Superaliaje

Extras din proiect Cum descarc?

Rezumat:
Superaliaj, sau aliaj de inalta performanta, este un aliaj cu capacitatea de a opera la o fractiune mare din punctul sau de topire. Dezvoltarea superaliajelor s-a bazat foarte mult atat pe inovatiile chimice. Aliaje au proprietati precum rezistenta mecanica ridicata, rezistenta la fluaj, stabilitate semnificativa a suprafetei si rezistenta la coroziune si oxidare la temperaturi ridicate.
Cuvinte cheie: Superaliaj, rezistenta mecanica, rezistenta la temperaturi ridicate.
Introducere:
Superaliaj, sau aliaj de inalta performanta, este un aliaj cu capacitatea de a opera la o fractiune mare din punctul sau de topire. Cateva caracteristici cheie ale unui superalizaj sunt rezistenta mecanica excelenta, rezistenta la deformarea termica a fluajului, stabilitatea buna a suprafetei si rezistenta la coroziune sau oxidare.
Aplicatia principala pentru astfel de aliaje este in motoare aerospatiale si cu turbina marina.
Din punct de vedere istoric, superalizele pe baza de Co au depins de precipitatiile de carbura si de consolidarea solutiei solide pentru proprietati mecanice.
Principii de baza ale procesului:
Structura cristalului este de obicei austenitica cubica centrata pe fata. Exemple de astfel de aliaje sunt aliajele Hastelloy, Inconel, Waspaloy, Rene, aliajele Incoloy, MP98T, TMS si aliajele cu un singur cristal CMSX. Dezvoltarea superaliajelor s-a bazat foarte mult atat pe inovatiile chimice, cat si pe cele ale proceselor. Superaliajele dezvolta rezistenta la temperaturi ridicate prin intarirea solutiei solide
Dezvoltarea chimica
Deoarece aceste aliaje sunt destinate aplicatiilor cu temperaturi ridicate (adica pastrandu-si forma la temperaturi apropiate de punctul de topire), rezistenta la fluaj si la oxidare are o importanta primara. Superaliajele pe baza de nichel (Ni) au aparut ca material la alegere pentru aceste aplicatii din cauza precipitatiilor lor unice ?. adaugarea a numeroase alte elemente, obisnuite si exotice, incluzand nu numai metale, dar si metaloizi si nemetale; crom, fier, cobalt, molibden, tungsten, tantal, aluminiu, titan, zirconiu, niobiu, reniu, litiu, vanadiu, carbon, bor sau hafniu sunt cateva exemple de adaosuri de aliere utilizate. Fiecare dintre aceste completari a fost aleasa pentru a servi un scop anume in optimizarea proprietatilor pentru aplicarea la temperaturi ridicate.
Prelucrarea superaliajelor
Exista multe forme de superaloie prezente intr-un motor cu turbina cu gaz, iar metodele de prelucrare variaza mult in functie de proprietatile necesare ale fiecarei parti specifice.
Turnarea si forjare
Turnarea si forjarea sunt tehnici traditionale de prelucrare metalurgica care pot fi utilizate atat pentru a genera atat produse policristaline cat si monocristaline. Turnarile policristaline tind sa aiba o rezistenta mai mare la fractura, in timp ce turnarile monocristaline au o rezistenta mai mare la fluaj.
Solidificarea directionala
Solidificarea directionala foloseste un gradient termic pentru a promova nuclearea boabelor de metal pe o suprafata de temperatura joasa, precum si pentru a promova cresterea acestora de-a lungul gradientului de temperatura.
Cresterea unui singur cristal
Cresterea unui singur cristal incepe cu un cristal de seminte, care este utilizat pentru modelarea cresterii unui cristal mai mare. Procesul general este lung, iar prelucrarea suplimentara prin prelucrare este necesara dupa cresterea cristalului unic.
Fabricarea aditivilor
Este o procedura de fabricatie aditiva folosita pentru a crea forme complexe detaliate dintr-un fisier CAD. In CAD, o forma este proiectata si apoi transformata in felii.
Domenii de utilizare / aplicare:
Superligurile pe baza de nichel sunt utilizate in structuri portante la cea mai ridicata temperatura omologa a oricarui sistem comun de aliaje (Tm = 0,9 sau 90% din punctul de topire). Printre cele mai solicitante aplicatii pentru un material structural sunt cele din sectiunile fierbinti ale motoarelor cu turbina. Aplicatiile energetice si componentele lor superaliaje includ: 
Turbine cu gaz (lame de turbina).
Centrale solare termice (tije din otel inoxidabil care contine apa incalzita).
Turbine cu abur (palete de turbina si carcasa cazanului).
Schimbatoare de caldura pentru sisteme cu reactor nuclear.


Fisiere în arhivă (1):

  • Superaliaje.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) https://www.alliedmarketresearch.com/superalloys-market
2) https://www.marketresearchfuture.com/reports/superalloys-market-7472
3) https://www.marketsandmarkets.com/Market-Reports/super-alloy-market-131554689.html
4) https://www.metal-special.com/en
5) https://www.atimetals.com/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!