Tehnologii de Conservare Agroalimentare

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOL I.
RADIATIA IONIZANTA CA PROCEDEU DE CONSERVARE.4
CAPITOL II.
RADIATIILE IONIZANTE.6
1. SURSE DE RADIATII IONIZANTE.6
2. INTERACTIUNILE RADIATIILOR IONIZANTE CU ALIMENTUL.9
3. INTERACTIUNEA RADIATIILOR ? CU MATERIA.10
CAPITOL III.
STUDII DE LITERATURA.11
1. IRADIEREA AMBALAJELOR ASEPTICE.11
2. PRINCIPIILE STERILIZARII PRODUSULUI.13
3. STERILIZAREA SUPRAFETEI AMBALAJELOR PRIN IRADIERE.14
4. VERIFICAREA PROCESULUI DE STERILIZARE.15
5. METODE SI SISTEME DE INCHIDERE A BORCANELOR.16
6. METODE SI DISPOZITIVE DE INCHIS BUTELII DIN STICLA.23
CAPITOL IV.
IRADIEREA ALIMENTELOR SI SECURITATEA ALIMENTARA.26
1. REPERE SI GENERALITATI.26
2. REGLEMENTAREA PRODUSELOR IRADIATE.30
CAPITOL V.
UTILAJE SI INSTALATII DE STERILIZARE CU AJUTORUL RADIATIILOR IONIZANTE.31
1. INSTALATII DE STERILIZARE CU RADIATII IONIZANTE.31
2. INSTALATII DE USCARE PRIN RADIATII IONIZANTE SI CURENTI DE INALTA FRECVENTA.33
BIBLIOGRAFIE.35


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOL I.
RADIATIA IONIZANTA CA PROCEDEU DE CONSERVARE 
Conservarea (produselor alimentare) in vederea fie a prelungirii duratei de valabilitate, fie pentru modificarea caracteristicilor senzoriale a aparut inca din cele mai vechi timpuri. Astfel, in scrierile istorice sunt amintite: uscarea la soare, prin ventilatie naturala, sau pe un foc cu lemne; sararea si afumarea carnii; eliminarea apei (deshidratarea) si conservarea in grasime sau zahar; pastrarea maslinelor in apa - in palatul din Cnossos s-au gasit ulcioare in care se pastrau masline acum cca. 4000 de ani .
Clasificare. O clasificare succinta a procedeelor de conservare a alimentelor ar fi urmatoarea:
1. Eliminarea microorganismelor prin separare fizica:
- microfiltrare;
- ultracentrifugare.
2. Distrugerea microorganismelor (sterilizare)prin :
- actiunea caldurii:
- fierbere clasica (100oC);
- sterilizare - apertizare (110.140oC);
- UHT;
- radiatii ionizante (sterilizare la rece):
- electroni accelerati;
- raze ? si X;
- radiatii ultraviolete;
- folosirea antisepticelor lichide sau gazoase:
- alcooli;
- acizi;
- conservanti chimici.
3. Efect de oprire a proliferarii microorganismelor -
efect de protectie (nu de eliminare):
- utilizarea temperaturilor scazute:
- refrigerarea prin scaderea temperaturii la 0.3oC
si refrigerare in vid;
- congelare;
- supracongelare;
- reducerea continutului de apa (eliminarea a 60-
70% din apa de constitutie):
- uscare si uscare-afumare;
- deshidratare;
- liofilizare;
- protectie prin incorporare, inglobare de inhibitori:
- sarare uscata si umeda;
- conservare in saramura;
- conservare cu zahar;
- afumare;
- conservare in otet (marinare);
- fermentatie (produse lactate).
4. Procedee mixte (utilizand cel putin doua procedee) :
- refrigerare in atmosfera controlata;
- tratament termic urmat de refrigerare;
- tratament cu radiatii ionizante si refrigerare;
- prin fermentare si pasteurizare sau sterilizare;
- prin actiunea asupra activitatii apei (aw);
- prin actiunea asupra pH-ului.
Conservarea cu ajutorul radiatiilor ionizante (in principal ? ) este utilizata in urmatoarele scopuri :
- eliminarea microorganismrelor patogene (radicidatie - 1-4 kGy);
- eliminarea microorganismrelor de alterare - forme vegetative (radurizare - radiopasteurizare 1-6 kGy);
- eliminarea microorganismelor - forme vegetative si spori, respectiv radapertizare sau radiosterilizare (15-60 kGy).
Actiunea electronilor accelerati si a radiatiilor ? se manifesta la nivel de atomi si la nivel de molecule cu efecte negative asupra principiilor nutritive si enzimelor din alimente.
CAPITOL II.
RADIATIILE IONIZANTE 
1. SURSE DE RADIATII IONIZANTE 
Radiatiile ionizante folosite in industria alimentara pot fi de natura electromagnetica si corpusculara. Cele de natura electromagnetica (fotoni) sunt caracterizate prin energia E = h?. In aceasta categorie intra radiatiile ?, inflarosii si ultraviolete. Dupa modul de producere fotonii pot fi: fotoni ? de origine nucleara, radiatii X caracteristice, fotoni X sau ? de franare, radiatii de anihilare. Tipurile de fotoni enumerate mai sus difera prin energie, respectiv ?.
Energia fotonilor este data de relatia:
E = h?,
in care: E este energia fotonilor, eV; 
h - constanta lui Plank, ergi ? s (h = 6,624 ? 10-27 ) ;
? - frecventa, vibratii/s;
? = c / ?, in care :
c - este viteza luminii, cm / s ; ( c = 3 ? 1010 cm / s);
? - lungimea de unda, cm


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologii de Conservare Agroalimentare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!