Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 6757
Mărime: 22.38KB (arhivat)
Publicat de: Grigore Rus
Puncte necesare: 5
Universitatea Transilvania Brasov

Extras din proiect

Reguli generale privind organizarea, conducerea si executarea manevrei

Manevra este operatia de miscare a vehiculelor feroviare pe aceeasi linie sau de pe o linie pe alta. Operatiile de manevra se executa de regula, de catre partidele de manevra sau de tren.

Manevra care se efectueaza pe liniile statiei cu partide de manevra apartinând operatorilor de transport feroviar, având ca subunitate de domiciliu statia respectiva, se executa dupa un plan de manevra întocmit la solicitarea scrisa a operatorului de transport feroviar interesat, de catre IDM dispozitor si transmis verbal de catre acesta sau de catre IDM exterior. În anumite statii cu activitate importanta de manevra, stabilite de administratorul infrastructurii feroviare publice, la solicitarea unui operator de transport feroviar, planul de manevra se poate întocmi si transmite de catre personalul operatorului de transport feroviar având functia de IDM exterior sau operator de manevra.

Manevra care se efectueaza pe liniile statiei cu partide de manevra de sectie, apartinând operatorilor de transport feroviar, având ca subunitate de domiciliu alta statie sau cu partide de tren, precum si manevra efectuata de un operator de manevra feroviara, se executa dupa un plan de manevra întocmit în scris, în doua exemplare, de catre IDM, la solicitarea scrisa a reprezentantului operatorului de manevra feroviara sau operatorului de transport feroviar care urmeaza sa efectueze manevra.

Manevra pentru ducerea/aducerea garniturilor de calatori între grupa liniilor de primire-expediere si grupa tehnica, precum si manevra cu locomotiva izolata în statiile înzestrate cu instalatii CED sau CE se efectueaza din ordinul verbal al IDM.

Manevra trebuie sa se execute conform procesului tehnologic stabilit si sa asigure securitatea personalului, siguranta circulatiei, integritatea vehiculelor feroviare, a instalatiilor, liniilor si constructiilor, precum si a bunurilor încredintate la transport.

Operatiunile de manevra trebuie sa fie conduse de un singur agent, denumit conducatorul manevrei, care de regula, este seful de manevra sau seful de tren. În cazul în care conduce personal manevra, mai poate fi conducator de manevra si urmatorul personal:

a)seful statiei sau IDM

b)alt personal instruit si autorizat în acest scop.

Conducatorul manevrei, IDM si dupa caz operatorul de manevra se informeaza reciproc daca urmeaza sa se manevreze cu vagoane în curs de încarcare-descarcare, încarcate cu marfuri periculoase, cu sarcina pe osie sau pe metru liniar depasita, ocupate cu oameni sau cu vietati, cu gabarit depasit, precum si cu alte vehicule feroviare care se pot manevra numai cu respectarea unor conditii speciale.

Înainte de începerea manevrei, conducatorul manevrei ia legatura personal cu mecanicul locomotivei, pentru identificare.

Conducatorul manevrei, dupa ce a luat legatura cu mecanicul locomotivei, aduce planul de manevra la cunostinta personalului din partida de manevra si ia masuri de organizare a lucrului prin repartizarea catre acestia de sarcini precise în legatura cu:

a)ordinea operatiilor de manevra;

b)slabirea frânelor de mâna, scoaterea sabotilor de mâna si înlaturarea eventualelor obstacole de la rotile vagoanelor care urmeaza sa fie manevrate;

c)verificarea asigurarii gabaritului de libera trecere;

d)avizarea personalului care lucreaza: la linie, la instalatii SCB, TC si IFTE, la interventii sau reparatii la vagoane, la încarcarea-descarcarea vagoanelor si solicitarea ridicarii discurilor rosii care au servit la asigurarea operatiilor desfasurate la aceste linii;

e)asigurarea vehiculelor feroviare contra fugirii în timpul si dupa terminarea miscarilor de manevra;

f)manipularea unor macazuri de catre agentii din partida de manevra;

g)verificarea vagoanelor în vederea constatarii cazurilor de încarcatura deplasata;

h)verificarea partilor si accesoriilor mobile ale vagoanelor (usi, tepuse, clape, pereti, capace)astfel încât acestea sa nu depaseasca gabaritul CFR de vagon-de încarcare si sa fie asezate în suporti, închise si asigurate;

i)verificarea mijloacelor si rechizitelor ce servesc la fixarea/asigurarea si protejarea încarcaturii astfel încât acestea: sa fixeze si sa asigure încarcatura, sa nu atârne si sa nu depaseasca gabaritul CFR de vagon-de încarcare.

Continutul planului de manevra, precum si orice modificare a acestuia, trebuie sa fie comunicate mecanicului de catre conducatorul manevrei. În cazul în care manevra se executa cu doua sau mai multe locomotive în convoi, planul de manevra se aduce si la cunostinta celorlalti mecanici.

Preview document

Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare - Pagina 1
Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare - Pagina 2
Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare - Pagina 3
Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare - Pagina 4
Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare - Pagina 5
Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare - Pagina 6
Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare - Pagina 7
Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare - Pagina 8
Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare - Pagina 9
Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare - Pagina 10
Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare - Pagina 11
Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare - Pagina 12
Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare - Pagina 13
Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare - Pagina 14
Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare - Pagina 15
Activitatea de practică pentru funcția de împiegat de mișcare - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Activitatea de Practica pentru Functia de Impiegat de Miscare.doc

Ai nevoie de altceva?