Dimensionarea Tehnologica a unui Schimbator de Caldura

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Introducere .1
2.Bilantul termic pe schimbatorul de caldura.5
3.Stabilirea geometriei aparatului.7
4.Verificarea coeficientului global de temperatura
4.1. Calculul coeficientului partial de transfer de caldura la interiorul tuburilor.10
4.2. Calculul coeficientului partial de transfer de caldura la exteriorul tuburilor.12
5. Calculul caderilor de presiune 
5.1. Caderea de presiune in interiorul tuburilor.17
5.2. Caderea de presiune in manta.18
6. Dimensionarea racordurilor.19
7.Calculul economic.19
8.Concluzii.22
Bibliografie
Anexe 
Breviar de rezultate


Extras din proiect Cum descarc?

1.Introducere
Un schimbator de caldura este un echipament de transfer termic in care are loc procesul de transfer de calduraintre doua fluide. Acest proces decurge intotdeauna conform principiului al doilea al termodinamicii,astfel fluidul cald cedeaza caldura iar fluidul rece primeste acesta caldura.
Schimbatoarele de caldura se clasifica dupa mai multe criterii, cele mai importante fiind:
-dupa modul de transfer termic schimbatoarele se impart trei clase de aparate: schimbatoare de caldura de suprafata (la care transmiterea caldurii se face printr-un perete despartitor, considerata suprafata de separatie), schimbatoare de caldura prin amestec (la care transferul de caldura este insotit si de transfer de masa) si schimbatoare de caldura cu fluid intermediar stationar.
-dupa procesul principal de transfer de caldura : preincalzitoare, racitoare, refierbatoare, recuperatoare de caldura,vaporizatoare, condensatoare.
-dupa tipul constructiv al aparatului deosebim : schimbatoare de caldura de tip tub in tub, racitoare si condensatoare cu serpentina scufundata, racitoare si condensatoare cu aer, schimbatoare de caldura cu placi,racitoare si condensatoare prin contact direct, schimbatoare de caldura cu fascicul tubular in manta.
Schimbatoarele de caldura de tip fascicul tubular in manta
Schimbatoarele de caldura cu fascicul tubular in manta sunt cele mai utilizate tipuri de schimbatoare. Ele prezinta o arie specific de transfer de caldura relativ mare (18-40 m2/m3, in raport cu 4-15 m2/m3 la schimbatoarele tub in tub) si un consum specific de metalrelativ redus (35-80 kg/m2, in raport cu aproximativ 175 kg/m2 la schimbatoarele tub in tub).
Alegerea trecerii fluidelor prin tuburi sau manta se face dupa urmatoarele criterii, care nu pot fi intotdeauna respectate:
-- fluidul cu temperatura mai mare se trece prin tuburi, pentru a se reduce pierderea de caldura catre mediul ambiant;
-- fluidul cu debit volumic mai mare se trece prin manta;
-- fluidul cu presiune mai mare se trece prin tuburi, acestea rezistind la o presiuneridicata mai usor decit mantaua;
-- fluidul pentru care se doreste o cadere de presiune mai mica se trece prin manta;
-- fluidul care depune mai multa murdarie se trece prin tuburi, pentru ca acestea se curata mai usor , prin demontarea capacelor;
-- fluidul mai coroziv se trece prin tuburi, pentru ca acestea pot fi inlocuite sau izolate mai usor.
Cresterea coeficientului de convectie in interiorul tuburilor se poate obtine prin cresterea vitezei fluidului (acest avantaj este insotit de dezavantajul cresterii caderii de presiune). Pentru cresterea vitezei in tuburi, se introduc in camerele de distributie (sub capace) sicane, astfel incit se obtin doua sau mai multe pasuri (treceri) prin tuburi.
Pentru majorarea vitezei fluidului din manta, pot fi utilizate sicane longitudinale ,prin prezenta unei astfel de sicane, se realizeaza doua pasuri in manta. Se constata la acest schimbator, cu 2 pasuri in manta si 4 pasuri in tuburi, ca global fluidele circula in sens invers (unul de jos in sus si celalalt de sus in jos). 
In majoritatea cazurilor practice, in manta se utilizeaza sicane transversal segment de cerc(care duc in general la o curgere transversala pe tuburi (sectiunea de curgere este variabila; apar turbulente ce imbunatatesctransferul de caldura).
- Scheme de schimbatoare de caldura cu fascicul tubular in manta:


Fisiere in arhiva (1):

  • Dimensionarea Tehnologica a unui Schimbator de Caldura.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!