Cercetări privind creșterea durabilității clopoțeilor din coloanele instalațiilor de distilare atmosferică

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1
Descrierea echipamentului
Prelucrarea petrolului crud este un proces complex, greu de controlat si care implica cheltuieli mari de proiectare, operare si mentenata. Inginerii din trecut au experimentat mai multe tehnici de prelucrare a titeiului, dar unul din utilajele utilizate practic in toate tehnicile de prelucrare au fost si raman coloanele de distiare. Coloanele de distilare sunt de mai multe feluri: atmosferica si de vid, acestea au structuri diferite si prin urmare diferite probleme care apar in urma utilizarii acestora. Una din cele mai raspandite structuri ale coloanelor de distilare sunt coloanele de distilare cu clopotei. De la mijlocul secolului 20, talerele cu clopotei echipeaza peste 40% dintre aparatele de tip coloana, amplasate pe platforme chimice si petrochimice din tara, remarcandu-se prin eficacitatea si flexibiliatea lor in utilizare.
-  Constructia echipamentului
Clopoteii sunt utilizati pe scara larga in coloanele de distilare cu diametru mare care sunt proiectate sa functioneze prin urcarea vaporilor de la o treapta al coloanei la alta. Clopoteii reprezinta niste cupe metalice cu taieturi sau gauri in jurul marginilor, un gat care este infiletat in gaura placilor coloanei de distilare. Aceste fante (din gatul clopoteilor) servesc la trecerea vaporilor de la un etaj al coloanei la altul. In figura 1 este redata schita constructiv-functionala (de principiu) a unui taler cu clopote.
Fig.1 Schita constructiv-functionala a unei coloane cu clopote
1-talerul superior propiuzis (de tipul placa tubulara perforata cu orificii consolidate);2-tubul deversor interior; 3-clopotul demontabil, alcatuit din: 3,a-niplul (stutul), 3,b capacul,3,c - fantele sau zimtii;4-talerul inferior;5-preaplinul (pragul deversor); 6-inchiderea hidraulica; 7-peretele metalic al corpului coloanei;8-sistemul de rezemare, asamblare si etansare a amenajarilor interioare;9-sistemul de fixare a clopotului;L-lichidul;V-vaporii;S-spuma;lo -distanta dintre talere;H, hl, hd -aceleasi semnificatii.
In principiu, talerele cu clopote functioneaza astfel, lichidul circula de la un taler la altul prin deversor. Clopotele reprezinta elementele principale ale talerului. Structural acestea reprezinta niste cupe intoarse cu niste fante la margini. Ele se deosebesc prin forma, dimensiuni, mod de asamblare, material si procedeu de executie (fabricare) etc. Capacele clopotelor sau clopotele propiu-zise pot avea formle (figura 2): circulare, cu fante dreptunghiulare sau zimti; dreptunghiulare; lungite (tunel); hexagonale s.a.[6] Fig.2 Tipuri de capace pentru clopote
Clopotele dreptunghiulare sunt recomandate in cazul mediilor tehnologice cu impuritati, pentru care coloana trebuie curatata des, acest tip de clopot avand avantajul ca, la aceeasi suprafata activa a talerului, necesita un numar mai mic de clopote si, in conseciinta, se monteaza- demonteaza mai usor, fata de alte tipuri, in schimb, clopotele rotunde obisnuite au o flexibilitate mai buna, se pot distribui uniform pe taler si obtin o eficienta mai mare a talerului.
Structura clopoteilor permite functionarea coloanei chiar si la debite foarte mici. Datorita formei clopoteilor, scurgerea inversa a lichidului este practic imposibila. Acest lucru permite tavilor cu clopotei sa functioneze intr-o gama larga de conditii.
-  Materiale
Talerele se executa, in general, din acelasi material cu cel al corpului coloanei. Clopotul se executa fie din acelasi material cu talerul, fie din material ceramic sau plastic. Alegerea materialului pentru constructia talerului depinde de temperatura si de presiunea de lucru ale coloanei. Utilizarea clopotelor din materiale plastice duce la economii importante, determinand micsorarea costului coloanei si a greutatii totale. a - circulare, cu zimti; b - circulare, cu fante; c - lungite (tunel); d - dreptunghiulare; e - hexagonale.
Clopotele din otel si cupru se matriteaza, iar cele din fonta se toarna. Racordurile deasupra carora se monteaza clopotele se asambleaza pe taler nedemontabil prin sudare sau prin mandrinare. Din fig.3. rezulta piesele componente ale unui clopot cu capac demontabil.[5]


Fisiere în arhivă (1):

  • Cercetari privind cresterea durabilitatii clopoteilor din coloanele instalatiilor de distilare atmosferica.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

[1] E. Bardal,J. M. Drugli, (2004), CORROSION DETECTION AND DIAGNOSIS, in Materials Science and Engineering, [Ed. Rees D. Rawlings], in Encyclopedia of Life Support Systems (EOLSS), Developed under the Auspices of the UNESCO, Eolss Publishers, Oxford ,UK, http://www.eolss.net
[2] Picciotti, M, Picciotti, F, ''Selecting Corrosion-Resistant Materials.'' Chem. Eng. Prog., 102 45 (2006)
[3]https://www.qdidactic.com/stiinta-tehnica/tehnica-mecanica/prezentarea-constructiv-functionala-a-aparatelor-de-275.php
[4]https://www.rasfoiesc.com/educatie/chimie/Obtinerea-hirodrocarburilor-ar81.php
[5]https://studfile.net/preview/5897546/page:8/
[6]http://www.chemiemania.ru/chemies-10147-1.html
[7]https://www.scrigroup.com/tehnologie/merceologie/DISTILARE-SI-RECTIFICARE15242.php


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!