Societate comercială pe acțiuni

Cuprins proiect Cum descarc?

I.Constituirea Societatii pe actiuni ..3
1.Actul constitutiv .3
II.Functionarea societatii pe actiuni 5
1.Reguli comune ce guverneaza functionarea societatii pe actiuni ..5
2.Administrarea societatii pe actiuni 6
III.Dizolvarea si lichidarea societatii pe actiuni .9
1.Dizolvarea societatii pe actiuni .9
2.Lichidarea societatii pe actiuni 10


Extras din proiect Cum descarc?

I. CONSTITUIREA SOCIETATII PE ACTIUNI
Societatea pe actiuni este forma de societate comerciala in cadrul careia actionarii raspund numai pana la concurenta capitalului social subscris. S.A. se constituie prin contract de societate si statut. Contractul de societate si statutul pot fi incheiate sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv. In cazurile in care contractul de societate si statutul constituie acte distincte, acesta din urma va cuprinde datele de identificare a asociatilor si clauze reglementand organizarea, functionarea si desfasurarea activitatii societatii.
1. Actul constitutiv al societatii pe actiuni
Notiunea de act constitutiv
La baza constituirii unei societati comerciale, indiferent de forma aceasta sta contractul de societate incheiat intre persoanele interesate, prin care asociatii se inteleg sa puna in comun anumite bunuri, sa dsfasore in comun o activitate comerciala si sa imparta beneficiile rezultate. In cazul societatii pe actiuni, legea prevede nevoia unui al doilea act- statutul.
Conform art.5 alin. 1 din L.S.C , societatea pe actiuni se constituie prin contract de societte si statut, notiuni cunoscute in limbajul juridic prin sintagma de actele constitutive ale societatii.
Contractul de societate si statutul pot fi incheiate sub forma unui scris unic, denumit act constitutiv. Leguitorul arata, de altfel, ca in cuprinsul L.S.C. , denumirea act constitutiv desemneaza atat inscrisul unic, cat si contractul de societate si/sau statutul societatii.
Contractul de societate reprezinta acordul de vointa asupra activitatii ce urmeaza a fi intreprinsain comun, a aportului asociatilor si impartirea beneficiilor ti pierderilor, dar si acordul menit a da nastere unei persoane juridice.
Conditii de fond ale actului constitutiv
Actul constitutiv fiind conventia asociatilor de a fonda o societate comerciala trebuie sa indeplineasca conditiile esentile pentru validitatea oricarei conventii, prevazut de art. 948 din Codul civil- consimtamantul valabil al partilor, capacitatea de a contracta un obiect determinat si o cauza licita.
Conditii de forma ale actului constitutiv
Actul cunstitutiv se incheie sub forma de semnatura privata, se semneaza de toti asociatii sau, in caz de subscriptie publica, de fondatori. 
S-a aratat in literatura de specialitate ca L.S.C., sub aspectul formei actului constituti, prevede doua cerinte distincte:
a. Prezenta inscrisului sub semnatura privata.
b. Semnarea acestuia de catre toti asociatii sau, dupa caz, fondatorii.
Cuprinsul actului constitutiv
Potrivit art.8 din L.S.C., actul constitutiv al societatii pe actiuni sau in comandita pe actiuni va cuprinde:
a. Datele de identificare ale fondatorilor; la la societatea in comandita pe actiuni vor fi mentionati si asociatii comanditati;
b. Forma, denumirea si sediul social;
c. Obiectul de activitate al societatii;
d. Capitalul social subscris si cel varsat;
e. Natura si valoarea bunurilor constituite ca aport in natura, numarul de actiuni acordate pentru acestea si numele sau;
f. Numarul si valoarea nominala a actiunilor;
g. Datele de identificare a primilor membri a consiliului de administratie, respectiv a primilor membri a consiliului de supraveghere;
h. Datele de identificare a primilor cenzori sau a primului auditor financiar;
i. Clauze privind conducere, administrarea, functionarul ti controlulgestiunii societatii de catre organele statutare, numarul membrilor consiliului de administratie sau modul de stabilire a acestui numar;
j. Durata societatii
k. Modul de distribuire a beneficiilor si de suportare a pierderilor;
l. Sediile secundare-sucursale, agentii, reprezentate sau alte asmenea unitati;
m. Orice avantaj special acordat;
n. Numarul actiunilor comanditarilor in societate in comandita pe actiuni;
o. Cuantumul total sau cel putin estimativ al tuturor cheltuielilor pentru constituire;
p. Modul de dizolvare si de lichidare a societatii;
Identificarea partilor actului constitutiv
Datele de identificare prevazute la art.8 lit. a, g si h din L.S.C. includ:
a. Pentru personele fizice: numele,prenumele, codul numeric personal si daca este cazul, echivalentul acestuia, potrivit legislatiei nationale aplicabile, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia;
b. Pentru persoanele juridice: denumirea, sediului, nationalitatea, numarul de inregistrarea in registrul comertului sau codul unic de inregistrare, potrivit legii nationale aplicabile;
La societatea pe actiuni ale carei actiuni sunt la purtator, identificarea primilor asociati este o simbolica intrucat astfel de actiuni circula prin simpla remitere.


Fisiere în arhivă (1):

  • Societate comerciala pe actiuni.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Alina Mihaele Moceanu ,,Societate Comerciala pe Actiuni" , editie 2010


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!