Carbunii

Cuprins proiect Cum descarc?

CAP.1 CARBUNII 4
1.1.Clasificarea carbunilor 4
1.2.Utilizari pe scara larga a carbunilor 6
1.3.Evaluarai ale surselor de carbune 6
1.4.Contributia carbunilor in balanta energetica mondiala 7
1.5.Carbunii in Asia 8
1.6.Carbunii in America 9
1.7.Carbunii in Europa 9
1.8.Carbunii in Africa 12
1.9.Carbunii in Oceania 12
CAP.2 COMPOZITIA CHIMICA SI PROPRIETATILE CARBUNILOR 13
2.1.Compozitia petrografica a carbunilor 13
2.2.Clasificarea carbunilor minerali 14
2.3.Formarea carbunilor 15
2.4.Caracteristicile tehnologice ale carbunilor 17
2.5.Procesarea carbunilor 24
2.6.Procesarea prin gazeificarea a carbunilor. Tehnologii 25
2.7.Garbogazeificarea carbunilor 26
CAP.3 BILANT DE MATERIALE 38
BIBLIOGRAFIE 47


Extras din proiect Cum descarc?

CAP.1 CARBUNII
Carbunele este o roca sedimentara caustobiolitica, ce provine din incarbonizarea resturilor vegetale. Procesul de transformare se desfasoara lent, in lipsa oxigenului atmosferic, la presiuni si temperaturi ridicate, ce depind de adancimea la care se afla acumularile vegetale.
1.1.Clasicarea carbunilor
Carbunii sunt clasificati in:
- carbuni superiori (7000 - 9000 kcal/kg)
o Antracitul
o Huila
- carbuni inferiori (2600 - 5000 kcal/kg)
o Carbunele brun
o Lignitul 
o Turba
Turba este cel mai tanar carbune, din Neogen, formandu-se si astazi. Contine 52 - 62 % carbon in masa combustibila, iar prin incalzire degaja foarte multe materii volatile. In momentul extractiei ea contine 75 - 80 % umiditate, ca urmare trebuie uscata, stare in care are o putere calorifica de 12 - 20 MJ/kg. Turba uscata si brichetata se foloseste drept combustibil casnic. De asemenea, ea se poate folosi ca material filtrant sau ca ingrasamant.
Carbunele brun este un carbune mai vechi, din Paleogen. Contine 60 - 78 % carbon in masa combustibila, iar prin incalzire degaja multe materii volatile. In momentul extractiei contine 30 - 45 % umiditate. Are o putere calorifica de 6 - 18 MJ/kg (uzual 7 - 9 MJ/kg). Este mult folosit, in special lignitul, care se gaseste in cantitati mari, de exemplu in Romania in bazinul Olteniei, in scopuri energetice, fiind combustibilul clasic in termocentralele pe baza de carbune. 
Carbunele brun huilos este un carbune specific Romaniei, are aspect de huila, insa putere calorifica sub 20 MJ/kg, ca urmare nu poate fi considerat huila. Este folosit in scopuri energetice.
Huila este un carbune vechi, datand din Cretacic si Jurasic. Contine 75 - 92 % carbon in masa combustibila, iar prin incalzire degaja suficiente materii volatile pentru aprindere. In momentul extractiei contine 1 - 5 % umiditate. Are o putere calorifica de 20 - 29 MJ/kg. Este cel mai pretios carbune. Huilele cu flacara lunga (numele vine de la durata degajarii volatilelor, care ard cu flacara vizibila) si de gaz (numele vine tot de la cantitatea volatilelor) nu cocsifica, ca urmare se folosesc in scopuri energetice. Huila de cocs si partial cea grasa (in amestec cu cea de cocs) cocsifica, ca urmare este folosita la producerea cocsului, valorificare mult mai valoroasa decat prin ardere. Huilele slaba si antracitoasa au putine volatile, sunt greu de ars.
Antracitul este cel mai vechi carbune, datand din Jurasic. Contine 92 - 98 % carbon in masa combustibila, dar aproape deloc materii volatile, ceea ce il face foarte dificil de aprins. Aprinderea trebuie facuta cu un combustibil de suport, care sa-l aduca la temperatura de 800 ?C, temperatura de aprindere a carbonului. In momentul extractiei contine 3 - 12 % umiditate. Are o putere calorifica de 20 - 25 MJ/kg. Datorita aprinderii dificile este putin folosit in energetica, fiind folosit in industria chimica la producerea electrozilor.
La sfarsitul secolului XIX carbunii au avut un rol important in dezvoltarea industriei (secolul carbunilor). A fost utilizat pe scara larga ca si combustibil pentru Motorul cu aburi (realizat de James


Fisiere in arhiva (1):

  • Carbunii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!