Teleoperare in Domeniul Militar

Extras din proiect Cum descarc?

Teleoperare in domeniul militar
Controlul robotilor mobili bazat pe teleoperare necesita un sistem robust cu o interfata intuitiva, flexibila si eficienta. In cele mai frecvente situatii robotii mobili sunt echipati cu senzori si module controlabile, care furnizeaza un volum impresionant de date catre utilizator. Proiectarea si implementarea unui sistem fiabil devine o sarcina dificila daca robotul mobil este folosit ca mijloc de interventie operativa in situatii complexe, care presupun siguranta si precizie in exploatare. Instrumentatia virtuala are un rol important si in acest domeniu, oferind solutii pentru integrarea elementelor de control intr-un sistem unitar, compact, cu un grad ridicat de mobilitate.

Controlul robotilor mobili folosind LabView
Instrumentatia virtuala constituie o solutie pentru proiectarea si dezvoltarea sistemelor de control pentru roboti mobili. Integrarea eficienta, modularitatea, fiabilitatea dovedita in exploatare sunt doar cateva din avantajele oferite de instrumentatia virtuala. Combinarea instrumentatiei virtuale cu programarea grafica in LabVIEW reduce considerabil timpul de proiectare si validare a solutiei. LabVIEW raspunde cerintelor care apar in dezvoltarea unui sistem oferind instrumentele de implementare rapida a unor teste mai simple sau mai complexe, dar extrem de utile in validarea solutiei tehnice. SmartRoboCom reprezinta o varianta de implementare a unui sistem de control pentru robotii mobili, programul fiind folosit pentru controlul a doi roboti EOD(Explosive Ordnance Disposal).

Proiectarea interfetei operator-robot
Intelegerea cerintelor beneficiarului si detalierea explicita a modului de operare constituie primul pas spre dezvoltarea unei interfete eficiente. La definirea structurii interfetei am plecat de la necesitatea folosirii la maxim a ecranului, oferind strict elementele care pot ajuta operatorul in controlul robotului. Functiile si elementele care tin de particularizarea functionarii sistemului au fost inglobate intr-un meniu accesibil in zona de configurare si control.
Telecomanda robotului mobil se face de un operator pe baza imaginilor de la doua camere video. Pentru controlul articulatiilor si a elementelor mobile din structura robotului operatorul foloseste doua joystick-uri uniaxiale si interfata programului SmartRoboCom, care inglobeaza toate elementele de control virtuale. Eficienta maxima din punct de vedere al interactiunii poate fi obtinuta prin folosirea unui touchscreen.

Implementarea interfetei
Panoul frontal se compune din 6 zone care inglobeaza instrumentele folosite de operator pentru particularizarea si conducerea misiunii :
A. video;
B. schema robotului; 
C. grafice;
D. descrierea functiilor;
E. mesaje despre starea sistemului;
F. configurare si control.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teleoperare in Domeniul Militar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!