Cercetare calitativă în managementul resurselor umane metoda-experimentul

Extras din proiect Cum descarc?

1. Experimentul
-Definitii-
Experimentul este considerat a fi cea mai importanta metoda de cercetare in domeniul psihologiei, acest fapt datorandu-se posibilitatii pe care o ofera acesta, si anume aceea de a culege datele obiective despre comportament si permite stabilirea cauzelor ce stau la baza manifestarilor psihologice. Spre deosebire de observatie, unde psihologii constata relatiile dintre fenomene care apar in mod natural, in cadrul experimentului ei creeaza sau provoaca o situatie in care se pot controla totalitatea aspectelor ce tin de fenomenele studiate, motiv pentru care experimentul este luat drept o observatie provocata, controlata. 
Ceea ce caracterizeaza in mod evident experimentul este modificarea efectuata in mod sistematic de catre psiholog a unui factor care actioneza asupra participantilor la un experiment, respectand conditia pastrarii celorlalte aspecte ale situatiei constante. Insusirile cantitative sau calitative ale fenomenelor care pot lua diverse valori se numesc variabile. Factorul care este modificat de catre cel care efectueza experimentul se numeste variabila dependenta. 
- Experimentul - presupune provocarea unui fenomen psihic, in conditii bine determinate, cu scopul verificarii unei ipoteze, a unei relatii cauzale.
- Variabila independenta - reprezinta factorul modificat de experimentator.
- Variabila dependenta - reprezinta raspunsurile subiectilor.
- Grupul de control si grupul experimental - reprezinta cele doua grupuri folosite de experimentator. Cele doua grupuri trebuie sa fie similare: sex, varsta, mediu de provenienta.
- Subiectii - sunt participantii la experiment.
- Variabilele - sunt insusirile cantitative si calitative ale fenomenelor care iau diverse valori.
Definitie data de Greenwood (apud. Chelcea): Un experiment este verificarea unei ipoteze incercand a pune doi factori in relatie in ,,observarea si masurarea efectelor manipularii unor variabile independente asupra variabilelor dependente intr-o situatie in care actiunea altor factori (prezenti efectiv, dar straini studiului) este redusa la minimum". Se deduce din definitie ca experimentul este observatie provocata si ca situatia este controlata. 
Chelcea propune o definitie pe care o considera suficient de cuprinzatoare: ,,experimentul psihosociologic consta in analiza efectelor unor variabile independente asupra variabilelor dependente intr-o situatie controlata, cu scopul verificarii ipotezelor cauzale". Esenta experimentului consta la Julian Simon in faptul ca acel individ care cerceteaza manevreaza deliberat una sau mai multe variabile independente ( x1, x2, x3...), expunand diferite grupuri de subiecti la diferite variabile (sau la diferite cantitati de variabile independente) si apoi urmareste schimbarile produse in variabilele dependente (y1, y2, y3...).
- Un experiment este un studiu controlat in care cercetatorul incearca sa inteleaga relatiile cauza-efect. Studiul este "controlat" in sensul ca cercetatorul controleaza (1) cum sunt atribuite subiectele grupurilor si (2) ce tratamente primesc fiecare grup.
- Un experiment este o procedura efectuata pentru a sustine, a respinge sau a valida o ipoteza. Experimentele ofera o perspectiva asupra cauzei si efectului prin demonstrarea rezultatului care apare atunci cand un anumit factor este manipulat. Experimentele variaza foarte mult in functie de scop si de scara, dar intotdeauna se bazeaza pe proceduri repetate si analiza logica a rezultatelor.
- In metoda stiintifica, un experiment este o procedura empirica care arbitreaza intre modele sau ipoteze concurente. Cercetatorii folosesc asemenea experimente pentru a testa teoriile existente sau ipoteze noi pentru a le sustine sau a le respinge.
- Un experiment testeaza, de obicei, o ipoteza, care este o asteptare despre modul in care functioneaza un anumit proces sau fenomen. Cu toate acestea, un experiment poate, de asemenea, sa vizeze raspunsul la o intrebare "ce-ar fi", fara o asteptare specifica despre ceea ce dezvaluie experimentul sau pentru a confirma rezultatele anterioare. Daca un experiment este efectuat cu atentie, rezultatele, de obicei, sustin sau resping ipoteza. Potrivit unor filozofii, un experiment nu poate "dovedi" niciodata o ipoteza, ci poate doar sa adauge sprijin. Pe de alta parte, un experiment care ofera un exemplar contrar poate respinge o teorie sau o ipoteza.
- Principala metoda de cercetare in stiinta este experimentul. Caracteristicile cheie sunt controlul variabilelor, masurarea atenta si stabilirea relatiilor cauza-efect. Un experiment este o investigatie in care o ipoteza este testata stiintific. Intr-un experiment, o variabila independenta (cauza) este manipulata si variabila dependenta (efectul) este masurata; Orice variabile straine sunt controlate. Un avantaj este ca experimentele ar trebui sa fie obiective. Opiniile si opiniile cercetatorului nu trebuie sa afecteze rezultatele unui studiu. Acest lucru este bun, deoarece face ca datele sa fie mai valide si mai putin partinitoare.


Fisiere în arhivă (1):

 • Cercetare calitativa in managementul resurselor umane metoda-experimentul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Anitei, M. (2007). Psihologie experimentala, Editura Polirom, Iasi;
2.Gherasim Loredana, Curs Psihologie Experimentala;
3.Stefan Boncu, Curs Psihologie Sociala;
Site-uri:
4. https://www.slideshare.net/RodykaProcopVasilachi/experimentul
5. http://www.academia.edu/8026096/150_de_experimente_in_psihologia_sociala_-_Serge_Cicotti
6. http://www.stelianmuscalu.ro/despre-obedienta-experimentul-milgram/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!