Vana pentru maturarea smantanii de consum cu o capacitate de 400L per sarja

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Consideratii generale
1.1. Introducere
1.2. Notiuni teoretice privind operatia de maturare
1.3. Incadrarea operatiei de maturare in fluxul tehnologic de obtinere a smantanii de consum 
2. Studiul bibliografic a principalelor tipuri aparate sau utilaje folosite pentru maturarea smantanii
3. Proiectul tehnic 
3.1. Alegerea aparatului sau utilajului necesar pentru procesarea a 400 litri/sarja de lapte
3.2. Parametrii tehnici de functionare ai aparatului sau utilajului
3.3. Constructia, schita si principiul de functionare a aparatului sau utilajului 
3.4. Calculele ingineresti
3.4.1. Bilantul de materiale, energetic si caloric (unde este cazul)
3.4.2. Calculul productivitatii
3.4.3. Calculul consumului energetic (unde este cazul)
3.5. Exploatarea aparatului sau utilajului sau masinii
3.6. Elemente de protectie a muncii si a mediului inconjurator in ceea ce priveste exploatarea aparatului sau utilajului 
4. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1.CONSIDERATII GENERALE
1.1 Introducere
Industria laptelui si a produselor lactate este una dintre cele mai complexe din industria alimentara cuprinzand mai multe tehnologii specifice si anume:
1) Tehnologia laptelui de consum;
2) Tehnologia conservarii laptelui;
3) Tehnologia produselor lactate acide;
4) Tehnologia smantanii si a untului ;
5) Tehnologia branzeturilor;
6) Tehnologia inghetatei.
Materia prima in industria laptelui o reprezinta laptele, care este un produs alimentar biologic foarte pretios. Laptele, ca materie prima, se obtine zilnic, dar se pastreaza un timp scurt si cu costuri mari. Calitatea acestei materii prime este conditionata de mai multi factori, dar in primul rand de conditiile de obtinere si tratament primar in gospodariile furnizoare.
Materia prima pentru industria laptelui si a produselor lactate o constituie laptele de vaca, de oaie, capra, bivolita. Este alimentul cel mai complet si mai usor asimilat de organism, constituind unul din alimentele de baza in nutritia omului. Important este faptul ca substantele nutritive din lapte se gasesc in proportii optime, astfel ca laptele este asimilat de organism mai bine decat orice alt aliment, putand fi consumat atat in stare proaspata cat si sub forma de diferite produse lactate. Din lapte se pot obtine produse precum : smantana, unt, branzeturi, produse lactate acide- iaurt, sana, chefir.
Tabel 1.1 Compozitia chimica a laptelui de vaca
Nr crt. Component %
1. Apa 87,5
2. Substanta uscata totala 12,5
3. *Grasime 3,5
4. *Substanta uscata negrasa 9,0
5. -  Proteine totale 3,4
6. *Cazeina 2,8
7. *Lactalbumina 0,5
8. *Lactoglobulina 0,1
9. -  Lactoza 4,5
10. -  Saruri minerale 0,7
(Sursa: Tehnologia de obtinere a produselor lactate, D. Tibulca, M.A. Jimborean,2008)
Din punct de vedere a fizicii coloidale, laptele este o dispersie alcatuita din patru faze :
-  Faza gazoasa- contine CO2
-  Faza grasa- sub forma de globule de grasime care contin lipide propriu-zise si substante liposolubile
-  Faza coloidala- formata din micele de cazeina
-  Faza apoasa- contine proteine solubile, lactoza si substante minerale
Smantana reprezinta un produs lactat cu continut ridicat de grasime( 20-70%) , fabricat in tara noastra din lapte de vaca si din lapte de bivolita. Smantana de consum se fabrica numai din smantana proaspata- dulce, obtinuta prin smantanirea laptelui in fabrica. 
Laptele destinat smantanirii trebuie sa indeplineasca anumite conditii de calitate:
-  Miros si gust normal, specifici laptelui proaspat;
-  Aciditatea laptelui, inainte de smantanire max 20 T
-  Gradul de impurificare redus.
Smantana de consum poate fi sub forma de smintana dulce
( nefermentata) sau fermentata.
Tipuri de smantana:
-  Smantana dulce pentru frisca- continut de grasime 32 %
-  Smantana dulce- cu continut redus de grasime 10 %
-  Smantana fermentata de consum- care poate fi de tip 30 ( 30% grasime) si de tip 25 ( 25 % grasime)
-  Smantana plastica- se prepara din smantana dulce cu 41-48%


Fisiere in arhiva (1):

  • Vana pentru maturarea smantanii de consum cu o capacitate de 400L per sarja.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Stanila, Sorin. Utilaje in Industria Alimentara. Cluj-Napoca : RISOPRINT, 2013.
2. Banu C. , Manualul inginerului in industrie alimenatra vol 2, Bucuresti, Editura Tehnica 2002 ,
3. Dorin Tibulca, Mirela A. Jimborean, Tehnologia de obtinerea a produselor lactate, Cluj- Napoca, Editura Risoprint 2008,
4. Emil Racolta, Tehnologii generale in industria alimentara, Cluj-Napoca, Editura Risoprint 2007,
5. www.proalimente.com/fabricarea-smantanii-obtinere/
6. www. biblioteca.regielive.ro/referate
7. www.edu-veterinar.ro
8. www.creeaza.com
9. www.scribd.com
10. www.alibaba.com
11. www.valmix.ro
12. www.bizoo.ro


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!