Proiectarea unui Abator de Porcine

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 13035
Mărime: 8.52MB (arhivat)
Publicat de: Codin Niculescu
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

INDIVIDUALIZAREA ANIMALELOR

Semnalmentele animalelor la porc:

-purcel,purcica(purcea)tineret porcin

-vier

-scroafa

La stabilirea rasei se va nota daca este rasa pura sau metis si gradul de metisare(generatia).

Sisteme de marcare.Particularitati pe specii

In scopul aplicarii lucrarilor de ameliorare si selectie sau pentru diferite investigatii si manopere zootehnice sau sanitar-veterinare ,se impune cunoasterea performantelor individuale ale animalelor.Pe langa semnele particulare proprii,este necesara insemnarea lor artificiala ,manopera cunoscuta sub denumirea de “MARCARE”.Aceasta consta in aplicarea unuia sau ma multor semne conventionale in anumite zone corpului in functie de rasa,linie si familia animalului.

Metodele de marcare sunt numeroase si diferite ,insa indiferent de procedeul folosit ,ele trebuie sa ineplineasca urmatoarele conditii:

-sa se execute usor

-sa fie aplicate de la o varsta cat mai tanara

-sa nu fie foarte dureroasa

-sa nu deprecieze exteriorul(sanatatea si valoarea animalului)

-sa se poata citi cu usurinta

-sa fie durabila

-sa nu se preteze falsificatori.

Marca animalului este formata din numar matricol,care corespunde cu numarul de ordine si evidentele zootehnice ,la care dupa situatie se mai pot adauga alte semne conventionale(mai ales litere).

Ca o marca sa fie corespunzatoare se impun urmatoarele conditii:

-numarul matricol nu se schimba pe toata durata vietii animalului dupa cum,cel al animalelor scoase din efectiv(vanzari,mortalitati)nu se acorda altui animal

-daca animalul pierde marca si nu i se poate stabili numarul matricol ,va primi unul nou ,care urmeaza ultimului numar acordat in unitate

-la animalele de achizitie ,pe langa marca din unitate furnizoare li se mai aauga si o marca noua ,numarul matricol acordat in acet caz fiind primul “numar liber” din registrul de evidenta zootehnica al unittaii respective.

-in carul animalelor din Statiunile de selectie ,marcarea se executa e doua ori:la parturitie cu “numar de tineret”,iar in momentul trecerii in lotul de prasila su un “numar de adult”.

Procedeele de marcare in functie de persistenar lor ,pot fi incadrate in doua categorii:

1.procedee de marcare provizorii(de curat durata)

2.procedee de marcare permanente.

Marcarea provizorie sau de scurta durata

Aceste procedee se practica pentru stabilirea apartenentei de proprietate sau a clasei animalelor ,cu ocazia executarii unor manopere zootehnice,sanitar veterinare ,targuri,expozitii.Din acestea cele mai frecvente metode sunt:

• Tunderea parului sub forma de cifre sau litere in diverse regiuni corporale(laturile gatului,crupa,coapsa)procedeu folosit mai mult la taurine si mai rar la suine.

• Colorarea parului cu coloranti,imprimand litere,cifre,pete(colorantul trebuie sa fie lavabil)

• Legarea unor tablite cu numar matricol .

Marcarea de lunga durata sau permanenta

Aceste procedee constau in crotalierea,marcarea cu ajutorul butonilor metlici ,marcarea cu ajutorul medalioanelor ,epoletilor sau marcile de aripa ,marcarea cu ajurotul inelelor,tauajul preducirea ,dangalizarea ,marcarea prin amprenta nazala,marcarea informationata ,marcarea grafica.Se recurge la aplicarea acestor procedee diferentiat pe specii ,dezvoltare corporala ,pigmentatia pielii ,rasei.

Marcarea cu marci metalice au din material plastic

Marcile de tip crotalia care pot fi metalice sau din material plastic.Indiferent de structura lor chimica ,trebuie sa fie rezistente si usoare .Forma acestora este de banda indoita ,cu profil dreptunghiular ,prezentand la capete un orificu,respectiv un nit.Aceste marci se aplica in ureche ,folosind un cleste de crotalii confectionat din aluminiu sau fonta nichelata.

Exista cleste de crotalii prevazut atat cu un dispozitiv de perforat (cutit eliptic) cat si piesa de nituit –plata pentru marci cu nit plin si conica pentru marci cu nit gol.CU acesta se perforeaza urechea ,apoi se introduce marca si tot cu acelasi cleste se face nituirea.Mai comod de utilizat este clestele de tip “autocrotalia” care fixeaza automat marca ,fiind astfel confectionat incat nu este necesara perforarea prealabila a urechii.

