Contractul de Asigurare

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAP 1. SUMA ASIGURATA 3
CAP 2. LIMITELE DE ASIGURARE 4
2.1. TIPURI DE LIMITE DE ASIGURARE IN ASIGURAREA DE BUNURI 6
2.2. TIPURI DE LIMITE IN ASIGURARI DE RASPUNDERE CIVILA 9
CAP 3. INCHEIEREA CONTRACTULUI DE ASIGURARE 10
3.1. INTOCMIREA DECLARATIEI DE ASIGURARE 10
3.2. ANALIZA DECLARATIEI DE ASIGURARE 12
3.3. OBLIGATIA ASIGURATORULUI DE A INCHEIA CONTRACTUL 12
3.4. MOMENTUL INCHEIERII CONTRACTULUI 13
3.5. DURATA CONTRACTULUI 14
3.6. PROBA CONTRACTULUI 14
3.7. INTERPRETAREA CONTRACTULUI 15
CAP 4. REZILIEREA CONTRACTULUI DE ASIGURARE 16
4.1. REZILIEREA DE CATRE ASIGURAT 17
4.2. REZILIEREA DE CATRE ASIGURATOR 18
4.3. RAMBURSAREA PRIMELOR LA REZILIEREA POLITELOR 18
CONCLUZII 20
BIBLIOGRAFIE 21


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Contractul de asigurare este actul juridic consensual, aleatoriu, sinalagmatic, cu titlu oneros si cu executare succesiva, prin care asiguratul se obliga sa plateasca o anumita suma de lei numita prima de asigurare, in schimbul careia asiguratorul isi asuma obligatia ca la producerea riscului asigurat sa plateasca asiguratului sau beneficiarului despagubirea de asigurare sau suma asigurata, in limitele convenite, precum si onorarea obligatiilor de raspundere civila ce revin asiguratilor fata de terti. 
Asigurarile implica o serie de factori, persoane fizice si juridice, intre care se nasc raporturi juridice, in temeiul legii sau al contractului de asigurare. Acesti factori sunt: asiguratorul, asiguratul, contractantul si beneficiarul.
Asiguratorul este persoana juridica, societate de asigurari, care in schimbul primei de asigurare incasate de la asigurati isi asuma obligatia sa plateasca acestora despagubirea cuvenita la producerea riscului asigurat.
Asiguratul este persoana fizica sau juridica, ce in schimbul protectiei oferite de asigurator, se obliga sa plateasca acestuia primele de asigurare. 
Contractantul asigurarii este persoana fizica sau juridica ce poate incheia o asigurare, fara insa ca acesta sa aiba calitatea de asigurat. Intervin in aceasta calitate agentii economici care contracteaza cu asiguratorul, in cazuri bine precizate, asigurari pentru riscuri la care pot fi supusi proprii angajati in legatura cu raporturile de munca. Contractantul isi asuma sarcina de a incheia contractul de asigurare si de a plati prima de asigurare,
Beneficiarul asigurarii este, de regula, insusi asiguratul. Exista categorii de asigurari in care calitatea de beneficiar o pot avea si alte persoane, specificate nominal in contractul de asigurare.
In cele ce urmeaza vom analiza contractul de asigurare prin prisma sumei asigurate, limitelor de asigurare, incheierii si rezilierii.
CAP 1. SUMA ASIGURATA
Suma asigurata reprezinta valoarea maxima a despagubirii pe care asiguratorul o plateste asiguratului ca urmare a producerii evenimentului asigurat. 
Prezenta acesteia in contractul de asigurare este necesara, deoarece serveste ca baza si pentru calcularea primei de asigurare, in principiu, prin aplicarea unui anumit procent asupra sumei asigurate.
Stabilirea acestei sume se realizeaza prin operatiunea denumita evaluare de asigurare. Pe baza sumei de asigurare se vor calcula ulterior primele ce trebuie platite de asigurat.
In cazul asigurarilor de bunuri, suma asigurata constituie limita maxima a raspunderii asiguratorului, fiind unul dintre elementele de baza carora se stabileste prima de asigurare. Suma asigurata nu poate depasi valoarea reala a bunului asigurat. Ea poate fi egala sau mai mica decat valoarea bunurilor respective.
Sumele la care sunt asigurate bunurile trebuie sa corespunda valorilor reale ale acestora, intrucat supraevaluarea, respectiv subevaluarea pot avea consecinte negative fie pentru asigurator, fie pentru asigurat.
Astfel, supraevaluarea bunurilor poate duce la slabirea preocuparii asiguratului pentru prevenirea daunelor. Pe de alta parte, subevaluarea bunurilor nu permite, in caz de dauna, acordarea unei despagubiri care sa-i permita asiguratului compensarea in intregime a pierderii suferite. Pentru prevenirea subasigurarii, majoritatea societatilor de asigurari aplica principiul raspunderii proportionale. Conform acestui principiu, in conditiile in care contractul de asigurare a fost incheiat pentru o suma inferioara valorii bunului, despagubirea se reduce proportional cu raportul dintre suma asigurata si valoarea bunului respectiv.
La asigurarile de raspundere civila si de persoane, suma asigurata se stabileste de comun acord intre cele doua parti contractante, dar mai frecvent de catre asigurator. In anumite cazuri se accepta inscrierea in polita de asigurare a unor valori declarate de asigurati, dar acestea trebuie agreate si de catre asiguratori.
In cazul asigurarilor de persoane, contractul de asigurare nu este unul de indemnizare. In schimbul primelor, asiguratorul nu se obliga sa acopere o paguba, ci sa plateasca suma asigurata la producerea riscului independent de orice idee de prejudiciu. Nici viata si nici sanatatea omului nu sunt evaluabile in bani si se exclude existenta oricarui raport intre suma asigurata si paguba suferita de asigurat. In aceste cazuri, indemnizatia de asigurare nu are caracter de despagubire si nu depinde de paguba suferita, ci numai de suma asigurata, pentru care s-a incheiat polita la asigurarile de viata, de o parte din suma asigurata, in caz de invaliditate sau de o anumita suma globala, in cazul asigurarilor de sanatate. Suma asigurata nu este limitata si de aceea nu se aplica notiunea de supraasigurare. Ea se stabileste conform puterii de plata a asiguratului si a gradului de risc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contractul de Asigurare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!