Educație estetică în învățământul primar - Gusturile se discută și se educă

Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere 
Ca viitor cadru didactic, sunt de parere ca orele de educatie plastica, cele de muzica sau cele de literatura sunt esenetiale in procesul de dezvoltare al copiilor si in special in cel de dezvoltare a personalitatii. Prin educatia estetica, ne descoperim pe noi insine dar si pe cei din jur. Invatam sa apreciem si sa remarcam frumosul in oameni si pretutindeni.
Gustul estetic apare odata cu dezvoltarea acestei laturi. Cred cu tarie ca orele cuprinse in aceasta sfera nu trebuie sa dispara nicodata din educatia copiilor ci dimpotriva, trebuie sa se puna mai mult accent pe ele. Excursiile, vizitele la muzeu, galeriile de arta, auditiile unor opere muzicale, participarea la diverse piese de teatru, sa fie mai dese. Astfel de activitati sa fie prezente inca din primii ani de viata. 
Necesitatea identificari si dezvoltarii laturii creative pe parcursul scolaritatii nu trebuie neglijata. La fel cum nivelul de creativitate variaza de la o persoana la alta, gustul estetic variaza la fel de mult. Deci nu este de judecat, ci de educat. 
Stim prea bine capremisa unei reusiteeste motivatia intrinseca, dorintele trebuie sa vina de la sine, nu fortati de imprejurari. In trecut se punea mult accent pe arta estetica, pe cea a frumosului pentru a crea personalitati cu valori morale, creative, libere. Astazi insa, asistam la o ,,pragmatizare" continua a elevului. El trebuie sa stie ce i se cere, ce ii este impus sa invete, sa urmeze indeaproape ce fac si ceilalti copii. Scoala actuala, din pacate, ,,elimina" dorinta de libertate a copilului, acesta fiind constrans sa rezolve probleme mecanic, sa creeze dupa un model, sa faca corect pentru a primi o nota cat mai mare. 
,,Ne formam pentru o cultura a exterioritatii, neglijand-o sau desconsiderand-o pe cea a interioritatii" (Constantin, 2016). Suntem pregatiti pentru confruntarea cu lumea exterioara dar de multe ori ne impiedicam in a relationa cu lumea interioara. Forta spirituala este baza dainuirii artei frumosului in lumea contemporana, observam insa ca a disparut odata cu trecerea timpului, cu dezvoltarea tehnologie si cu schimbarea cerintelor societatii. 
Daca ne rezumam la arta frumosului, la nivelul copiilor, in cazul acesta la cei de nivel primar, trebuie sa facem referire la valori,apiratii si ganduri, primite de la famile sau in general de la mediu. Nu orice persoana poate distinge frumosul, binele sau adevarul. In orice caz, ne trebuie o pregatire temeinica si o motivatie preponderent intrinseca.
Educatia estetica a fost si este un punct de plecare pentru numeroase studii. Importanta ei se afla in continutul stiintelor educatiei. Dilemele legate de aceasta tema pot fi multe, complexe chiar. In contextul actual, educatia estetica apare intr-un procentaj scazut in cadrul activitatilor didactice de la clasa. Prezenta tehnologiei in procesul de educatie nu prezinta in cazul acesta prea multe avantaje. Tehnologia nu poate reproduce o creatie originala, nu poate reproduce frumosul. 
Intrebarea principala din continutul acestei cercetari este una obiectiva, una axata pe problemele lumii contemporane cu privire la educatia estetica, a gustului estetic. Reprezinta educatia estetica un factor important in dezvoltarea personalitatii si algradului de empatie al elevilor? Pe baza acestei cercetari, descoperim cum trebuie sa procedam practic pentru a intregra cu succes elementele educatiei plastice in procesul instructiv-educativ al elevilor de nivel primar.


Fisiere în arhivă (1):

  • Educatie estetica in invatamantul primar - Gusturile se discuta si se educa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Constantin, C. (2016). Educatiaestetica. Elefant Online.
Iacob, M., &Mihailescu, A. (Ed.). (2016). Arta inscoala. Conceptesipractici. EdituraUniversitara.
Nicola, I. (1994). Pedagogie. E.D.P.
Robu, M. (2006). Notiunea de ,,frumos": Confuziilexicalesiconsecinteeducationale. ArtasiEducatieArtistica, 2- 3, 82- 85.
Sangeap, N.-M. (2019). Profesorul- formator de atitudineesteticaaelevilorprininteractiuneaartelor. 715- 719.
Sofron, S. (2010). ROLUL ACTIVITATILOR ARTISTICO-PLASTICE PENTRU EDUCAREA CREATIVITATII PRESCOLARILOR. 1 number 3-4, 31- 46.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!