Elemente conceptuale și evoluții ale asigurărilor de bunuri și persoane în context internațional

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul 1: Asigurarile -  istoric, elemente tehnice si clasificare 4
1.1. Notiunea de asigurare si un scurt istoric al acesteia 4
1.2. Elementele tehnice ale asigurarilor 7
1.3. Clasificarea asigurarilor 10
Capitolul 2: Asigurarile de bunuri si persoane 13
2.1. Asigurarile de bunuri -  concept si tipuri de asigurari 13
2.2. Asigurarile de persoane -  concept si tipuri de asigurari 17
Capitolul 3: Analiza evolutiei asigurarilor de bunuri si persoane la nivel european in perioada 2004-2018 21
3.1. Primele brute subscrise ale asigurarilor de bunuri si persoane la nivel european 21
3.2. Densitatea asigurarilor de bunuri si persoane 22
Concluzii 25
Anexe 26
Anexa 1: Primele brute subscrise la nivel european pentru asigurarile de bunuri si persoane, in perioada 2004-2018, in milioane de euro: 26
Anexa 2: Primele brute subscrise la nivel european pentru asigurarile de bunuri, in perioada 2004-2018, in milioane de euro: 27
Anexa 3: Primele brute subscrise la nivel european pentru asigurarile de persoane, in perioada 2004-2018, in milioane de euro: 28
Bibliografie 29


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Asigurarile au luat nastere odata cu constientizarea pericolelor care ne pandesc la fiecare pas. Astfel, aceste instrumente vin in ajutorul persoanelor fizice si juridice atunci cand anumite evenimente cu conotatii negative au loc in viata lor. De la persoane individuale, grupuri sau chiar firme sau organizatii, in domeniul asigurarilor s-au dezvoltat numeroase produse pentru nevoile fiecaruia. Incepand de la cele mai rudimentare forme care au existat in Antichitate, astazi a ajuns sa existe si asigurari cu componente investitionale.
Asigurarile de bunuri si persoane sunt printre cele mai vechi si mai importante forme de asigurare. Produsele specifice, pe care le vom descrie mai in amanunt in capitolul 2 al acestei lucrari, vin atat in ajutorul persoanelor fizice, cat si a celor juridice. Exista numeroase tipuri de asigurari de bunuri si persoane, iar in unele cazuri chiar oferte unice, de multe ori vehiculandu-se in presa asigurari iesite din comun.
In ultimul capitol am surprins evolutia acestui domeniu la nivel european, analizand primele brute subscrise si densitatea, pentru o perioada de 15 ani (2004-2018) si incheind cu concluziile pe care le desprindem din aceasta lucrare.
Capitolul 1: Asigurarile -  istoric, elemente
tehnice si clasificare
1.1. Notiunea de asigurare si un scurt istoric al acesteia
Primele forme ale asigurarii se presupune ca au aparut inca din Antichitate, acum 5000-6000 de ani. Formele incipiente aveau in vedere in principal activitatea comerciala, in special transportul comercial maritim. In China anilor 3000 i. Hr. daca un vas maritim era jefuit de pirati sau disparea pe mare, negustorii si proprietarii vasului erau despagubiti pentru pagubele produse lor. 
In Babilon avem o forma putin mai avansata: in activitatea comerciala existau activitati de imprumut, iar finantatorul se obliga ca atunci cand negustorul era jefuit, acesta sa ii stearga datoria, in schimbul platii efectuate de debitor la inceputul contractului constand intr-o suma mai mare de bani care capata o forma de protectie. De aici reiese caracterul putin mai avansat deoarece putem asemana aceasta suma de bani platita la inceputul contractului de catre beneficiar cu prima de asigurare din ziua de azi. Aceste informatii sunt cuprinse in Codul lui Hammurabi, imparatului Babilonului, aproximativ in anii 2000 i. Hr.
In anii 1400 i. Hr. exista in Egipt un fond de solidaritate al taietorilor de piatra cu scopul acoperirii pagubelor, constituit prin contributia tuturor. 
In Antichitate sfera de cuprindere a asigurarilor nu a fost doar in domeniul comercial, ci s-a extins cu timpul si in sfera medicala sau a vietii. Astfel, prin jurul anilor 600 i. Hr. in Grecia Antica si in Imperiul Roman au existat fonduri comune care erau utilizate atunci cand un membru din familiile care cotizau decedau, astfel ca familiile erau sustinute financiar prin plata unor sume din aceste fonduri.
Trecand mai departe in Evul Mediu, este de mentionat tipul de imprumut ,,pentru marea aventura"; acesta consta in imprumutarea unor sume mari de bani de la bancheri de catre negustorii care efectuau anumite transporturi maritime. Astfel, daca nava naufragia, creditorul pierdea suma investita, insa daca transportul se efectua cu succes, se practica o dobanda care putea ajunge si la 40%. Acest instrument a fost interzis de Papa Grigore al IX-lea in 1237 pe motivul abuzurilor practicarii acestor dobanzi uriase.


Fisiere în arhivă (1):

  • Elemente conceptuale si evolutii ale asigurarilor de bunuri si persoane in context international.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Carti:
1. Gh. Bistriceanu, Asigurari si reasigurari, Editura Universitara, Bucuresti, 2006;
2. C. Ciumas, Asigurari generale, Editura Casa cartii de stiinta, Cluj-Napoca, 2009;
3. B.N. Firtescu, Suport de curs Bazele asigurarilor de bunuri si persoane, Iasi, 2018;
4. M. Monea, Asigurari si reasigurari -  manual universitar, Petrosani, 2016;
5. Gh. Morosan, Finante generale, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2017;
6. I. Vacarel si F. Bercea, Asigurari si reasigurari, Editura Expert, Bucuresti, 2007;
Legi:
1. Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor;
2. Legea 237/2015 privind autorizarea si supravegherea activitatii de asigurare si reasigurare;
Site-uri web:
1. www.asfromania.ro
2. www.europa.eu
3. www.insuranceeurope.eu
4. www.legeaz.net


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!