Creditul Cumparator si Creditul Furnizor

Cuprins proiect Cum descarc?

CREDITUL BANCAR- INTRODUCERE.4
ETAPE GENERALE ALE CREDITARII.4
PROCESUL DE CREDITARE IN ROMANIA.7
CREDITUL FURNIZOR.9
CREDITUL CUMPARATOR.11
STUDIU DE CAZ.18
CONCLUZII.22
BIBLIOGRAFIE.25


Extras din proiect Cum descarc?

CREDITUL BANCAR- INTRODUCERE
O definitie mai cuprinzatoare a creditului este data in documentele Bancii Centrale Europene: "reprezinta relatia baneasca intre o persoana fizica sau juridica numita creditor, care acorda unei alte persoane numita debitor, un imprumut in bani sau care vinde marfuri/servicii pe datorie, in general cu o dobanda stabilita in functie de riscul pe care si-l asuma creditorul sau de reputatia debitorului".
In Romania, definitia oficiala a creditului este redata in Legea nr. 58/1998 republicata - Legea bancara, astfel: ''Creditul reprezinta orice angajament de plata a unei sume de bani in schimbul dreptului la rambursarea sumei platite, precum si la plata unei dobanzi sau a altor cheltuieli legate de aceasta suma, sau orice prelungire a scadentei unei datorii si orice angajament de achizitionare a unui titlu care incorporeaza o creanta sau a altui drept la plata unei sume de bani.'' 
Creditul, ca si moneda este o categorie economico-financiara creata pentru a servi la rezolvarea unor probleme economice, sociale sau legate de procesul de schimb .
ETAPE GENERALE ALE CREDITARII
Studierea situatiei economico-financiare a firmei care solicita credit
Situatia clientului constituie un element extrem de important in ceea ce priveste decizia de a i se acorda creditul. In acest scop, banca va cauta sa studieze toate aspectele atat din punct de vedere obiectiv, cat si subiectiv. 
Astfel, vor fi analizate:
o daca conducerea firmei solicitatoare isi administreaza in mod eficient mijloacele financiare proprii si imprumutate si daca apeleaza la creditul bancar supus analizei pe motive bine intemeiate; 
o situatia productiei si asigurarea desfacerii prin contracte ferme incheiate din timp; 
o daca are imobilizari constand in: stocuri de marfa cu miscare lenta, fara miscare si greu vandabile; stocuri supranormative de materii prime, materiale auxiliare, piese de schimb, semifabricate, etc; clienti si debitori neincasati in durata de circuit bancar a documentelor, in EURO mariti si chiar prescrisi; volumul furnizorilor si creditorilor neachitati; soldul sumelor datorate statului pe impozite si taxe si devenite exigibile, TVA, etc; 
o starea reala a mijloacelor fixe si stadiul amortizarii lor, vechimea in functiune, clasari/ declasari, in conservare, gradul de modernizare a acestora, volumul amortizarilor(ca element de costuri), starea investitiilor in curs de realizare, etc; 
o gradul de solvabilitate: disponibilitatile in numerar si in conturile curente bancare, eventuale credite restante, volumul productiei, al desfacerii si volumul profitului realizat. 
In conceptia bancii comerciale, creditul nu trebuie sa constituie pentru solicitator un scop in sine, ci un mijloc de suplimentare a surselor deja existente in patrimoniul intreprinderii si nu ca un element de baza. Creditul trebuie sa fie motivat de extinderea si difersificarea activitatii, de implementarea unei tehnologii moderne, de achizitionarea unor materii prime, materiale, masini-utilaje etc, destinate productiei si respectiv cresterii producitei pentru export (de exemplu), pentru care sunt premise de incheiere a unor contracte, etc. 
Garantarea creditului
Garantarea creditului de catre firma solicitatoare este o problema esentiala aflata in atentia bancherului, care va cauta sa evite orice risc care ar prejudicia interesele bancii. Prin garantia care se constituie se urmareste atat incasarea integrala a creditului la scadenta (in cazul creditului pe termen scurt) sau a ratelor (in cazul unui credit pe termen mijlociu sau lung), cat si a dobanzilor aferente, a comisionului, spezelor bancare etc. 
Garantarea creditelor, in economia de piata, se realizeaza, in principal, prin gaj si ipoteca. In functie de banci sau de zone geografice, creditele mai pot fi garantate prin: 
o warrant, inclusiv cum exista in Franta: warantul agricol, hotelier si petrolier;
o cautiuni (depozite) in lei sau in valuta avand indicatia in mod expres de garantare a creditului acordat de banca; 
o scrisori de garantie emise de alte banci sau institutii financiare si de credit din tara ori strainatate, agreate de banca cu care se negociaza creditul;
o cesionarea in favoarea bancii respective a unor mijloace banesti, pana la valoarea totala a creditului, inclusiv dobanda, comisionul si spezele bancare, mijloace banesti care vor fi realizate de firma solicitatoare de credit din activitatea sa economica si care sunt concretizate prin acreditive documentare comerciale, irevocabile, domiciliate, de preferinta la banca ce acorda creditul, scrisoare de garantie bancara a unei banci agreate de banca imprumutatoare;
o cesionarea drepturilor banesti provenite din asigurarea bunurilor mobile si imobile ale firmei care solicita imprumutul; 
o cesionarea instrumentelor de plata si de credit, respectiv a efectelor de comert (cambii sau trate acceptate, precum si bilete la ordin si cambii avalizate), ca si cecuri certificate cu scadenta la termen (prin certificare, banca blocheaza suma din contul curent bancar al tragatorului);
o acreditive stand by etc. 
Gajul 
In economia de piata, inclusiv in economia noastra de tranzitie, gajul constituie unul din principalele instrumente de garantare a creditelor. 
Gajul reprezinta o garantie formata din bunuri mobile si care este constituita in mainile creditorului sau ale unui tert, pentru asigurarea indeplinirii de catre debitor a unor obligatii de valoare in general redusa. 
In comertul international se practica gajarea contractelor de export, in vederea obtinerii de credite destinate indeplinirii obligatiilor asumate de semnatarul unui contract. Gajul mai poate fi constituit din actiuni, obligatiuni sau alte titluri de valoare aflate in proprietatea legala a solicitatorului unui credit, precum si bunurile sale mobile, nu numai ale firmei. 
Gajul se poate prezenta sub doua forme: cu deposedare sau fara deposedare, respectiv sub remiterea bunurilor mobile bancii creditoare, ori cu ramanerea acestor bunuri in custodia celui care gajeaza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Creditul Cumparator si Creditul Furnizor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!