neagra, bere deschisa, bere rosie, bere cu trei straturi, bere cu cap, bere fara cap, etc. Mai se mentioneaza faptul ca berea era bauta printr-un pai, iar in cazul familiei regale un pai aurit, destul de lung incat sa ajunga de la tron la un container mare de bere tinut in apropiere.
3.Clasificarea berii
Berea se clasifica dupa urmatoarele criterii:
1. Dupa culoare: berea blonda
berea bruna
berea neagra (caramel)
2. Dupa continutul de alcool: bere fara alcool 0% vol.
bere slab alcoolica <2% vol
bere cu alcool: blonda 4.3-5.5 % vol
bruna: 6.8-7.1% vol
3. Dupa calitate: bere inferioara
bere medie
bere superioara
4. Dupa tipul de fermentatie: inferioara: 00C-max 9.50C
Superioara: 250C-300C
4.Berea bruna in Romania, un segment de piata aparte 
Piata berii brune in Romania se dezvolta in umbra berii blonde, mai promovata de producatori si mai consumata de clienti. In timp ce sortimentele de bere blonda sunt extrem de variate si cuprind mai multe branduri pentru fiecare categorie de consumatori (de la berea populara la cea super-premium), berea bruna abia daca prezinta cateva marci. In general, un magazin mediu sau un bar include in oferta un singur brand de bere bruna, pe acest segment piata fiind mai degraba decisa de retaileri si mai putin de consumatori, care nu au practic de unde alege. Ciuc Black, una dintre putinele marci de bere bruna din Romania, a fost scoasa recent de pe piata, ca parte a strategiei de restructurare a brandurilor Brau Union. 
Reprezentantii companiei austriece detinute de grupul Heineken au explicat insa ca o alta marca din portofoliul lor, Silva Dark, este lider pe piata berii brune in Romania, intr-adevar fiind si berea bruna cel mai des intalnita in spatii comerciale si localuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de Obtinere a Berii Brune.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!