Textura Solurilor

Extras din proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE
O dezvoltare economica avantajoasa se bazeaza pe principii durabile in ceea ce priveste toate componentele naturale: aerul, apa, solul, biodiversitatea, padurile si resursele subsolului. Fiecare din elementele enumerate mai sus joaca un rol foarte important in viata contemporana. Apa, care este considerata elixirul vietii, este foarte utila atat pentru natura cat si pentru om. Ea influenteaza dezvoltarea vegetatiei, solurilor, mentinerea vietii animalelor, etc. Tot ea contribuie la procesele exogene si modificarea reliefului. Aerul, care se intalneste ad!anc in scoarta terestra, si foarte departe sus, in atmosfera, este si el extrem de folositor. Aerul, ca si apa, sunt necesare vietii si activitatii omului, dar totusi cel mai important rol in natura, il joaca solul. 
Solul are foarte multe definitii, fiecare semnificand ceva anume. Una din ele este urmatoarea: Solul este materialul fragil si afanat care acopera intr-un strat subtire toata suprafata scoartei terestre. Fara el, continentele ar fi lipsite de majoritatea florei si faunei. Continentele au ajuns la forma lor si in pozitiile actuale in urma miscarii placilor ce formeaza scoarta solidificata a Pamantului, adica datorita placilor tectonice. In istoria de 4,6 miliarde de ani a Pamantului s-au mai petrecut multe alte schimbari, pana ce planeta noastra a capatat infatisarea de azi. Concomitent a avut loc si formarea solului - pedogeneza.
Dar cum se formeaza solul insusi? Solul se formeaza la suprafata uscatului din stratul superior al rocilor pe anumite elemente de relief. Acest proces este foarte indelungat si consta in interactiunea mai multor factori de pedogeneza cum ar fi: roca-mama, organisme vii (animale si microorganisme), clima, vegetatie, relief, ape freatice si de suprafata, timpul geologic. Deci, solul este format atat din substante organice, cat si din substante minerale.
Cel mai important factor in formarea solului, pe langa clima, organisme vii (indeosebi vegetatia si microorganismele), apa etc. este alterarea rocilor, care este conditionata de existenta atmosferei. Rocile de la suprafata scoartei terestre, fiind supuse proceselor de dezagregare (care pot fi de trei forme: fizica, adica maruntirea; chimica: producandu-se reactii chimice sub influenta apei de suprafata sau din roca, a bioxidului de carbon, a sulfului sau a oxigenului si dezagregarea biologica: adica efectul distructiv al diferitelor vietati; efecte majore pot fi produse si de influentele chimice ale unor organisme vegetale, cum ar fi unele alge si licheni care produc acizi ce fac suprafetele rocilor mai poroase), se sfaramiteaza in particule mai mici - nisip, praf, mal - si astfel participa la formarea structurii si compozitiei chimice si mineralogice a solului. Formarea si evolutia numeroaselor categorii de soluri se explica prin variabilitatea spatiala si temporala a factorilor pedogenetici naturali. Factorul litologic intervine in desfasurarea proceselor pedogenetice si in proprietatile solurilor, indeosebi prin compozitia chimico - mineralogica, gradul de consolidare si alcatuirea granulometrica a rocilor.
Asadar, solul, corp natural format si evoluat in timp la suprafata scoartei litosferice, este alcatuit din trei categorii fizice de substante: solide, lichide si gazoase. Faza solida reprezinta circa 50% din volumul total al solului si este formata din substante minerale si substante organice. Partea minerala este reprezentata de particule elementare de diferite marimi, ce indeplinesc fiecare anumite functii si confera insusiri specifice solului.
2. FAZA SOLIDA A SOLULUI
Faza solida a solului este definita, schematic, de mai multe componente (figura 1.)
Figura 1 Componentele fazei solide a solului
Faza solida organica
Faza solida organica a solului este reprezentata organismele vii (indeosebi vegetatia si microorganismele). Primele organisme la suprafata uscatului au fost algele monocelulare, care si astazi formeaza la suprafata solului pelicule sau pete verzi. Fiind autotrofe, adica avand capacitatea de a asimila energia solara si a insusi elemente minerale din mediul inconjurator, ele produc prin fotosinteza substante organice. Aceasta materie prima se acumuleaza la suprafata rocilor, fiind partial descompusa de catre microorganisme in elemente minerale initiale (apa, CO2, elemente nutritive, etc.).
Gratie stabilitatii conditiilor vitale pe care le asigura, solul este cel mai populat mediu de viata. Totalitatea animalelor ce traiesc in sol constituie pedofauna acestuia. Pedofauna este si ea la randul ei impartita in trei categorii: microfauna-organisme ce nu depasesc lungimea de 0,2 mm, mezofauna - organisme ce au lungimi cuprinse intre 0,2 si 8 mm, si macrofauna - organisme ce au lungimi de la 8 pana la 80 mm.
S-a constatat ca pe o suprafata de un hectar de sol se gasesc aproximativ 3 tone de bacterii, 3 tone de ciuperci microscopice, 1,5 tone de actinomicete, 100 kg de alge, 100 kg de protozoare, 500 kg de rame, 50 kg de nematode, 40 kg de artropode, 30 kg de moluste, 20 kg de serpi si rozatoare, etc. in fiecare cm3 de sol se gasesc pana la 7-10 miliarde de microorganisme.


Fisiere in arhiva (1):

  • Textura Solurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!