Contributia Asigurarilor in Dezvoltarea Economica Sociala

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Conceptul de asigurare 1
2. Scurt istoric privind aparitia si evolutia asigurarilor 2
4. Asigurarile in perioada 1871-1948 3
5. Asigurarile in perioada comunista 1949-1990 4
6. Asigurarile dupa anul 1990 4
8.Rolul economic si social al asigurarilor 10
9.Asigurarile ramura creatoare de valoare adaugata 11
10. Asigurarile- ramura creatoare de locuri de munca 14
11.Asigurarea- ramura participanta la oferta de capital de imprumut pe piata financiara 17
12.Asigurarea-factor de reducere a incertitudinii economice si mijloc de reluare a activitatii vremelnic intrerupte 18
Bibliografia 18


Extras din proiect Cum descarc?

1.Conceptul de asigurare 
Notiunea de asigurare este destul de bine precizata, dar o definitie a asigurarii unanim acceptata nu s-a dat inca.
Definitia data asigurarii de profesorii universitari Iulian Vacarel si Florian Bercea de la A.S.E. este : asigurarea actioneaza in stransa legatura cu existenta unor riscuri comune a caror producere poate provoca pagube importante economiei nationale si populatiei.Existenta riscurilor comune determina la randul ei formarea comunitatii de risc - compusa din persoane fizice si juridice - care accepta achitarea primelor de asigurare unei institutii specializate in vederea constituirii fondului de asigurare .
2. Scurt istoric privind aparitia si evolutia asigurarilor
Asigurarea s-a nascut din nevoia de protectie a omului in fata unor pericole si pentru gasirea solutiilor adecvate de prevenire sau inlaturare a lor.
Unele forme ale asigurarii de bunuri sunt cunoscute inca din oranduirea sclavagista, sub diferite forme. Astfel, pierderile care rezultau din aruncarea peste bord a incarcaturii pentru salvarea expeditiei aflata in pericol (cauzat de naufragiu, furtuna, etc.) erau repartizate in mod proportional, fiind suportate de toti participantii la expeditie, pe principiul avariei comune. In anul 1678 Wilhelm Leibnitz a elaborat planul de constituire a unei Case de asigurare impotriva riscurilor de foc si apa a carei functionare se baza pe plata unor cotizatii anuale. Dezvoltarea traficului de calatori pe calea ferata a condus la aparitia in Anglia a primei societati de asigurare specializata in acest domeniu,la mijlocul secolului al XIX-lea. Asigurarea maritima si asigurarea impotriva riscului de incendiu a fost marcata de infiintarea la Trieste, in anul 1822, a societatii Assienda Assiguratrice, societate care a functionat si pe teritoriul Romaniei dupa anul 1830. Asigurarea de raspundere civila a fost instituita si practicata pentru prima data in Franta si se referea la acoperirea daunelor cauzate de proprietarii de cai si trasuri. Asigurarea s-a extins si la raspunderea proprietarilor de fabrici pentru daune cauzate angajatilor.
Unul din cele mai cunoscute cazuri de despagubire a pierderilor aparute ca urmare a unui accident rutier a avut loc in Anglia. in anii '20 pe sinele unei cai ferate in fata unui pod peste un canal s-a blocat un automobil. Tampon?ndu-l, trenul care era incarcat cu nisip, a deraiat de pe sine si, distrugind marginele podului - a cazut in canal. Nisipul din tren a blocat canalul, astfel producind o mica inundatie, in rezultatul careia au fost afectate campurile fermierilor din imprejurimi. Compania, la care proprietarul automobilului detinea polita de asigurare de raspundere civila fata de persoanele terte, a platit costul trenului, reparatia podului, curatirea canalului si a campurilor in suma de 2 mln lire sterline. La moment, in preturi actuale, aceasta ar fi constituit 50-70 mln. 
3.Clasificarea asigurarilor
Asigurarile de bunuri, persoane si raspundere civila pot fi clasificate - pentru o mai buna intelegere si urmarire a particularitatilor ce le prezinta - dupa mai multe criterii, dintre care mentionam: domeniul (ramura) la care se refera, forma juridica de realizare a asigurarii, riscurile cuprinse in asigurare, sfera de cuprindere in profil teritorial, felul raporturilor ce se stabilesc intre asigurator si asigurat. 
Asigurarile de persoane au ca obiect persoana fizica in sine, ele incheindu-se pentru diminuarea consecintelor negative cauzate de calamitati naturale, accidente sau pentru plata sumelor asigurate in legatura cu producerea unor evenimente in viata personala (deces, implinirea unei anumite varste, pierderea capacitatii de munca etc). Prin urmare, caracteristic pentru asigurarile de persoane este faptul ca prin intermediul lor se realizeaza protectia economica pentru cazul producerii decesului ori invaliditatii asiguratului sau in legatura cu survenirea la asigurat sau la beneficiarul asigurarii a unui anumit eveniment.
Dupa forma juridica de realizare, asigurarile de bunuri, persoane si raspundere civila se grupeaza in:
- asigurari obligatorii
- asigurari facultative
Asigurarile obligatorii izvorasc din interesul economic si social al intregii colectivitati pentru apararea avutiei nationale, mentinerea continuitatii procesului de productie si protejarea victemelor unor accidente.
Asigurarile externe sunt determinate in primul rand de relatiile economice ale unei tarci cu alte tari, aducandu-si aportul lor specific la dezvoltarea si desfasurarea in bune conditii a comertului exterior, a transporturilor internationale de marfuri si calatori si a turismului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Contributia Asigurarilor in Dezvoltarea Economica Sociala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!