Coloană de rectificare continuă

Extras din proiect Cum descarc?

I. Modul de exprimare a concentrațiilor a doi componenți (A și B) aflate într-un sistem binar de faze LICHID-GAZ (vapori)
II. Bazele teoretice ale distilării
Distilarea este o operație unitară de separare a unui component sau mai multor componenți dintr-un amestec omogen lichid.
Separarea prin distilare sau prin rectificare se bazează pe diferența între temperaturile de fierbere și între presiunile de vapori ale componenților care formează amestecul. În timpul fierberii, vaporii degajați din amestecul lichid alcătuit, de exemplu, din doi componenți sunt mai bogați în componentul mai ușor volatil (cel care are punctul de fierbere mai mic) , lichidul rămas îmbogățindu-se in componentul greu volatil (cel cu p.f. mai ridicat). Vaporii degajați si apoi condensați formează fracțiunea numită distilat, iar lichidul rămas nevaporizat, constituie reziduul de bază. O succesiune repetată de vaporizări si condensări poartă denumirea de rectificare.
În cazul amestecurilor lichide, temperatura de fierbere a amestecului depinde atât de presiunea sub care are loc fierberea, cat si de compoziția amestecului. La o presiune constantă, temperatura de fierbere a amestecului creste odată cu evaporarea componentului ușor volatil, ca rezultat al îmbogățirii fazei lichide în component greu volatil.
Operației de distilare si rectificare se supun următoarele amestecuri de lichide:
- amestecuri binare (formate din doi componenți)
- amestecuri multicomponente (formate din trei sau mai mulți componenți)
- amestecuri complexe (la care nu se cunoaște exact numărul si natura componenților-cazul țițeiului).
În funcție de solubilitatea componenților, amestecurile de lichide binare pot fi: miscibile, parțial miscibile si total nemiscibile.
Să considerăm cazul amestecului de două lichide miscibile A si B, componentul A fiind ușor volatil. Daca trecem pe axa absciselor fracțiile, în procente molare, ale componentului A in faza lichidă, y_A si respectiv în faza gazoasă, x_A iar pe axa ordonatelor, temperaturile de fierbere, respectiv condensare, se poate construi o diagrama DE FIERBERE așa cum este ea prezentată idealizat în figura I.
Figura I. Diagrama de fierbere idealizată pentru amestecul binar A-B (A fiind componentul ușor volatil), la presiunea de 1 atm.


Fisiere în arhivă (1):

  • Coloana de rectificare continua.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. C.F. Pavlov, P.G. Romankov, A.A. Noskov, Procese si aparate în ingineria chimică, Ed. Tehnică, Bucuresti 1981
2. O. Floarea, G. Jinescu, C. Balaban, P. Vasilescu, R. Dima, Operații și uilaje în industria chimică, Ed. Didactică și Pedagogică, București 1980
3. R.Z. Tudose, M. Vasiliu, G. Cristian, I. lbănescu, A. Stancu, M. Lungu, Procese operații utilaje în industria chimică, Ed. Didactică și Pedagogică, Bucuresti 1977
4. E.A.Bratu, Operații unitare în ingineria chimică, Vol III, Ed. Tehnică, Bucuresti 1985
5. V.V. Jinescu, Aparate tip coloană, Ed. Tehnică, Bucuresti 1978
6. D. Ștefănescu, M. Marinescu, A. Dănescu, Transferul de căldură în tehnică, vol I si II, Ed. Tehnică, București 1982


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 7€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!