Asigurarea Bunurilor pe Timpul Transportului Terestru

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1 Caracterizarea generala a asigurarilor 2
1.1 Necesitatea constituirii unor fonduri de protectie impotriva riscurilor 2
1.2. Locul si rolul asigurarilor 3
Capitolul 2 Asigurarea bunurilor in cadrul transportului terestru 4
2.1.Evolutia asigurarilor de bunuri 4
2.2 Asigurarea bunurilor in cadrul transportului terestru 6
2.3.Asigurarea marfii in transportul auto in conditiile de livrare : EXW, FCA, CPT, CIP, DAF, DDU, DDP 11
Capitolul 3 Formele organizatorice ale asigurarii de transport in comertul international 12
3.1 Caracterizare generala 13
3.2 Piata internationala a asigurarilor de bunuri 14
Concluzii 16
Bibliografie 18


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1 Caracterizarea generala a asigurarilor
1.1 Necesitatea constituirii unor fonduri de protectie impotriva riscurilor
Impotriva riscurilor, a pericolelor care-i afecteaza existenta ori ii prejudiciaza bunurile, asa cum sunt calamitatile naturale sau accidentele, omul cauta in permanenta sa se protejeze. Este vorba despre nevoia de securitate, situata de psihologul american Abraham Maslow pe al doilea strat al piramidei nevoilor. De-a lungul existentei sale, stradaniile de prevenire a unor evenimente nedorite, de limitare a pagubelor pe care acestea le genereaza si de inlaturare a efectelor lor au fost variate.
Societatea umana este in permanenta cvasiobligata sa gaseasca metode eficiente de aparare, prevenire, compensare a pagubelor produse de riscuri. 
Astfel, ca urmare a nevoii de protectie, de siguranta si securitate a omenirii in fata unor evenimente negative, pericole care le pot periclita existenta in orice moment, s-au dezvoltat asigurarile ca o industrie complexa si ramura de activitati, care ofera produse si servicii menite sa vina in sprijinul celor care au suferit daune sau pentru care exista riscul producerii acestora. Pentru combaterea unor fenomene sau evenimente generatoare de pagube, pot fi avute in vedere mai multe posibilitati : evitarea sau prevenirea riscului, limitarea pagubelor provocate de riscurile produse, crearea de rezerve in vederea acoperiririi pe seama resurselor proprii a eventualelor pagube, trecerea riscurilor pe seama altor persoane: apelarea la societatile de asigurari. 
1.2. Locul si rolul asigurarilor
Perceptia, rolul si locul economico- financiar al asigurarilor este relativ de data recenta si adesea partiala. Ea a evoluat odata cu maturizarea istorica a sistemelor de asigurari si a inceput sa se impuna, in forma sa moderna incepand cu anii '50, cand dezvoltarea economica a permis cresterea gradului de solvabilitate a pietelor de asigurari, gratie actiunii a trei factori stimulatori.:cresterea nivelului de trai, cresterea valorii bunurilor asigurate si cel mai important cresterea pretului vietii umane( viata asiguratului). 
Pentru abordarea locului si rolului asigurarilor trebuie avute in vedere doua planuri: un plan economico - financiar (microeconomic si macroeconomic) si un plan social. Primul plan avut in vedere, cel economico- financiar, releva faptul ca la nivel microeconomic incidenta asigurarilor depinde de costul lor, care reflecta o constrangere bugetara, adesea imporatnta pentru gospodarii si firme ( in tarile cu cea mai mare raspandire a asigurarilor de bunuri si viata, primele globale pot absorbi intre 10 - 15 % din bugetul mediu al unei gospodarii). Incidenta macroeconomica se traduce prin participarea comunitatii de asigurari la procesul de formare si redistribuire a venitului national.
Rolul jucat de societatile de asigurari este completat de participarea la procesul de intermediere financiara nemonetara cu efecte pozitive asupra stabilitatii monedei nationale.
Capitolul 2 Asigurarea bunurilor in cadrul transportului terestru
2.1.Evolutia asigurarilor de bunuri
Asigurarea s-a nascut din nevoia de protectie a omului in fata unor pericole si pentru gasirea solutiilor adecvate de prevenire sau inlaturare a lor. Inca din antichitate istoria consemneaza actiuni de solidarizare a oamenilor in fata unor evenimente nedorite, dar greu de contralat si prevenit, actiuni concretizate in forme simple de asociere. Cel mai vechi document scris cunoscut pana acum despre asigurari dateaza de circa 6.500 de ani. Mestesugarii taietori de piatra din Egiptul de jos au constituit un fond de intrajutorare, format anticipat, prin contributia tuturor, pentru acoperirea pagubelor produse de diferite nenorociri ce ii loveau pe membrii colectivitatii. In Babilon, Fenicia si in alte tari stravechi membrii caravanelor se constituiau in asociatii, suportand in comun pagubele din jafuri si de alta natura suferite de unii dintre ei in timpul transportului. Romanii ne-au lasat un regulament al Colegiului funerar din Lavinium. El grupa membrii Colegiului intr-o Asociatie de inmormantare care functiona pe baza unor cotizatii de inscriere si a unor plati periodice. Membrii asociatiei aveau astfel asigurate, la deces, un rug si un mormant.
Incepand cu anul 1952 cand a luat fiinta Administratia Asigurarilor de Stat - unitate care a detinut monopulul in domeniul asigurarilor, s-au practicat asigurari de bunuri, atat facultative, cat si prin efectul legii. Ulterior, in anul 1955 odata cu crearea proprietatii cooperatiste, au fost incluse in asigurare si uneltele agricole, animalele.Astfel, pana in anul 1990, in sfera asigurarilor de bunuri prin efectul legii erau cuprinse.
a) cladirile si alte constructii, apartinand cetatenilor precum si animalele proprietatea acestora. Pana in anul 1971, odata cu emiterea Decretului 471 privind asigurarile de stat, in asigurarea prin efectul legii au fost cuprinse si culturile agricole apartinand cetatenilor si avand o suprafata mai mare de 10 ari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Bunurilor pe Timpul Transportului Terestru.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!