Proiectarea unui dispozitiv special

Extras din proiect Cum descarc?

Dispozitive -  Generalitati
Dispozitivul este un sistem tehnic, unitar din punct de vedere tehnologic, constructiv si functional, care pregateste, realizeaza, mentine si/sau modifica pozitionarea obiectelor de lucru, putand prelua si functii ale masinii-unelte sau ale operatorului uman.
Dispozitivul reprezinta un component auxiliar al unui sistem tehnic, constituind o unitate din punct de vedere functional, alcatuit din elemente, cel putin in parte, solide, ale caror legaturi le permit o mobilitate limitata si care ramane in serviciu in repaus relativ. Acesta este un element constitutiv al unui sistem tehnic complex si este de regula implicat in procese tehnologice de prelucrare, asamblare, automatizare sau control.
Insa, rolul primordial al dispozitivelor il reprezinta orientarea si fixarea suprafetelor care urmeaza a fi prelucrate cu mentinerea orientarii pe tot parcursul procesului.
Printre avantajele utilizarii dispozitivelor amintim in primul rand factorul economic care se reflecta prin reducerea timpilor auxiliar de productie si cresterea vitezei de prelucrare a pieselor.
Un alt aspect il reprezinta calitatea produsului finit care este asigurata de utilizzarea dispozitivelor. Precizia de prelucrare este astfel imbunatatita, deoarece sunt eliminate erorile generate de operator si, implicit, este eliminata probabilitatea de a face rebuturi.
Dispozitivele ajuta la marirea posibilitatilor tehnologice ale utilajului prin posibilitatea prelucrarii cu mai multe scule, copiere dupa sablon si alte operatii care, in mod normal, nu pot fi realizate pe anumite masini unelte.
In cazul productiei in serii mari este de dorit ca procesele de prelucrare sa fie conectate intre ele si sa se ajunga in cel mai scurt timp de la semifabricat la produs finit. In acest sens, utilizarea dispozitivelor permite automatizarea proceselor la nivelul unui grup de masini, precum si interconectarea cu sisteme de manipulare a semifabricatului.
Conditiile impuse dispozitivelor sunt, pe langa eficienta economica si costul cat mai redus de productie al acestora, asigurarea preciziei de prelucrare a pieselor conform conditiilor impuse de documentatie si fiabilitatea necesara realizarii seriei de piese programate.
De asemenea este de dorit ca si operatorul uman sa fie ajutat prin reducerea efortului si constructia favorabila introducerii si scoaterii comode a pieselor din dispozitiv, precum si prin respectarea normelor de protectie a muncii.
Din punct de vedere al constructiei, dispozitivele trebuie sa asigure rigiditatea ansamblului dispozitiv-piesa prin evitarea vibratiilor, sa corespunda seriei si sistemului de fabricatie si sa permita utilizarea tehnologiei de prelucrare stabilite pentru piesa. Acestea trebuie sa fie usor de depozitat, stocat si instalat pe masina, sa aiba, preferabil, o constructie cat mai simpla si din cat mai multe elemente tipizate. Trebuie sa asigure o functionare cat mai buna in timp, o evacuare usoara a lichidului de racire si a aschiilor si sa fie supuse la cat mai putina uzura in zonele de asezare ale pieselor pentru a asigura precizia dimensionala si de suprafata la cat mai multe serii de piese.


Fisiere în arhivă (1):

  • Proiectarea unui dispozitiv special.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Curs "Proiectarea dispozitivelor", Prof. Dr. Ing. Sima Gheorghe
2. Dispozitiv proiectat de Ing. Hasmatuchi Radu, S.C. ARSAT INDUSTRIE S.R.L., P


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!