Modificarea actului constitutiv al societății comerciale

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 3
Capitolul I. Notiunea modificarii societatii comerciale 5
1.1. Caile de realizare a modificarii actului constitutiv 5
1.2. Forma actului de modificare a actului constitutiv 5
1.3. Procedura modificarii actului constitutiv 6
Capitolul II. Principalele cazuri de modificare ale actului constitutiv al societatii comerciale 7
2.1. Necesitatea reducerii capitalului societatii comerciale 7
2.2.Necesitatea majorarii capitalului social 7
2.3. Procedee folosite pentru reducerea capitalului social 8
2.4. Modalitatile si procedeele de majorare a capitalului social 8
2.5. Prelungirea duratei societatii 9
2.6. Fuziune si divizarea societatilor comerciale 9
Capitolul III. Excluderea si retragerea asociatilor 10
3.1. Formele excluderii asociatilor 11
3.2. Cauze 11
3.3. Procedura excluderii 11
3.4. Retragerea asociatilor 11
Bibliografie 14


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Actul constitutiv contine informatii privind identitatea asociatilor, denumirea societatii, forma juridica, sediul social, obiectul de activitate, capitalul social, clauze privind drepturile si obligatiile asociatilor, clauze privind controlul gestiunii societatii, durata societatii, partea fiecarui asociat la beneficii si pierderi, sedii secundare - sucursale, agentii, reprezentante, modul de dizolvare si lichidare al societatii, precum si alte clauze convenite de asociati. Actul constitutiv trebuie sa indeplineasca anumite conditii de fond si de forma prevazute de lege. Modificarile din actele constitutive pot fi realizate fie prin decizia asociatilor, actionarilor, chiar a consiliilor de administratie, prin hotarare judecatoreasca, fie prin interventia unor dispozitii legale.
Functionarea societatii comerciale, subsumata comandamentului obtinerii de profit, este supusa unei continue adaptari a structurii societare conditiilor fluctuante a mediului economic in care societatea isi desfasoara activitatea. Reactia societatii la exigentele adaptarii este concretizata prin modificarea anumitor elemente ale actului constitutiv, care nu mai corespund fie scopului societatii, fie gradului de dezvoltare a activitatii acesteia, fie pur si simplu, vointei asociatilor. Modificarile ce pot fi aduse actului constitutiv sunt fie expres reglementate de lege, fie pot fi deduse din prevederile acesteia si ele viseaza acele elemente esentiale ale actului constitutiv, prevazute de art. 7 si 8 din LSC.
Capitolul I. Notiunea modificarii societatii comerciale 
1.1. Caile de realizare a modificarii actului constitutiv 
Modificarea actului constitutiv se poate realiza fie pe cale conventionala, fie pe cale judiciara, atunci cand ea este dispusa de instanta de judecata competenta.
-  Modificarea actului constitutiv pe cale conventionala sau voluntara se produce prin hotararea adunarii generale a asociatilor ori a consiliului de administratie, respectiv a directoratului, adoptata in temeiul art. 114 alin (1) LSC. 
-  Modificarea actului constitutiv prin hotararea instantei judecatoresti se poate produce in doua situatii: atunci cand se produce excluderea unui asociat si instanta, prin hotararea de excludere va dispune si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati si atunci cand se produce retragerea unui asociat pe cale judiciara si instanta va dispune, prin hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
Enumerand doar aceste doua instrumente juridice de modificare a actului constitutiv, legea elimina din campul actelor modificatoare actul aditional prin care, transpunand in termenii actului constitutiv hotararea adunarii generale, asociatii desavarsesc modificarea pactului societar. Considerente de ordin practic-cum ar fi simplificarea procedurii de modificare si inregistrare a modificarii actului constitutiv- sunt cele care probabil au determinat optiunea legiuitorului de a conferi hotararii adunarii generale forta unui act modificator. In plus, adoptarea unei hotarari a adunarii generale si incheierea unui act aditional conduceau la exprimarea de doua ori a vointei asociatilor de a semna actul aditioal, desi acesta fusese deja aprobat prin hotararea adunarii generale. 
1.2. Forma actului de modificare a actului constitutiv
Forma inscrisului sub semnatura privata aplicabil actului constitutiv al societatii comerciale guverneaza si modificarea acestuia, in mod exceptional, similar constituirii societatii impune forma autentica a actului modificator adoptat de asociati atunci cand are ca obiect:
a) majorarea capitalului social prin subscrierea ca aport in natura a unui imobil;
b) modificarea formei juridice a societatii intr-o societate in nume colectiv sau in comandita simpla;
c) majorarea capitalului social prin subscriptie publica.


Fisiere în arhivă (1):

  • Modificarea actului constitutiv al societatii comerciale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Drept comercial, Ioan Schiau, editura Hamangiu 2009
-  https://administrare.info/drept/12344-modificarea-actului-constitutiv-al-societatilor-comerciale
-  Legislatia nr. 31/1990 privind societatile cu modificarile si completarile ulterioare


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!