Tipuri de beneficii în statele bunăstării

Extras din proiect Cum descarc?

Pentru fiecare individ , ca si pentru intreaga colectivitate , sanatatea reprezinta unul din cei mai importanti factori care asigura desfasurarea vietii si activitatii.
Ocrotirea sanatatii nu este numai o problema de asistenta medicala , ci si o problema cu un caracter social , facand parte integranta din ansamblul conditiilor socio-economice de dezvoltare .
Politica sanitara este parte integranta a politicii sociale si pentru infaptuirea ei , in numeroase tari ale lumii , se cheltuiesc resurse financiare importante .
Cheltuielile pentru sanatate prezinta o tendinta de crestere datorita unor factori, cum sunt :
- amplificarea nevoilor de ocrotire a sanatatii ca efect a cresterii numarului populatiei si modificarii structurale ;
- accentuarea factorilor de risc ;
- cresterea costurilor prestatiilor medicale atat ca urmare a introducerii in practica medicala a unor noi mijloace de investigatii , tratament , cat si o sporire a numarului cadrelor medicale .
Principala consecinta a politicilor sociale dezvoltate de catre stat este protectia sociala a populatiei . Protectia sociala nu este realizata exclusiv prin intermediul politicilor sociale , ea este o consecinta a efortului conjugat a mai multor factori ; piata muncii , economia , sectorul ne-guvernamental .
Bugetul de stat si bugetele locale sunt principalele resurse de care dispune statul si autoritatile locale pentru a finanta politicile in domeniul public .
Bugetul de stat si bugetele locale se constituie prin colectarea de taxe si impozite. Alte resurse ale statului sunt fondurile sociale , constituite prin intermediul unor contributii speciale si avand o destinatie specifica .
O alta categorie de venituri ale statului sunt cotizatiile sociale (contributii la diferitele Fonduri Sociale ) : Fondul de asigurari sociale ,Fondul de somaj , Fondul de Asigurari Sociale de sanatate , Fondul Special de Solidaritate sociala etc.
Statul intervine pentru a da curs politiciilor sale sociale in diverse forme , prin acordare de :
1. beneficii sau transferuri sociale :
- transferuri monetare ;
- transferuri in bunuri sau „in natura” .
2. servicii sociale (servicii educationale , servicii de sanatate , servicii acordate unor categorii sau grupuri sociale considerate a fi vulnerabile )
- gratuitati , prin producerea unor servicii sau plata integrala a celor ce le produce ;
- subventii , celor care produc anumite servicii sau pentru cumparator;
- scutiri de taxe si impozite .
Beneficiile si serviciile sociale pot fi de tip contributoriu sau asiguratoriu . Acordarea beneficiilor este conditionata de plata unor contributii , obligatorii pentru toti cei ce au venituri din munca : pensiile ( de varsta , de invaliditate ,de boala), plata concediului de maternitate , ajutorul de somaj , serviciile de sanatate in Romania .
Cele mai importante categorii de servicii sunt :
- in domeniul educational : scolarizarea gratuita sau subventionata a copiilor pana la anumita varsta .
- in domeniul sanatatii : serviciile pot fi gratuite sau de tip asiguratoriu . Pentru cele de tip asiguratoriu , serviciile oferite pot reflecta nu numai nevoia individuala , dar si nivelul contributiei . 
SISTEME ASIGURATORII – CONSIDERATII TEORETICE
Motivul principal pentru care se asigura oameni este ca acela ca orice individ rational tinde sa-si minimizeze riscurile in mod voluntar atata timp cat valoarea sigurantei sale este mai mare decat costurile nete de asigurarea riscurilor .
Statul impune obligativitatea contributiei la un sistem de asigurari national datorita faptului ca adesea exista o serie de externalitati pentru societate asociate deciziei de ne-asigurare .
Statul furnizeaza el insusi asigurarea in anumite conditii . De exemplu , in cazul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru detinatori de autoturisme , statul impune obligativitatea asigurarii dar nu produce , organizeaza el insusi sistemul de asigurare .
Pentru a exista si a fi eficienta o asigurare pe piata privata este necesar sa fie indeplinite cateva conditii


Fisiere în arhivă (1):

  • Tipuri de Beneficii in Statele Bunastarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!