Absorbția dioxidului de carbon

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 7709
Mărime: 1.08MB (arhivat)
Publicat de: Flaviu Toth
Puncte necesare: 8
Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului
Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", Iasi

Cuprins

  1. Tema de proiectare ... 3
  2. Capitolul 1. Tehnologia de obținere a amoniacului .. 5
  3. 1.1. Produs finit .. 5
  4. 1.2. Procedee de obținere ... 12
  5. 1.3. Schema tehnologică 18
  6. 1.4. Materii prime și auxiliare . 21
  7. 1.4.1. Surse de materii prime și auxiliare .. 21
  8. Capitolul 2. Analiza procesului chimic principal. Absorbția dioxidului de carbon.. 4
  9. 2.1. Mecanismul procesului 24
  10. 2.2. Bilanțul de masă ... 25
  11. 2.2.1. Modelul matematic de bilanț de masă . 25
  12. 2.3. Bilanțul termic .. 30
  13. 2.3.1. Modelul matematic de bilanț termic 30
  14. 2.4.Descrierea constructivă și funcțională a reactorului chimic . 32
  15. 2.4.1. Modelul matematic cinetic .. 32
  16. 2.4.2. Calculul diametrului coloanei de absorbție . 33
  17. 2.4.3. Calcului înălțimii coloanei .. 35
  18. 2.4.4. Calculul grosimii peretelui .. 36
  19. Capitolul 3. Indicatori de analiză a eficienței procesului tehnologic . 38
  20. Capitolul 4. Aspecte de marketing referitoare la produs ... 41
  21. Bibliografie 44

Extras din proiect

Capitolul 1. Tehnologia de obținere a amoniacului

1.1. Produs finit

Structura moleculei de amoniac

Atomul de azot are pe ultimul strat doi electroni 2s cuplați și 3 electroni 2p necuplați. Cei trei electroni necuplați formează legături covalente cu electroni 1s și atomul de hidrogen. Astfel cei trei orbitali 2p devin ocupați formând octetul de tip neon.

Spațial atomul de hidrogen se află în vârful unei piramide având ca bază triunghiul format de atomi de azot.

Figura 1.1. Structura moleculei de amoniac

Unghiul de legătură dintre atomul de N si H este de 107°. Legătura N-H este puternic polarizată datorită diferenței de electronegativitate dintre azot și hidrogen dar și datorită simetriei moleculei. Momentul de dipol este foarte mare 1,5 Debye. Structura moleculară de NH3 este similară cu cea de H2O, ca urmare multe din proprietăți sunt asemănătoare cu proprietățile apei .

Amoniacul este unul dintre cele mai importante produse ale industriei chimice de bază datorită multiplelor sale întrebuințări, atât ca produs finit cât și ca produs intermediar .

Cea mai mare parte din amoniacul obținut, 80-90% este utilizat fie ca îngrășământ direct în stare anhidră sau ca ape amoniacale, fie ca materie primă pentru alte produse cum sunt: ureea, azotatul de amoniu, îngrășăminte lichide și compuse, sulfatul de amoniu, fosfații de amoniu, etc. În cantități mici, se folosește la obținerea acrilonitrilului, exploziilor, hidrazinei, amidelor, cianurii de sodiu, coloranților precum și în industria petrochimică, industria hârtiei, industria metalurgică și cea frigorifică.

Amoniacul reprezintă produsul intermediar prin care este legat azotul atmosferic într-o formă reactivă, din care se obțin apoi toți compușii cu azot, inclusiv proteinele.

Producția de amoniac a crescut rapid, odată cu creșterea consumului de îngrășăminte, astfel dacă în 1970 era de 54,5.106t, în 1985 ea a ajuns la 140,106t.

În prezent, toate fabricile de amoniac au capacități de peste 1000t/zi. Alte utilizări ale amoniacului ar fi:

- în domeniul pilelor de combustie;

- la cercetările meteorologice geologice;

- sinterizarea pulberilor de fier;

Proprietăți fizice

În condiții normale de temperatură și presiune, amoniacul este un gaz incolor, cu masa moleculară 17,032g/mol. Amoniacul are punctul de fierbere la -33°C și punctul de topire la 77,8°C.

