Riscul de piata

Cuprins proiect Cum descarc?

1. CAPITOLUL ????1. Amendamentul Acordului Basel I pentru incorporarea riscului de piata 3
2 CAPITOLUL 2. Riscul de piata 5
2.1 Modelarea riscului de piata 6
2.2 Managementul riscului de piata 6
2.3 Identificarea riscurilor 6
2.4 Specificarea factorilor de risc de piata 7
3 CAPITOLUL 3. Determinarea riscului de piata 9
3.1 Analiza riscului de piata la portofoliu 9
3.2 Modelul VaR 9
3.3 Standarde calitative si cantitative 12
4 CAPITOLUL 4. Modalitati de evaluare si monitorizare a riscului de piata 15
4.1 Evaluarea riscurilor 15
4.2 Monitorizarea riscurilor 15
4.3 Controlul/reducerea riscurilor 15
5 CAPITOLUL 5. Managementul riscului de piata in Romania, din perspectiva standardelor Basel 18
6. Studii de caz 19
Studiu de caz privind analiza indicatorului marjei absolute a dobanzii riscului de piata la Raiffeisen Bank 19
Studiu de caz privind gestiunea riscului de piata 20
Concluzii 22
Bibliografie/ Web grafie: 24


Extras din proiect Cum descarc?

1. CAPITOLUL ????1. Amendamentul Acordului Basel I pentru incorporarea riscului de piata
Acordul Basel III a revelat noi aspecte ce trebuie luate in considerare in ceea ce priveste managementul riscurilor si activitatea de supraveghere a sistemelor bancare. Bancile pot utiliza modele interne pentru a-si determina cerintele minime de capital impuse de noile reglementari ce vor fi adoptate gradual in perioada 2013 -2019. In acest context, implementarea modelelor interne de catre banci, prin aplicarea VaR sau ES, reprezinta o provocare atat prin prisma cresterii permanente a numarului de metode utilizate, cat si a complexitatii abordarilor practice. Studiul de fata isi propune estimarea riscului de piata prin VaR si ES, folosind metode parametrice, neparametrice si simulari Monte Carlo. De asemenea, vor fi implementate si teste de stres pentru a evalua adecvarea capitalului in conditii de criza.
Studii recente evoca faptul ca, in perioada 2007-2009, cele mai multe banci au inregistrat pierderi semnificative comparativ cu cerintele minime de capital determinate conform reglementarilor privind riscul de piata in cadrul Pilonului 1 (Basel II). In absenta unui nivel corespunzator al capitalului si, deci, al lichiditatii, unele banci s-au prabusit, iar altele au trebuit sa-si reorganizeze activitatea. In acest context, noile reglementari vizeaza adecvarea capitalurilor si in functie de lichiditatea instrumentelor financiare si, in special, au in vedere instrumentele mai putin lichide si care sunt emise pe un orizont de timp mai mare.
Criza actuala a demonstrat ca, prin prevederile lor, reglementarile Basel II au condus la cresterea senzitivitatii riscului si a acoperirii ineficiente a cerintelor de capital, pe masura ce fluctuatiile in ciclurile economice au determinat deteriorarea calitatii activelor si pasivelor din bilanturile bancilor, dar si inregistrarea unor expuneri necontrolabile pentru elementele extra bilantiere. Pentru a reduce prociclicitatea cerintelor minime de capital aferente riscului de piata, noile reglementari propuse prin Acordul Basel III vizeaza aplicarea unor teste de stres in masurarea Value-at-Risk (VaR) realizate pe o perioada de observatie de cel putin un an de la inregistrarea pierderilor semnificative.
Caracteristici
In anul 1995, Comitetul de Supraveghere Bancara al Bancii Reglementelor Internationale cu sediul la Basel a publicat o propunere consultativa pentru amendarea acordului din 1988 privind adecvarea capitalului (Basel I) pentru incorporarea si a riscului de piata in calculul cerintelor de capital. In anul 1996 acest amendament a intrat in vigoare si a ramas in vigoare si ulterior adoptarii acordului Basel II sub denumirea de BIS 98.
Conform acestui amendament, incepand cu anul 1998 bancile trebuie sa constituie rezerve de capital, pe langa riscul de credit, si pentru riscul de piata.
Riscul de piata este definit ca riscul de a inregistra pierderi atat din pozitiile bilantiere, cat si din cele extra bilantiere datorita evolutiilor preturilor activelor. Riscurile supuse acestor reglementari sunt:
o Riscul implicat de tranzactionarea instrumentelor senzitive la rata dobanzii si la evolutia cursului actiunilor;
o Riscul de curs de schimb si riscul legat evolutia pretului marfurilor. 
In cazul primului tip de riscuri, se constituie rezerve de capital pentru valoarea de piata a portofoliului de asemenea instrumente tinute, pe termen scurt, in vederea tranzactionarii (proprietar). In cazul celui de-al doilea tip de riscuri, se constituie rezerve de capital pentru pozitiile totale ale institutiilor financiare, mai putin pozitiile structurale.
Pentru masurarea riscului de piata o institutie financiara poate alege, pe baza aprobarii institutiei de supraveghere, intre doua metodologii:
- Metodologia standard - descrisa de catre Amendament,
- Metodologia alternativa - care permite bancilor sa utilizeze propriile modele de management al riscului de piata. Aplicarea acestei metodologii este conditionata de indeplinirea de catre banca a anumitor cerinte si presupune aprobarea explicita de catre institutia de supraveghere a sistemului bancar.
Cerintele de capital sunt calculate, similar celor pentru risc de credit, prin aplicarea unui procent de 12,5 la suta activelor, iar capitalul ce trebuie constituit este din capital de categoria I (capital social si profit reportat), categoria a II-a (capital suplimentar) si cu anumite conditii categoria a III-a (datorii pe termen scurt subordonate).


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscul de piata.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

o Badea, L., Socol, A., Dragoi, V., Driga, I. (2010). Managementul riscului bancar. Bucuresti: Editura Economica.
o Opritescu, M. (2007). Managementul riscurilor si performantelor bancare. Craiova: Editura Universitaria.
o Vasile Dedu (2008) Gestiune si audit bancar: Editura Economica
o Corneliu Bente (2008) " Gestiunea moderna a riscurilor bancare in contextul dezvoltarii pietei asigurarii creditului": Editura Universitatii din Oradea
o Basel Committee on Banking Supervision (2011). ,,Revisions to the Basel II market risk framework", Bank for International Settlements
http://www.bnr.ro/Sistemul-bancar-din-Romania---pilon-de-baza-al-sistemului-financiar-7333.aspx 
http://www.ase.ro/upcpr/profesori/756/Riscul%20de%20piata.pdf
http://www.seap.usv.ro/~ro/cursuri/2_Partea%20II.pdf 
http://www.uoradea.ro/display3726
http://www.revistadestatistica.ro/Articole/2016/RRS_08_2013_a2_ro.pdf


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!