Eutanasia

Extras din proiect Cum descarc?

DEFINITIE
Cuvantul "eutanasie" este de origine greaca si a fost folosit in Grecia antica, insemnand moarte usoara, pentru a arata, in primul rand, moartea fara dureri. 
Prin cuvantul eutanasie se intelege moartea provenita in liniste, seninatate si fara agonie, suferinta, durere. In al doilea rand, mai inseamna si moartea mareata, adica moartea in favoarea unui scop nobil, avand legatura mai mult cu sacrificiul de sine insusi.
Eutanasia poate sa fie fiziologica, avand o moarte fara dureri si cu o seninatate psihica, constituind cazul cel mai obisnuit. intr-adevar, in multe cazuri, muribundul ramane linistit pana in ultima clipa, nearatand agonia mortii, nefiind chinuit de dureri sau de alte necazuri, dar se stinge, putem zice, linistit, cazand de la viata la moarte fara sa simta. Totusi, eutanasia poate fi provocata pentru scopul de a curma o suferinta grea si indelungata, cu metode stiintifice care aduc moartea, de multe ori fiind fulgeratoare. Acesti muribunzi pot sa sufere de invaliditate, de boli nevindecabile dar dureroase, de paralizii, de cancer si multe alte boli. Eutanasia scuteste pe cel suferind, pe cel gasit pe patul de moarte, de o moarte grea si chinuita, garantandu-i o moarte linistita. O injectie de ser in vena sau o mare doza de narcotice poate avea un efect mortal.
Eutanasia capata un alt sens, in zilele noastre, decat acela pe care l-a avut la inceputul aparitiei ei, adica o moarte buna, linistita si fara dureri, dar cu consimtamantul muribundului. Ramane insa ideea ca este datoria umana de a usura agonia celor cuprinsi de suferinte cumplite in clipa mortii. Eutanasia inseamna "moarte buna". si poate fi determinata ca "o metoda sau o fapta cu care se pune capat suferintei prin moarte sau se provoaca moarte fara dureri". Cu alte cuvinte, inseamna moarte "usoara" pentru cei care sufera de o boala nevindecabila sau au boli organice iremediabile. 
istoric
Filosofii greci s-au exprimat in favoarea acceptari sinuciderii si suprimarii celor care deveneau o povara pentru cei din jur. 
In Sparta, copii cu malformatii erau expusi si lasati sa moara, lucru aprobat de Aristotel, pentru motive de utilitate publica. Platon extindea aceasta politica la batranii greci grav bolnavi.
La Roma, practica de a expune nou-nascutii cu handicap a continuat pana in a doua jumatate a secuolului al IV-lea, cand sub influenta crestina a fost interzisa de catre imparatul Vallens. La Roma, unde erau exaltate forta, tineretea, frumusetea, vigoarea fizica, domnea repugnanta absoluta fata de batranete si boala
Stoicii se mandreau cu sinuciderea marilor lor reprezentanti: Seneca cel Tanar, Epictet, Pliniu cel Tanar.
Nu toti insa aprobau acest punct de vedere.Pitagora si mai ales Hippocrate s-au impotrivit eutanasiei.Hippocrate a inclus in faimosul sau juramant aceasta fraza:,,Nu ma voi lasa determinat de cuvantul nimanui in a procura o otrava sau in a-mi da consimtamantul la asa ceva."
Metoda eutanasiei se practica si de stat pentru diferite scopuri, asa cum este eutanasia sociala sau eugenica si in cazul condamnarii la moarte a unor detinuti. 
In evul mediu, eutanasia a fost considerata un pacat grav, iar snuciderea era pedepsita.
Ideea eutanasiei, din motive umanitare, a fost impusa chiar din antichitate de Epictet, Seneca, Plinius cel Tanar si altii.
In vremuri mai noi, a gasit ustinatori infocati pe cei doi ganditori insemnati: Thomas Morus si Francis Bacon.
Primul este un filozof englez, politician si sociolog-Thomas Morus - in romanul sau sociologic ,,Utopia", se declara in favoarea eutanasiei, spunand ca este logic si necesar sa ajutam pe cei suferinzi de boli incurabile, punandu-si singuri capat vietii sau cu ajutorul altora, plecand din viata cu suferinte mai suportabile.
Un asemenea comportament e calificat ca fiind ,,un act de intelepciune", sau mai mult ,,un act religios si sfant".
Dupa cativa ani aceasta idee a fost sustinuta si de filosoful si politicianul englez Francis Bacon care este primul sustinator ca medicii au obligatia sa foloseasca stiinta lor astfel incat cei muribunzi sa iasa din viata cat mai usor posibil si fara dureri. Astfel Bacon este considerat cel care a folosit pentru prima data cuvantul ,,eutanasie" cu sensul de uciderea celui care este suferind. 
In 1939, Adolf Hitler a promulgat o lege care autoriza practicarea eugenesiei, la inceput numai in cazul nou-nascutilor afectati de deformatii si alte boli patologice grave, pentru ca mai tarziu sa ii afecteze si pe bolnavii mintali, personaele cu incapacitati fizice sau psihice si alte persoane apartinand raselor ,,inferioare" (everilor, homosexualilor, tiganilor).
Se pare ca in anul 1779 Napoleon a ordonat eutanasierea soldatilor afectati de boli contagioase. Eutanasia a fost practicata si in Germania hitlerista, unde erau omorati copii nou-nascuti si cu neajunsuri fizice, bolnavii incurabili, invalizii si nu numai.


Fisiere în arhivă (1):

  • Eutanasia.pptx

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!