Procesul de fabricare a arborelui unui motor electric

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Obiectul de realizat
2. Materiale folosite
3. Descriere masinii unelte folosite
4. Tipul fluxului de fabricatie
5. Descriere etape de prelucrare 
6. Automatizarea
7. Concluzii
8. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1. Obiectul de realizat
Piesa ce urmeaza a fi realizata este abrorele unui motor electric. Acesta componenta a rotorului are rol de suport mecanic pentru tole si infasurari, pentu lagare (rulmenti) si pentru partea de ventilatie (o elice atasata la capatul acestuia pentru evitarea supraincalzirii in timpul functionarii motorului).
Un motor electric (sau electromotor) este un dispozitiv electromecanic ce transforma energia electrica in energie mecanica. Transformarea in sens invers, a energiei mecanice in energie electrica, este realizata de un generator electric. Nu exista diferente de principiu semnificative intre cele doua tipuri de masini electrice, acelasi dispozitiv putand indeplini ambele roluri in situatii si scheme de conectare diferite.
2. Materiale folosite
Materialul folosit la realizarea arborelui este otelul. Otelurile sunt aliaje ale fierului cu carbonul, continand carbon sub 2%, conform SR EN 10020:1993 "Definirea si clasificarea marcilor de otel". 
Nu se foloseste fierul pur din cauza rezistentei sale mici ca material de constructie; proprietatile sale magnetice speciale il fac, insa, util ca material magnetic in electrotehnica.
3. Descriere masini unelte folosite
Pentru realizarea unei prelucrari prin aschiere este necesar un sistem tehnologic de prelucrare prin aschiere a carui structura generala este redata in figura 1 , unde s-au notat urmatoarele :
SF -  semifabricat 
DP -  dipsozitiv de prindere
S -  scula aschietoare
MU -  masina unealta
Principalele procedee de prelucrare prin aschiere sunt: strunjirea, rabotarea, frezarea, burghierea, brosarea, rectificarea, etc. Pentru fiecare procedeu deprelucrare prin aschiere exista un sistem tehnologic specific.
In principiu, orice masina-unealta (MU) de prelucrare prin aschiere este formata din:
- o parte fixa, care sustine toate elementele masinii, numita batiu;
- una sau mai multe coloane, pe care sunt ghidate saniile, care au rolul de a realiza miscarile necesare prelucrarilor; acestea sunt dotate cu dispozitive pentru prinderea sculelor;
- mese, care au rolul de a sustine piesele direct sau prin intermediul dispozitivelor;
- motorul de actionare, care poate fi electric, hidraulic sau pneumatic;
- cutia de viteze, care are rolul de a asigura diferitele trepte de viteza pentru prelucrare;
- cutia de avansuri, care regleaza viteza miscarii de avans.
Pe patul strungului, este montata papusa fixa in care se gasesc mecanismele cutiei de viteze pentru reglarea turatiei arborelui principal cu dispozitivul de prindere a piesei si papusa mobila, pentru sprijinirea celui de al doilea capat la strunjirea pieselor lungi. Intre papusa fixa si papusa mobila se deplaseaza caruciorul pe ghidajele longitudinale ale patului.
4. Tipul fluxului de fabricatie
In acest caz se utilizeaza fluxul serial, adica semifabricatul trece de la un post
de lucru la altul, piesa este prelucrata si verificata si in final este depozitata. 
Daca avem mai multe dimensiuni de piese (spre ex. arbori pentru mai multe tipuri de masini electrice), care utilizeaza aceleasi operatii tehnologice, masinile cu comanda numerica vor executa programe de prelucrare diferite in functie de tipul de arbore (de ex. dimensiuni diferite). La final in functie de tipul de piesa, aceasta va fi depozitata corespunzator.


Fisiere în arhivă (1):

  • Procesul de fabricare a arborelui unui motor electric.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!