Controlul financiar preventiv

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul 1. Metodele de exercitare si obiectivele controlului preventiv 4
Organizarea controlului preventiv 5
1.2 Persoanele autorizate (sau nu) sa efectueze controlul preventiv 8
1.3 Obiectivele controlului preventiv 12
Capitolul 2 Formele si finalizarea controlului financiar preventiv 16
2.1 Acordarea si refuzul de viza 16
2.1.1 Acordarea vizei 16
2.1.2 Refuzul de viza 18
2.2 Formele controlului financiar preventiv 19
2.2.1 Controlul financiar preventiv propriu 19
2.2.2 Controlul financiar preventiv delegat 21
Capitolul 3 24
Studiu de caz 24
CONTROLUL FINANCIAR PREVENTIV IN CADRUL FIRMEI S.C. ELNIUS PRODCOM S.R.L. 24
3.1 Prezentarea firmei 24
Concluzii si propuneri 30
Bibliografie 31


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Controlul preventiv este specializat, implicandu-se in verificarea si analizarea derularii operatiunilor econonice-financiare din punct de vedere a legalitatii, necesitatii, oportunitatii, eficientei actelor pentru a asigura integritatea acestora. Acesta urmareste prevenirea desfasurarea fenomenelor negative, daunatoare economiei si disfunctionalitatea acesteia.
Controlul se efectueaza indiferent de nivel, fapt ce determina ca ordinea si disciplina in respectarea legilor.
Perioada de exercitare a controlului, are o vechime indelungata in Romania, fapt ce a dus la un set de modificari privind atat continutul si formele cat si organizarea acestuia.
Scopul acestui proiect este de a atrage atentia asupra notiunii de control financiar preventiv, deoarece poate preveni derularea tuturor operatiuniilor si tranzactiilor ce nu corespund cu conditiile supuse de catre conducere si nerespectarea legilor in vigoare aferente.
In cuprinsul lucrarii, se va aborba subiecte cu referire la cateva notiuni generale legate de acest tip de control, rolul, formele, obiectivele, organizarea si exercitarea acestuia, iar in ultima parte am intocmit un studiu de caz, exercitand controlul preventiv financiar al firmei S.C. ELNIUS PRODCOM S.R.L. .
Capitolul 1. Metodele de exercitare si obiectivele controlului preventiv
Controlul preventiv este definit ca fiind o operatiune de determinare a etapelor unor proiecte cu operatii economice, reflectate in documentele financiar-contabile si comparate cu prevederile legale, cu ajutorul carora au fost implementate.
In Romania, controlul a depasit numeroase modificari, avand o vechime semnificativa, datorita nevoii de acomodare la conditiile atat economice, cat si sociale, ca continut, executare si modul de organizare.
Controlul preventiv a fost reglementat in Romania prin ,,Legea asupra contabilitatii publice si asupra controlului bugetului si patrimoniului public din 31 iulie 1929" . Aceasta lege presupune ca controlul nu poate fi efectuat de oricine, ci doar de un personal strain specializat.
In opinia lui Carl Menger ( economist austriac), din cauza principalului scop al stiintei economice, controlul se modeleaza conform obiectivelor economice ce vizeaza controlul ca fiind un ,,bun" oportun pentru satisfacerea nevoilor in viitorul apropiat. Obiectivele economice constituie ,, actorul economic abstract al lui Menger".
1.1 Organizarea controlului preventiv
Controlul preventiv este organizat, de obicei, in interiorul compartimentelor financiar-contabile de specialitate. Raportat la natura operatiunilor , conducatorul entitatii publice are sansa de a decide extinderea acestuia si la nivelul altor compartimente de specialitate in cadrul carora se initiaza prin intermediul actelor juridice , sau se constata obligatii de plata sau diferite obligatii de natura patrimoniala. 
,,Controlul financiar preventiv se exercita asupra tuturor operatiunilor care afecteaza fondurile publice si/sau patrimoniul public" .
Rolul controlului e de a se implica in utilizarea la maximum de eficienta, a resurselor monetare si materiale, de a consolida ordinea in aranjarea si gospodarirea fondurilor, majorarea raspunderii factorilor de decizie aflati in entitatiile private si publice.


Fisiere în arhivă (1):

  • Controlul financiar preventiv.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) Ana Vasile- " Prestarea serviciilor publice prin agentii private", Editura All Beck, Bucuresti, 2003
2) Boulescu, Mircea, Barnea, Corneliu, Ispir, Ovidiu -  Controlul financiar intern si audit intern la entitatile publice, editura Economica, Bucuresti, 2004,pagina 60 
3) Boulescu, M., Cadar, F., Sistemul de control financiar fiscal si de audit din Romania, Ed. Economica, Bucuresti, 2005, p. 222-223
4) Mihaescu, Sorin- Controlul financiar-bancar, Editura Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2008, pag.54
5) Legea publicata in Monitorul Oficial Nr. 167 din 31 iulie 1929
6) Legea nr.500/2002, art.23, cu modificarile si completarile ulterioare
7) Legea privind finantele publice nr.72/1996, Art.78 
8) O.G. nr. 119/1999 privind controlul intern si controlul financiar preventiv- republicare, cu modificarile si completarile ulterioare
9) Ordinul Ministrului de finante publice nr.522/2003 pentu aprobarea normelor metodologice referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv, publicat in Monitorul oficial nr.320 din 13.05.2003,pct 4
10) https://www.elnius.ro/ 
11) https://pdfs.semanticscholar.org/2dc1/256c1ad237605fe37c57b87977fd0d7895e4.pdf


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!