Sisteme de augmentare bazate pe sateliți (SBAS) utilizate în navigația satelitară

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
SBAS (Satellite Based Augmentation Systems) este un acronim ce defineste sisteme complementare de imbunatatire bazate pe sateliti, pentru a imbunatatii performantele sistemelor de navigatie prin satelit existente. 
SBAS este uneori sinonim cu WADGPS, Wide-Area Differential GPS.
Sistemele SBAS sunt bazate pe sateliti plasati pe orbite medii (MEO), joase (LEO) sau geostationare (GSO).
In prezent, exista urmatoarele sisteme SBAS dezvoltate sau in faza de implementare:
Operationale
-  EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service)
-  MSAS (Multi-functional Satellite Augmentation System)
-  GAGAN (GPS and Geo Augmented Navigation)
-  WAAS (Wide Area Augmentation System), dezvoltat de Federal Aviation Administration (FAA)
-  WAGE (Wide Area GPS Enhancement), folosit de catre Departamentul Apararii al Statelor Unite ale Americii
-  LAAS (Local Area Augmentation System), sistem de aterizare in orice conditii meteorologice
-  NTRIP (Networked Transport of RTCM via Internet Protocol), protocol open standard pentru streaming GPS diferential (DGPS) pe Internet, dezvoltat de Agentia Germana Federala de Cartografie si Geodezie.
-  ROMPOS (Sistemul Romanesc de Determinare a Pozitiei) 
In constructie
-  SDCM (Sistem de Corectii Diferentiale si Monitorizare)
-  SNAS (Satellite Navigation Augmentation System).
EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) este un sistem complementar de imbunatatire bazat pe sateliti SBAS, care imbunatateste precizia semnalelor utilizate pentru navigatie prin satelit in Uniunea Europeana. EGNOS este precursorul sistemului GALILEO si are rolul de a imbunatati si completa sistemele de navigatie satelitare operationale GPS, GLONASS si GALILEO. Precizia actualelor semnale GPS este imbunatatita de la aproximativ zece metri la doi metri.
EGNOS este un parteneriat comun al Agentiei Europene Spatiale (ESA), Comisia Europeana, Organizatia Europeana pentru Siguranta Navigatiei Aeriene (Eurocontrol), precum si EGNOS Operator and Infrastructure Group (EOIG).
Functionarea EGNOS este administrata prin intermediul Comisiei europene, de catre European Satellite Services Provider (ESSP), infiintata de sapte furnizori de servicii de navigatie aeriana: AENA (Spania), Deutsche Flugsicherung (DFS) (Germania), DSNA (Franta), ENAV (Italia), NATS Holdigs (Marea Britanie), NAV (Portugalia), Skyguide (Elvetia). 
Sistemul EGNOS ofera informatii de verificare a calitatii si integritatii, pe doua planuri:
-un serviciu deschis (Open-Service) utilizabil de toti operatorii, imbunatatind precizia data de sistemele de navigatie satelitare operationale.
-un serviciu de securitate (Safety-Of-Life), informatii necesare aplicatiilor critice cu privire la siguranta publica, precum traficul aerian si maritim, politie, salvare etc.
Aria de acoperire EGNOS cuprinde majoritatea statelor europene si tarile care se invecineaza cu UE. De asemenea prezinta si capacitatea de a fi extins si la alte regiuni, cum ar fi Africa de Nord printr-o extensie denumita ISA (Interregional Satellite Based Augmentation System over Africa-Indian ocean region). 
-  ROMPOS (Sistemul Romanesc de Determinare a Pozitiei) este un sistem romanesc de determinare a pozitiei prin care se asigura pozitionari precise in sistemul de referinta si coordonate european ETRS89. 
ROMPOS se bazeaza pe sisteme de navigatie prin satelit (GNSS -  Global Navigation Satellite Systems) incluzand GPS, Glonass si Galileo si pe baza retelei nationale de statii GNSS permanente. 
Sistemul ROMPOS reprezinta un proiect al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANPCI) si a fost lansat in Romania in luna septembrie 2008. 
ROMPOS realizeaza sisteme de determinare a pozitiei de tip DGNSS (Differential GNSS) si RTK (Real Time Kinematic). https://ro.wikipedia.org/wiki/ROMPOS - cite_note-5 Serviciile DGNSS/RTK se bazeaza pe transferul datelor prin intermediul internetului. Aceste date sunt transmise in format standardizat RTCM (Radio Technical Commission for Maritime Services) cu ajutorul tehnologiei NTRIP (Networked Transport of RTCM via Internet Protocol).
ROMPOS este utilizat in special in lucrari de geodezie, cadastru, fotogrametrie, topografie, cartografie, GIS, putand fi utilizat si in alte domenii de activitate in care se doreste determinarea pozitiei pe baza sistemelor globale de navigatie prin satelit: navigatie terestra, maritima si fluviala, managementul dezastrelor, geodinamica sau meteorologie.


Fisiere în arhivă (1):

  • Sisteme de augmentare bazate pe sateliti (SBAS) utilizate in navigatia satelitara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. https://stiintasitehnica.com/sisteme-de-navigatie-prin-satelit/
2. https://ro.wikipedia.org/wiki/SBAS
3. Satellite Based Augmentation System (SBAS), Interoperability Working Group(IWG), June 2014
4. Articol BBC
5. Articol JAXA
6. http://www.navipedia.net/index.php/SBAS_Fundamentals


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!