Consideratii Generale Privind Asigurarea Riscurilor in Transportul Maritim

Extras din proiect Cum descarc?

Asigurarea maritima este prima forma de asigurare, inceputul ei datand inca din antichitate. Aparitia ei, ca prima forma de asigurare, este explicata prin legatura stransa: comert - navigatie maritima, descoperindu-se ca navele, marfurile si vietile omenesti erau expuse riscurilor marii.
In conditiile noii economii de piata asigurarea este in primul rand o relatie economica si o operatiune financiara ce ia nastere fie direct prin efectul legii sau in temeiul unui contract prin care asiguratorul se obliga, ca in schimbul unei prime de asigurare, sa plateasca asiguratului o despagubire sau suma asigurata. 
De-a lungul unei perioade indelungate de timp, proprietarii navelor au fost aceiasi cu proprietarii marfurilor si, ca urmare, exista o singura polita de asigurare, care acoperea atat marfurile, cat si nava. Acest lucru era posibil pentru ca interesul apartinea aceleiasi persoane. Ulterior, s-a trecut la o specializare determinata, preponderent, de evolutia comertului, aparand o diferentiere intre persoanele interesate in proprietatea asupra marfurilor si a navelor si, deci, doua forme de asigurare, doua tipuri de contracte de asigurare, in functie de acelasi interes:
- asigurarea navelor - CASCO;
- asigurarea marfurilor - CARGO.
Asigurarea maritima, ca ramura a asigurarii de bunuri, protejeaza navele maritime si fluviale, celelalte ambarcatiuni si instalatiile folosite in porturi, precum si incarcaturile acestora, contra unui complex de riscuri. 
Conceptul de asigurare maritima a aparut ca o consecinta a faptului ca navele, marfurile transportate, navlul si vietile omenesti, in timpul transportului, sunt expuse riscurilor marii. 
Asigurarile maritime ofera compensatie financiara pentru avarierea, distrugerea sau pierderile survenite ca urmare a transportului pe mare. Ca obiect general al contractului de asigurare maritima, in literatura de specialitate termenul de aventura maritima, care semnifica:
- marfuri expuse pericolelor marii;
- venituri din navlu, taxe etc., care pot fi afectate ca urmare a expunerii marfurilor asigurate la pericolele marii;
- orice raspundere a proprietarului fata de o terta parte responsabila pentru proprietatea asigurata, ca urmare a pericolelor marii.
Contractul de asigurare maritima reprezinta intelegerea dintre asigurat si asigurator, prin care acesta din urma se obliga sa il despagubeasca pe asigurat pentru pierderile suferite ca urmare a unei aventuri maritime.
Principalele interese in asigurarea maritima sunt legate de nava, marfuri, navlu, chirie, plata calatoriei efectuate in baza contractului de transport maritim de pasageri, profitul preconizat din realizarea marfii, contributii la avaria comuna. Dintre acestea, marfurile transportate in baza unui contract de transport maritim constituie cel mai frecvent obiect al asigurarilor maritime.
Orice persoana care ar urma sa suporte pierderi ca urmare a avariei totale sau partiale a marfurilor transportate pe cale maritima si care are drept scop ca marfurile sa ajunga in stare buna la destinatie, pentru a nu suporta un prejudiciu financiar reprezentand contra valoarea marfurilor avariate, este interesata in asigurarea marfurilor.
Urmatoarele categorii de persoane sunt interesate de asigurarea marfurilor transportate:
- proprietarul, care preia riscul de avarie totala sau partiala (odata cu transferul dreptului de proprietate asupra marfii, de la vanzator la cumparator, avand loc si transferul interesului asigurarii);
- depozitarul care, in conformitate cu contractul de depozitare, preia si riscul pierderii sau deteriorarii marfii;
- transportatorul, pe perioada transportului marfii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Consideratii Generale Privind Asigurarea Riscurilor in Transportul Maritim.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!