Butonii metalici se folosesc la suine,bovine ,ovine si iepuri.Sunt alcatuiti din aceleasi materiale metalice ca si crotalia ,fiind formati din doua discuri cu prelungiri centrale ce se intrepatrund.Locul de fixare este median si spre baza pavilionului auricular,unde rezistenta este mai mare.

Marcarea prin tatuare

Se realizeaza cu ajutorul unei truse de tatuaj prevazuta cu un set de ace subtiri din care se aranjeaza pe placa clestelui,de la dreapta la stanga,cifrele,literele sau alte semne.Este un procedeu de individualizare practic si sigur .Exista tuse speciale de tatuaj pentru suine .Tatuarea se poate efectua numai pe pielea nepigmentata de pe fata interna sau externa a pavilionului urechii.La efecturea tatuajului ,se evita locurile vascularizate pentru a nu produce hemoragii ,care ar “spala” colorantul.Dupa perforarea stratului superficial al pielii se aplica prin tamponare un colorant special pentru tesuturi.Dupa circa 5 minute se sterge colorantul de pe piele.Pentru colorare se foloseste tusul de China sau alte amestecuri ce se pot prepara extemporaneu ,cum ari fi : pasta semifluida din negru e fum 10 parti glicerina anhidra 4 guma arabicasau dextrina4..La tineret se examineaza tatuajul periodic si in caz de deformare prin crestere se repeta.

Marcarea prin preducire

Individualizarea prin crestari sau perforari ale urechilor se face cu un cleste special numit preducea.Se practica la suline ,dar se poate folosi si la alte specii.Metoda consta in perforarea urechii sub forma de cruce ,patrat ,triunghi ,cerc etc,sau cresterea marginilor pavilionului auricular.Prin exprimarea numarului matricol al animalului se foloseste o “cheie de preducit” care cuprinde semne conventionale ce exprima diverse cifre,citirea facandu-se intr-o ordine bine precizata.Preducirea se executa usor,este ieftina si se poate practica atat la animalele adulte cat si la tineret.Este in schimb,un procedeu rudimentar dureros si mai greu de descifrat.

Preview document

Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 1
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 2
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 3
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 4
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 5
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 6
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 7
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 8
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 9
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 10
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 11
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 12
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 13
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 14
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 15
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 16
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 17
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 18
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 19
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 20
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 21
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 22
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 23
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 24
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 25
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 26
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 27
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 28
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 29
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 30
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 31
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 32
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 33
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 34
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 35
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 36
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 37
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 38
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 39
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 40
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 41
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 42
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 43
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 44
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 45
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 46
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 47
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 48
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 49
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 50
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 51
Proiectarea unui Abator de Porcine - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea unui Abator de Porcine.doc

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

Evaluarea comparativă a calității carcaselor de bovine și suine obținute în cadrul SC Coscovele SRL

CAPITOLUL I ABATORIZARE ANIMALELOR DE INTERES ECONOMIC TEHNOLOGII DE ABATORIZARE 1.1. Pregătirea animalelor de interes economic pentru tăiere...

Proiectarea unui Abator de Porcine

Introducere Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane carnea reprezinta numele dat tesutului muscular al corpului omenesc sau al...

Plan de Afaceri - SC Karma SRL

Sumarul planului de afaceri SC KARMA SRL este o societate comerciala cu capital integral privat, ce are ca obiect de activitate productia,...

Proiectarea unui Abator de Porcine

CAPITOLUL I CLASIFICAREA RASELOR DE PORCINE Rasele de porcine se clasifică după mai multe criterii, printre care mai importante sunt: locul de...

Proiectarea unui Abator de Porcine

1. INTRODUCERE Abatoarele sunt construcții inchise în care este posibilă sacrificarea simultană a mai multor animale.Utilarea lor este concepută...

Plan de afaceri fermă de porci

1. Descrierea afacerii Descrierea idei de afacere Idea de afacere este infintarea unei ferme de porci pentru carne rasa Marele Negru, in scopul...

Proiectarea unui abator cu capacitatea de 70 porci pe oră

CAPITOLUL I Analiza speciilor si raselor de porcine supuse abatorizarii Porcul reprezintă cel mai vechi animal domesticit de către om. În Europa...

Managementul IMM-urilor - SC Puișorul Auriu SRL

SC PUISORUL AURIU SRL Capitolul I. Formalitatile necesare infiintarii unei firme SC PUISORUL AURIU SRL este o societate comerciala cu raspundere...

Ai nevoie de altceva?