Estetica tatuajelor

Cuprins proiect

Estetica tatuajului 2
Tatuajele, apariție și dezvoltare 2
Evoluția tatuajelor 5
Tatuajele în prezent 7
Tatuajele în România 8
Tatuajele ca operă artistică 9
Concluzii 10
Bibliografie 12


Extras din proiect

Estetica tatuajului
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au manifestat interesul față de corpul uman, au încercat să îl infrumusețeze, să atragă atenția. De la machiaj și tatuaje până la operații estetice, atât femeile cât și bărbații au apelat și apelează în continuare pentru a schimba ceea ce nu le place la corpul lor, pentru a-l îmbunătății și a-l face mai atractiv. Aspectul fizic al unei persoane se reflecta în mod direct asupra percepţiei pe care aceasta o are despre sine, în identitatea pe care acesta şi-o crează în relaţiile cu ceilalţi.
Tatuajele transmit un mesaj important despre individ: este un mod de a spune lumii cine eşti şi în ce crezi, o modalitate vizuală cu înţelesuri specifice culturale şi sociale. Tatuajele sunt în ziua de astazi un "accesoriu" foarte la modă. De fapt, ele înregistreaza cea mai mare popularitate de care s-a bucurat vreodata acest tip de pictură pe trup. Modificările corporale transformă corpul şi, odată cu asta, şi identitatea pe care-o atribuim cuiva.
Tatuajul, mai mult decât un însemn corporal cu funcţie strict vizuală, reprezintă un factor de reorganizare a identităţii corporale a individului care se tatuează. Modificarea atitudinilor corporale, care survine actului de tatuare, ia forme variate care pendulează între expunerea corpului şi acoperirea sa. Considerând ambele gesturi – de acoperire sau expunere a tatuajului, ca fiind acte conştiente şi deliberate de manifestare a identităţii corporale, înţelegerea lor se raportează la o sumă de variabile care pornesc de la locul în care este plasat tatuajul pe corpul individului, până la spaţiul public sau privat în care corpul se expune şi statutul individului tatuat în grupul în faţa căruia işi expune corpul. 
Un tatuaj este, însă mai mult decat un semn, desen realizat pe piele. Adevărata semnificaţie a acestei culturi poate fi înţeleasă doar prin studierea istoriei şi mitologiei acestei arte.
Tatuajele, apariție și dezvoltare
Primele manifestări a ceea ce numim astăzi „body art” au apărut, cu aproximativ 12.000 de ani în urmă: cei care aveau răni pe corp, încercau să le vindece prin frecarea cu cenuşă. În urma cicatrizării zonelor afectate rămâneau urme negre, asemănătoare unor desene.
Inscripţiile pe piele şi autoprovocarea cicatricelor au devenit în scurt timp o tradiţie puternic încărcată simbolic, reprezentând, fie statutul social, fie apartenenţa la un anumit grup sau starea de doliu.
Nu se cunoaşte exact unde au fost primii oameni tatuaţi de pe planetă, încă se dezbate aceasta problema. Tatuajele diferă de la o populaţie la alta, dar ideea rămâne aceeaşi: cei tatuaţi erau o clasă privilegiată, tatuajul îngăduindu-le să se identifice cu anumite animale, urmărind în primul rând dobândirea virtuţilor întruchipate de ele, fapt care este deopotrivă o manifestare a puterii cereşti şi o emblemă tribală.
Arta tatuajului poate fi gasită în toate culturile lumii. Egiptenii sunt cei despre care se crede că au răspândit această cultură. Până în anul 2000 î. Hr. arta tatuării îşi găsise deja drumul spre sudul şi vestul Asiei, ajungând până în îndepărtata Japonie. Japonezii o să manifeste un interes aparte pentru acest tip de artă, însă, aici, aceasta era folosita doar pentru atributele sale decorative. 
Polinezienii au poate cea mai dezvoltată cultură a tatuajului din întreaga lume. Cuvântul “tatuaj” vine de la cuvântul tahitian “tatu” care înseamnă “a marca ceva”. Originea tatuajului din Polinezia se pierde în negura timpurilor. E posibil ca aceasta să se regăsească în cultura migranţilor înainte ca aceştia să fi ocupat insulele.


Fisiere în arhivă (1):

  • Estetica Tatuajelor.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!