Studiu Benchmarking - Piata Carburantilor

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Analiza pietei carburantilor si a principalilor concurenti 3
2. Informatii financiare si indicatori calculati in baza lor 8
3. Interpretarea indicatorilor 12
4. Bibliografie 14


Extras din proiect Cum descarc?

1. Analiza pietei carburantilor si a principalilor concurenti
Piata carburantilor din Romania este estimata la 9 miliarde de Euro in anul 2010, consumul de benzina pe cap de locuitor in Romania ridicandu-se la 79 litri si cel de motorina - 140 litri, prin comparatie cu piata carburantilor din Ungaria, aceasta a ajuns la 5 miliarde euro, iar consumul de benzina a fost de 147 litri pe cap de locuitor, si cel de motorina - 164 litri.
Desi consumul Romaniei in 2007 era de circa 3 milioane tone de benzina pe an si circa 4 milioane tone de motorina preconizandu-se o crestere puternica al consumului in urmatorii ani datorita dezvoltarii parcului auto, acest lucru nu s-a concretizat intrucat scaderea pietei auto din 2009 s-a reflectat negativ si in piata de retail cu carburanti. Companiile de distributie au raportat cu o singura exceptie in primele noua luni diminuari cu 5%-8% ale vanzarilor de benzina si motorina, iar liderul pietei, Petrom, a inregistrat o crestere cu 19% pe fondul modernizarii si extinderii retelei. Companiile care activeaza pe piata romaneasca de retail cu carburanti au consemnat scaderi de pana la 8% ale vanzarilor in primele noua luni, in conditiile unei diminuari drastice a industriei auto, ca efect al crizei economice. Singura companie care a iesit in castig este Petrom, care a inregistrat o crestere cu 19% in primele trei trimestre ale anului, fata de perioada similara a lui 2008. Vanzarile cu amanuntul au crescut cu 19% comparativ cu 1-9/08, pana la 1.633 de milioane de litri (echivalentul a 1.321 mii de tone), datorita modernizarii retelei de benzinarii precum si imbunatatirii manage-mentului statiilor", sustin reprezentantii Petrom. Reteaua de distributie interna a companiei a crescut in acest an cu 12 unitati, ajungand la 562 de statii, de la 550 existente la finele anului.
Concurenta in industria petroliera are un caracter aparte deoarece aceasta se confrunta cu o serie de provocari, cum ar fi:
- fluctuatiile mari la cotatiile titeiului si la produsele petroliere;
- fluctuatiile valutare pe pietele internationale;
- evenimentele geopolitice la nivel global (razboaiele, terorismul, noile structuri economice si politice sub forma uniunilor economice si altele), schimbarile structurale din sectoarele adiacente (spre ex. cresterea cererii la motorina in detrimentul benzinei), fenomenele climaterice globale, cerintele tot mai exigente cu privire la mediul inconjurator si altele.
- Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Produse Petrochimice, Gaze Naturale, precum si Comercializare. Petrom exploateaza rezerve de petrol si gaze estimate la 1 miliard barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone pe langa statiile de distributie de carburanti in Romania, compania detine si o retea internationala de 211 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. 
Pe segmentul de retail concurenta dintre Petrom si ceilalti competitori este tot mai ascutita, fiecare incercand sa castige o cota de piata cat mai mare.
In acest moment, piata carburantilor din Romania este dominata de Petrom, care detine 550 de benzinarii, Rompetrol, cu 450 de benzinarii, LukOil Romania, cu 310 benzinarii, OMV Romania, cu 157 de benzinarii, MOL Romania, cu 126 de benzinarii, si Agip, cu 37 de benzinarii. In prezent, OMV Petrom, producatorul de petrol, gaze si electricitate, este investigat de Consiliul Concurentei cu privire la o incalcare a reglementarilor privind concurenta, ca urmare a retragerii de pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium, masura pe care compania o considera neintemeiata. OMV Petrom a primit un raport de investigatie de la Consiliul Concurentei cu privire la pretinsa incalcare a reglementarilor privind concurenta, ca urmare a retragerii de pe piatta a Eco Premium, benzina fara plumb aditivata cu substitut de plumb. Pretinsa incalcare priveste o serie de actori importanti ai pietei de carburanti. OMV Petrom a inregistrat in primele noua luni un profit net de 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), dublu fata de perioada similara a anului trecut si mai mare comparatic cu castigul din 2010, si a avut vanzari in crestere cu 23%, la 16,224 miliarde lei (3,857 miliarde euro). Consiliul Concuretei a declansat in 2005 o analiza a pietei carburantilor auto, investigatia urmarind identificarea unui posibil cartel al distribuitorilor. In toamna anului 2009, echipa care se ocupa de ancheta a fost schimbata, fiind introduse niste controale inopinate in teren.
Ancheta este importanta pentru a se vedea exact care sunt jocurile pe aceasta piata. In cazul in care se dovedeste existenta unui cartel, Consiliul Concurentei are posibilitatea de a aplica sanctiuni financiare, dar poate sa treaca si la inchiderea unor agenti economici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Benchmarking - Piata Carburantilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!