Analiza facultativă medicală

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere ...3 Capitolul 1
1.1 Scurt istoric despre aparitia si necesitatea asigurarilor facultative medicale .4
1.2 Destinatia asigurarii facultative de asigurari medicale 5
1.3 Delimitarile asigurarilor obligatorii de asistenta medicala de cea facultativa 6
1.4 Elementele asigurarii facultative de asistenta medicala ...7
1.5 Asigurarea cheltuielilor de tratament medical in perioada aflarii temporare peste hotare ..11
Capitolul 2
2.1 Analiza in dinamica a ponderii primelor de asigurare subscrise 14
2.2 Analiza in dinamica a ponderii despagubirilor de asigurare achitate 19
Capitolul 3
3.1 Asigurarea Medicala Facultativa in Marea Britanie ...24
3.2 Asigurarea Medicala Facultativa in Federatia Rusa pentru cetatenii straini .28
3.3 Problemele cu care se confrunta societatile de asigurari din Republica Moldova .29
3.4 Asigurarile - al patrulea cel mai afectat sector, la nivel global, in contextul pandemiei de COVID-19 ...30
3.5 Asigurarea in caz de COVID-19 in Republica Moldova 33
Concluzie ...34
Bbibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Asigurarile sunt considerate atat ca ramura creatoare de valoare adaugata, ramura creatoare de locuri de munca, ramura participanta la oferta de capital de pe piata financiara, cat si factor de reducere a incertitudinii economice si mijloc de reluare a activitatii vremelnic intrerupte.
Impactul asigurarilor asupra economiei nationale este determinat nu numai de faptul ca acestea pun la dispozitia autoritatilor publice, a societatilor comerciale de productie si a bancilor un volum mare de resurse financiare, ci si ca ele participa la un proces de intermediere financiara nemonetara cu efecte pozitive asupra stabilitatii monedei nationale. Resursele banesti atrase in circuitul economic prin intermediul societatilor de asigurare sunt reciclate de acestea si orientate fie pentru sporirea capitalului productiv al societatilor comerciale direct sau prin mijlocirea bancilor, fie pentru acoperirea deficitului bugetar, la nivelul administratiei centrale de stat sau al celei locale. In ambele cazuri, fluxurile de resurse financiare care pornesc de la societatile de asigurare catre diversi beneficiari nu sporesc masa monetara in circulatie ci numai o redistribuire: in primul caz, capatand o destinatie productiva, resursele provenind de la societatile de asigurare contribuie la consolidarea echilibrului monetar iar in cel de-al doilea caz evita apelul la emisiunea monetara pentru finantarea deficitului bugetar.
Medicina este un lux costisitor in intreaga lume. In practica mondiala sunt raspandite trei tipuri de institutii a ocrotirii sanatatii: de asigurari; private; de stat.
In diferite tari - in diferite proportii si in diferite forme. In toate tarile, statul ia asupra sa principala grija in ceea ce priveste ocrotirea sanatatii: cel mai scump tratament, maladiile grave (bolile oncologice, neurochirurgia, cardiochirurgia) etc. Fiecare cetatean, indiferent de starea sa financiara, poate conta pe asistenta medicala. De altfel statul garanteaza paturilor vulnerabile un spectru mai larg de servicii decat celor asigurate financiar.
Asigurarea facultativa medicala reprezinta o completare si cuprinde toate tipurile de servicii medicale, care nu sunt cuprinse in sistemul asigurarilor medicale obligatorii. 
Scopul acestui studiu este de a-mi aprofunda abilitatile mele ce tine de asigurarea facultativa medicala plus la asta de a face o descriere detailata a tuturor elementelor acestui tip de asigurari.
Obiectivele lucrarii :
- Analiza ampla a asigurarilor facultative medicale
- Modul de contractare a asigurarilor facultative medicale
- Analiza principalilor indicatori ai asigurarilor facultative medicale
- Problemele cu care se confrunta acest tip de asigurari in Republica Moldova
- Analiza asigurarilor facultative medicale cu referire la alte tari
Capitolul 1
1.1 Scurt istoric despre aparitia si necesitatea asigurarilor facultative medicale
Primele incercari ale asigurarilor de sanatate au aparut prin secolul XVIII.
In Suedia in 1885 a fost emisa "Legea cu privire la asigurarile nationale" care insa nu a fost aprobata.
In Austria, din 1888 a fost introdusa "Legea cu privire la asigurarile medicale obligatorii in caz de boala" conform careia erau supusi asigurarii toti muncitorii si angajatii, care au constituit casele de asistenta medicala.
Marea Britanie in sensul reformarii sociale a asigurarilor nationale, la 15 iunie 1911 a aprobat "Actul despre asigurarea nationala", in care era stabilita pentru o grupa de persoane asigurarea fara prime (muncitorii cu cea mai joasa categorie de venituri). In asa fel statul a inceput sa acopere unele cheltuieli bugetare, legate de asigurarea in caz de boala sau invaliditate.
La mijlocul sec. XVIII in Franta existau 5000 societati de ajutor mutual reciproc in caz de boala, somaj sau pensionare. In vederea stabilizarii reformelor dupa Marea Revolutie, in anul 1913 de catre conducerea franceza a fost aprobata "Legea asigurarii muncitorilor in caz de accidente sau maladii profesionale".
Reformele legate de asigurarile medicale s-au conturat si in alte state europene (Belgia, Elvetia, Portugalia), odata cu aprobarea actelor ce reglementau relatiile de asigurare prin reformarea subiectilor initiali a asigurarilor medicale obligatorii: societatile de ajutor reciproc, corporatiile, comunitatile, asociatiile care s-au edificat in societati de asigurari, case de asigurari si mai tarziu in case medicale.
In jumatatea a doua a sec. XX a inceput interventia statului in activitatea de asigurare, centralizarea si monopolizarea asigurarilor (Italia, Uruguwai), precum si reglementarea de catre stat a activitatii de asigurare.
La inceputul sec. XX in tarile economic dezvoltate (Anglia, Germania, Italia, Elvetia) s-a introdus asigurarea de catre stat a lucratorilor, iar in anii 20 ai sec. XX s-a introdus asigurarea obligatorie a somerilor.
In Republica Moldova prima societate de asigurare a fost constituita in anul 1923. Aceasta a fost prima societate de asigurare pe actiuni, cu denumirea "VULTURUL", care a constituit veriga de baza e dezvoltarii asigurarilor in tara noastra.
In vederea diversificarii serviciilor de asigurare, pe piata nationala in 1997 au fost introduse in pachetul de servicii al companiilor de asigurari, asigurarea facultativa de sanatate. Iar la 27 februarie 1998, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Legea nr.1585-XIII "Cu privire la asigurarea obligatorie de asistenta medicala", publicata in Monitorul Oficial nr.38-39 din acelasi an. Legea aprobata a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2004, avand drept scop promovarea politicii sociale a statului si reformarea sistemului ocrotirii sanatatii.
Aparitia legii de inspiratie germana (model Bismark) a fost determinata de nevoia stringenta a noii conduceri a Ministerului Sanatatii si Guvernului Republicii Moldova de a promova intr-un mod accelerat reforma serviciilor de sanatate. Legea adoptata in anul 1998 a fost implementata doar la 1 ianuarie 2004, acest ragaz servind drept imbold pentru promovarea si extinderea asigurarilor facultative in domeniul asistentei medicale in Republica Moldova. 
Fondatorul legal al asigurarilor din Republica Moldova a fost societatea QBE - ASITO impreuna cu alte reprezentante ale businessului de asigurare care au fondat Asociatia Nationala a Asigurarilor.