Amoniacul în condiții normale are densitatea reală de 0,771 kg/m3 la temperatura de 760°C.

Este foarte solubil în apă. O soluție apoasă saturată în amoniac conține 45% NH3 la 0°C și 30% NH3 la temperatură normală, În soluție apoasă, amoniacul devine hidroxid de amoniu (NH4OH), care este foarte bazic.

Cele mai importante proprietăți în etapa de proiectare sunt prezentate în tabelul 1.1.

Bibliografie

1. Calistru C. Leonte, C. Hagiu, C. Siminiceanu, I. - „Tehnologia îngrășămintelor minerale”, vol I , Editura Tehnică București , 1984.

2. *** - Manualul inginerului chimist, vol. II, Editura Tehnica Bucuresti, 1952

3. *** - Perry’s chemical Engineering Handbook, Mc Graw Hill, New York, 1967

4. Reid R. C. - The propertiesof Gases and liquids, Mc Graw Hill, New York, 1966

5. Siminiceanu I. - Ingineria Produselor Fertilizante Anorganice. Note de curs, 2009/2010, Iasi

6. Siminiceanu, I. - Procese chimice gaz- lichid, Tehnopres, Iasi, 235- 278, 2003

7. *** -Material documentar - S.C.AZOMUREȘ S.A.

8. Tudose Z. R., Stancu A., Ibănescu I., - „Fenomene de transfer și utilaje în industria chimică” , Îndrumar de proiectare , IPI, 1990.

Preview document

Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 1
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 2
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 3
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 4
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 5
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 6
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 7
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 8
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 9
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 10
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 11
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 12
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 13
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 14
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 15
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 16
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 17
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 18
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 19
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 20
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 21
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 22
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 23
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 24
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 25
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 26
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 27
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 28
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 29
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 30
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 31
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 32
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 33
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 34
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 35
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 36
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 37
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 38
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 39
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 40
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 41
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 42
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 43
Absorbția dioxidului de carbon - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Absorbtia dioxidului de carbon.docx

Te-ar putea interesa și

Evaluarea impactului ecologic la CET Bacău

1. MEDIUL ŞI EFECTUL DE SERĂ PRINCIPIILE PROTECŢIEI MEDIULUI Reglementarea protecţiei mediului, este un obiectiv de interes public major, pe baza...

Producerea Vinurilor Spumante Roz

I. STUDIU BIBLIOGRAFIC I.1 Producerea vinurilor spumante roz în lume Vinurile spumante roze se produc în cantităţi mai mici decît vinurile...

Studii și cercetări privind tehnologiile de reducere a emisiilor poluante

1 Introducere Înainte de a analiza impactul asupra mediului a autovehiculelor trebuie prezentată istoria autovehiculelor, istoria motorului....

Calitatea spațiilor verzi

Suprafata spatiilor verzi (ha) se refera la suprafata spatiilor verzi amenajate sub forma de parcuri, gradini publice sau scuaruri publice,...

Biocombustibili

Introducere Biocombustibilii sunt combustibili solizi, lichizi sau gazosi obtinuti din biomasa plantelor oleaginoase, ierboase sau lemnoase,...

Tehnologia de obținere a malțului

Prin malt intelegem un orz (orzoaica) inmultita, incoltita artificial si uscata. Produsul incoltit rezultat se numeste malt verde, iar dupa uscarea...

Tehnologia alimentară

1.Introducere. Berea reprezinta o bautura racoritoare,spumanta,putin alcoolizata,de culoare blonda pina la brun,cu aroma de hamei,gust...

Poluarea chimică și sănătatea

La inceputul secolul 21 dezvoltarea in spirala a omenirii se continua intr-un ritm care devine parca din ce in ce mai ametitor. Suntem confruntati...

Ai nevoie de altceva?