Analiza modalităților de organizare a calității la firma Kaufland

Extras din proiect Cum descarc?

Calitatea nu poate fi asigurata numai prin verificare. Ori cat de stricta, verificarea conduce numai la separarea produselor bune de cele care nu indeplinesc conditiile de calitate. Controlul in sine al loturilor de produse nu imbunatateste calitatea unui produs, cu atat mai mult cu cat deficientele care se depisteaza se pot datora problemelor din fabricatie, dar si lipsurilor din proiectare, aprovizionare, desfacere, transport etc. In realizarea produselor de calitate trebuie implicata deci intreaga organizatie producatoare.
Au fost adoptate in acest scop metode de organizare care asigura integrarea tuturor factorilor care influenteaza calitatea produsului sau serviciului oferit de o firma. Controlul calitatii devine astfel o parte a unui sistem mai amplu si mai complex.
Dezvoltarea productiei de mare serie si a comertului international care a caracterizat ultima suta de ani a fost insotita de cinci etape ale modalitatii de organizare a activitatilor care privesc calitatea marfurilor produse. Desigur, aceste etape nu sunt separate net, ci ele se interpatrund, iar etapele anterioare se regasesc intr-o anumita forma in etapele urmatoare, care le integreaza.
Cele cinci modalitati de organizare folosite de intreprinderile producatoare au fost urmatoarele:
-  inspectia calitatii;
-  controlul calitatii prin metode statistice;
-  sistemul de asigurare a calitatii;
-  sistemul de management al calitatii;
-  managementul calitatii totale (TQM).
Inspectia calitatii, prezentata anterior, a aparut la inceputul secolului XX, legat de principiile lui Taylor de organizare a muncii. Diviziunea muncii a dus la separarea celor care executa de cei care controleaza.
Accentul era pus pe verificarea produsului finit, pe identificarea si separarea produselor necorespunzatoare si nu pe controlul procesului de fabricatie care sursa principala a neconformitatilor. Inspectia avea, deci, un rol pasiv in eliminarea produselor neconforme. Gradul de implicare in problemele de calitate a personalului era redus, fiind implicati numai sefii de echipa si inspectorii de calitate.
Controlul calitatii prin metode statistice au aparut si s-au dezvoltat in deceniile 3 -  5 ale secolului XX, ca urmare a lucrarilor lui Shewart, Deming si Juran. Se foloseau metode de control statistic, controlul prin sondaj, ceea ce a dus la reducerea costurilor controlului. Conceptul cheie a fost AQL, asa cum a fost definit si in capitolele anterioare. In urma controlului se actiona pentru reglarea procesului de obtinere a produsului, potrivit unui ciclu in patru faze: planificare, executie, verificare, actiune.
Si in acest caz, gradul de implicare al personalului era redus, la nivelul controlorilor tehnici, al inginerilor, al specialistilor in calitate.
Sistemul de asigurare a calitatii a aparut in SUA in deceniul 6 al secolului XX, promotorul sau fiind J. M. Juran. In cadrul sistemului accentul este pus pe prevenirea defectelor prin contributia tuturor compartimentelor cu atributiuni in domeniul calitatii, a intregului lant de la proiectare pana la client.
Asigurarea calitatii este ansamblul de actiuni planificate si sistematice necesare pentru a da increderea ca un produs sau serviciu va satisface conditiile de calitate specificate.
Asadar, in timp ce calitatea se refera la un anumit produs si la un moment dat, asigurarea calitatii se refera la capacitatea producatorului in sine de a produce marfuri de un anumit nivel calitativ.
Se defineste ca sistem al calitatii ansamblul de structuri organizatorice, responsabilitati, proceduri, procese si resurse care au ca scop asigurarea calitatii.
Actiunile componente ale asigurarii calitatii implica toate etapele de realizare a produsului, cum sunt cele de planificare/proiectare, de realizare, de control, de optimizare a realizarii produsului in conditiile de calitate impuse, de vanzare, asistenta tehnica, intretinere, scoatere din uz etc. Prin sistemul de asigurare a calitatii, planificarea si realizarea calitatii devine responsabilitate a tuturor salariatilor organizatiei.
Conceptul de asigurare a calitatii inseamna doua atributii importante si anume:
-  determinarea din timp a neconformitatilor si intreprinderea de actiuni corective printr-o functie de verificare realizata de personal de specialitate;
-  prevenirea abaterilor si defectiunilor potentiale, atributie a conducerii organizatiei care prin personalul desemnat selecteaza, aplica, supravegheaza aplicarea sistemului de asigurare a calitatii si analizeaza eficienta economica a sistemului adoptat.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza modalitatilor de organizare a calitatii la firma Kaufland.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

www.epractica.ro
http://www.kaufland.ro
https://www.scribd.com 
https://www.kaufland.ro/sortiment/marci-proprii/k-classic.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!