Fisiere în arhivă (1):

 • Analiza facultativa medicala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Acte normative
- Legea Republicii Moldova cu privire la asigurari, nr. 407-XVI din 21.12.2006 // MO, nr.47-49/213 din 06.04.2007.
- Legea ocrotirii sanatatii nr. 411-XIII din 28.03.1995. // MO, nr.34/373 din 22.06.1995.
- Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenta medicala, nr. 1585- XIII din 27.02.1998 // MO, nr.38-39/280 din 30.04.1998.
Lucrari stiintifice
- FOTESCU, S.; BOTNARI, N. Constituirea si functionarea pietei asigurarilor din Republica Moldova. Economica. 2000, nr.l, p.85-88.
- IDRICEAN, Veronica. Aspecte economice si manageriale ale Asigurarilor Facultative de sanatate in Republica Moldova : tz. dr. in medicina. Chisinau, 2006
- FOTESCU, S.; COBZARI, L. Unele abordari privind esenta asigurarii obligatorii de asistenta medicala. Drept, Economie si Informatica. 2007, nr.2 (12),
Surse statistice si de date
- Indicatorii de baza ai companiilor de asigurare din Republica Moldova anual 2016
- Indicatorii de baza ai companiilor de asigurare din Republica Moldova anual 2017
- Indicatorii de baza ai companiilor de asigurare din Republica Moldova anual 2018
- Indicatorii de baza ai companiilor de asigurare din Republica Moldova anual 2019
Web
- htpp://www.cnpf.md 
- htpp://www.garantie.md 
- htpp://www.grawe.md
- https://www.1asig.ro/Asigurarile-al-patrulea-cel-mai-afectat-sector-la-nivel-global-in-contextul-pandemiei-de-COVID-19-articol-3,100-64465.htm
- https://newsmaker.md/ro/in-moldova-a-aparut-prima-asigurare-de-la-coronavirus/ 
- http://pereselenie.moscow/ro/cet-enii-republicii-moldova/asigurarea-medical-facultativ-n-federa-ia-rus-pentru-cet-enii-str-ini.html


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!