Asigurarea Maritima

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL I Scurt istoric
CAPITOLUL II Conceptul de avarie
2.1. Avaria particulara
2.2. Avaria comuna
CAPITOLUL III Asigurarea bunurilor in timpul transportului
3.1. Obiectul asigurarilor
3.2. Suma asigurata
3.3. Durata asigurarii
3.4. Locul asigurarii
CAPITOLUL IV
4.1. Obiectul asigurarii
4.2. Despagubirea
4.3. Suma asigurata
4.4. Raspunderea asiguratorului
CAPITOLUL V Asigurarea de protectie si indemnizare(despagubire)
CAPITOLUL VI Studiu de caz-Asigurarea P&I a navelor maritime si fluviale, precum si a altor ambarcatiuni si utilaje plutitoare asimilate navelor de la ASTRA 
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Asigurarea este o activitate economico-sociala care consta in protectia persoanelor fizice si juridice in calitate de asigurati impotriva diverselor riscuri si este realizata de catre societati specializate, in calitate de asiguratori.
Totodata asigurarea reprezinta o operatiune economico-financiara prin care partea denumita asigurator despagubeste, in cazul producerii unui eveniment nefast, partea denumita asigurat, printr-o suma de bani ( indemnizatia de asigurare sau suma asigurata).
Asigurarea maritima, ca ramura a asigurarii de bunuri, protejeaza navele maritime si fluviale, celelalte ambarcatiuni si instalatiile folosite in porturi, precum si incarcaturile acestora, contra unui complex de riscuri.
"New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asiguratorilor.
Fara asigurari n-ar exista zgaraie-nori, deoarece niciun muncitor n-ar accepta sa lucreze la o asemenea inaltime, riscand sa faca un plonjon mortal si sa-si lase familia in mizerie; fara asigurari nici un capitalist nu ar investi milioane pentru a construi astfel de cladiri, pe care un singur muc de tigara le-ar putea transforma in scrum; fara asigurari nimeni nu ar circula cu automobilul pe strazi.
Chiar cu un Ford, un bun sofer este constient de faptul ca in fiecare clipa risca sa dea peste un pieton."
Henry FORD
CAPITOLUL I Scurt istoric
Asigurarea maritima este prima forma de asigurare, inceputul ei datand inca din antichitate. Aparitia ei, ca prima forma de asigurare, este explicata prin legatura stransa: comert - navigatie maritima, descoperindu-se ca navele, marfurile si vietile omenesti erau expuse riscurilor marii.
De-a lungul unei perioade indelungate de timp, proprietarii navelor au fost aceiasi cu proprietarii marfurilor si, ca urmare, exista o singura polita de asigurare, care acoperea atat marfurile, cat si nava. Acest lucru era posibil pentru ca interesul apartinea aceleiasi persoane.
Prima polita de asigurare maritima dovedita pana azi a fost semnata in anul 1347 la Genova, iar prima interventie a statului pe piata asigurarilor dateazadin anul 1435. Prin ordonanta de la Barcelona, data de Jacques I d'Aragon se reglementau clauzele contractului de asigurari maritime. Doua secole mai tarziu, cresterea puterii maritime engleze este insotita de o dezvoltare foarte importanta a camerelor de asigurari maritime, care vor conduce la aparitia societatii Lloyd's.
Odata cu dezvoltarea modului de producere capitalist, ca trasatura specifica a asigurarii burgheze devine obtinerea profitului. Asigurarea trece din forma"de fratie" in cea ,,comerciala", transformandu-se intr-o activitate obisnuita de comert. La etapa initiala a aparitiei societatii burgheze forma de baza era asigurare maritima. Creditorul oferea proprietarului corabiei o suma de bani necesara pentru organizarea expeditiei, cu conditia, ca in cazul rezultatului pozitiv al expeditiei, aceasta suma va fi returnata impreuna cu procente stabilite de catre parti. In cazul in care corabia si marfa vor pieri, proprietarul corabiei era eliberat de obligatia de a returna suma primita de la creditor si procentele. In sec.XIV-lea forma notariala a imprumutului maritim, ce era destul de complicata, a fost inlocuita de polita baneasca, ce era emisa de asigurator proprietarului corabiei, ca dovada incheierii contractului. Prima polita a fost emisa in Barcelona in anul 1374. Iar in anul 1468 apare Codul din Venetia al asigurarilor maritime. Apoi asigurarea maritima se dezvolta rapid in Anglia, unde in anul 1601 a fost adoptat primul act juridic, ce a reglementat constituirea unor instante speciale, ce solutionau conflicte din domeniul asigurarilor maritime.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Maritima.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!