Nulitatea căsătoriei

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Aspecte generale privind nulitatea casatoriei
2. Nulitatea absoluta a casatoriei
3. Efectele nulitatii casatoriei
4. Casatoria putativa: notiune si efecte
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

1. Aspecte generale privind nulitatea casatoriei
Casatoria este uniunea liber consimtita dintre un barbat si o femeie, realizata in conditiile prevazute de lege, in scopul intemeierii unei familii si are un statut reglementat de norme legale imperative.
Nulitatea intervine ca o sanctiune a nerespectarii unora dintre cerintele prevazute de lege prin incheierea casatoriei. Cauzele care o determina constau in nerespectarea unor conditii impuse de lege anterior sau concomitent incheierii ei spre deosebire de cauzele care duc la divort, ce sunt efecte de viitor.
In afara de cazurile de nulitate prevazute de lege exista si nulitati virtuale admise de literatura de specialitate: casatoria fictiva si casatoria intre doua persoane de acelasi sex. 
Ca si in dreptul comun, nulitatea casatoriei poate fi absoluta si relativa, cu unele exceptii. ,,Astfel in unele cazuri, in interesul mentinerii casatoriei, aceasta poate fi confirmata chiar daca este vorba de nulitate absoluta. De asemenea, in cazul casatoriei putative, efectul retroactiv al nulitatii casatoriei este inlaturat in privinta sotului de buna-credinta". 
Ofiterului de stare civila, care nu si-a indeplinit atributiile in conformitate cu dispozitiile legale, cu ocazia incheierii casatoriei, i se vor aplica sanctiuni de ordin administrativ, iar sotilor care au facut declaratii false la incheierea casatoriei li se pot aplica sanctiuni de drept penal. Incalcarea conditiilor de fond, a impedimentelor si conditiilor de forma la casatorie este sanctionata de lege cu nulitatea actului care il desfiinteaza.
Codul familiei se ocupa de nulitatea casatoriei in Capitolul II al Titlului I "Nulitatea casatoriei", in art. 19-24, care cuprind dispozitii speciale, derogatorii de la dreptul comun ce se completeaza cu prevederile dreptului civil in materie de nulitati, in masura in care acestea din urma nu sunt incompatibile cu cele ale dreptului familiei.
Nulitatea casatoriei trebuie constatata sau pronuntata prin hotarare judecatoreasca. Instanta competenta sa judece actiunile in nulitatea casatoriei este judecatoria, ca instanta de drept comun. Atunci cand judecatoria este investita cu solutionarea cauzei vizand constatarea vinovatiei persoanei pentru savarsirea infractiunii de bigamie, ea se va pronunta si cu privire la nulitatea celei de-a doua casatorii.
O prima clasificare a nulitatilor in materia casatoriei vizeaza nulitatea expresa,care este cea prevazuta expres de lege, si nulitatea virtuala, care nu a fost consacrata in vreun text de catre legiuitor. O a doua clasificare a nulitatilor are in vedere nulitatile absolute si nulitatile relative, la fel ca in dreptul comun.
2. Nulitatea absoluta a casatoriei
In unele cazuri, in interesul mentinerii casatoriei, aceasta poate fi confirmata, chiar daca este vorba de nulitatea absoluta. Tot astfel, in cazul casatoriei putative, efectul retroactiv al nulitatii ei este iinlaturat in privinta sotului de buna credinta. 
In urmatoarele cazuri, nerespectarea dispozitiilor legale privind incheierea casatoriei este sanctionata cu nulitatea absoluta:
a) Incheierea casatoriei fara respectarea dispozitiilor legale cu privire la varsta matrimoniala ( art. 19 si art. 4 C.fam) 
Nulitatea absoluta poate fi acoperita in urmatoarele situatii prevazute de art. 20 din Codul Familiei:
- Daca sotul care nu avea varsta legala pentru casatorie, a implinit-o intre timp, pana la constatarea nulitatii;
- Daca sotia a dat nastere unui copil;
- Daca sotia a ramas insarcinata.
Casatoria se mentine, potrivit legii, si in cazul in care copilul s-a nascut mort sau femeia a interupt cursul normal al sarcinii, intrucat si prin aceste imprejurari s-a dovedit ca, in pofida neindeplinirii varstei cerute de lege, sotia este apta de a avea relatii conjugale normale.
b) Casatoria a fost incheiata de o persoana care este deja casatorita
Principiul monogamiei este unul de baza in dreptul familiei, fiind aparat si pe calea sanctionarii cu nulitatea absoluta a celei de a doua casatorii.
,,Nulitatea nu se acopera prin incetarea cauzei ei, dupa incheierea casatoriei, ceea ce inseamna ca cea de-a doua casatorie este lovita de nulitate chiar daca prima casatorie a fost desfacuta prin divort sau a incetat dupa data incheierii celei de-a doua, pana la constatarea nulitatii ei". In cazul declararii mortii prin hotarare judecatoreasca cea de-a doua casatorie e valabila daca a fost incheiata in intervalul de timp de la data fixata prin hotarare ca fiind aceea a mortii si data ramanerii definitive a hotararii declarative de moarte.


Fisiere în arhivă (1):

 • Nulitatea casatoriei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- ***Apetrei, I. (2019) DREPTUL FAMILIEI - SUPORT DE CURS.
- Bacaci, Al. (2000) DREPTUL FAMILIEI, Bucuresti: Ed. All.
- Filipescu, I.P. (2000) TRATAT DE DREPTUL FAMILIEI, Editia a V-a, Bucuresti: Ed. AllBeck.
- Harbada, M. (2004) DREPTUL FAMILIEI SI STAREA CIVILA, Editia II, Iasi: Ed. Junimea
- Pricopi,A. (2005) DREPTUL FAMILIEI, Bucuresti: Ed. Fundatia Romania Mare.
- Trib. Sprem, dec.civ.nr.1196 din 27 mai 1972, in 1972.
- Trib. Sprem, dec.civ.nr.974 din 26 aprilie 1972, Repertoriu 1969-1972.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!