Limitele Asigurabilitatii Riscurilor - Riscuri Asigurate, Riscuri Excluse

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Reprezentand un domeniu complex, ce imbina armonios economia, finantele, dreptul si matematica, se considera ca asigurarile au inceput sa se dezvolte cu adevarat abia in perioada moderna.
Cu toate acestea, oamenii au constientizat pericolele la care erau expusi si au incercat sa se protejeze impotriva lor inca din cele mai vechi timpuri. Deoarece experienta le demonstrase, inainte de toate, ca pierderile pot fi mai usor suportate atunci cand sunt impartite intre mai multe persoane, prima forma de protectie practicata a fost constituirea unor comunitati bazate pe aceleasi interese si dispersarea riscurilor.
Tehnicile asigurarii au aparut in civilizatiile din Asia, Orientul Mijlociu Islamic, dar si in Europa Medievala. In cele din urma, comertul european s-a extins spre America de Nord si restul lumii si odata cu acesta, s-a extins si asigurarea.
Un aspect esential in viata si evolutia omului, inca din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija fata de viitor, teama combinata cu precautie si intelepciunea cu siguranta unui lucru implinit. Asigurarea exprima in principal o protectie financiara pentru pierderile suferite de oameni sau companii datorate unor diverse riscuri. Asigurarea transfera riscurile si totodata daunele unei persoane catre o societate de asigurari oferind securitate financiara. Transferul riscului prin distributie a fost determinat in antichitate de catre navigatori si transportatori ai bunurilor pe apa prin impartirea marfurilor pe mai multe nave, acesta fiind un mod de protectie.
Metodele de asigurare s-au dezvoltat o data cu nevoile de protectie existente la un moment dat pentru oameni si afacerile acestora. Astfel oamenii de afaceri au inteles sa foloseasca asigurarea pentru a micsora riscurile ce pot aparea in tranzactiile comerciale si cele legate de protectia patrimoniului.
Asigurarea este definita ca fiind operatia financiara ce decurge dintr-un contract de asigurare sau dintr-o obligatie prevazuta de lege, prin care asiguratorul se obliga ca in schimbul unei sume primite periodic sa despagubeasca pe asigurat pentru pierderile pe care acesta le-ar putea suferi in urma unor intamplari independente de vointa lui.
Lucrarea de fata ne introduce in acest camp larg al asigurarilor prin prezentarea catorva concepte principiale despre risc (definire, notiuni) atinge punctul central al limitelor asigurabilitatii riscurilor si traseaza o linie definitorie intre riscurile asigurabile si riscurile excluse.
Limitele asigurabilitatii riscurilor
In fiecare zi se poate observa, in jurul nostru, diferite evenimente care demonstreaza existeanta unor riscuri de diferite tipuri, de multe ori foarte ridicat. Accidentele teribile, dezastrele naturale,crize economice- toate presupun grade diferite de risc si toate aduc cu sine pierderi importante pentru cei implicati, de natura fizica, emotionala sau financiara.
Conducatorii auto implicati in accidente sufera vatamari corporale sau chiar mor; proprietarii de case isi pot pierde casele sau proprietatea personala din cauza unor evenimente cum ar fi incendii, inundatii, furtuni sau cutremure. Unii oameni pot fi afectati de pierderea veniturilor din cauza unor boli cardiovasculare, cancer sau altele asemanatoare care ii impiedica sa-si continue activitatea.
Din pacate, de cele mai multe ori, riscurile nu pot fi prevazute si de aceea au un impact important asupra vietii, proprietatii si pozitiei financiare a oamenilor. In ciuda studiilor, analizelor si a solutiilor gasite, riscurile continua sa reprezinte un factor semnificativ si sa ameninte siguranta financiara a oamenilor.
Nu exista o singura definitie a riscului; fiecare categorie de activitate si-a definit propria definitie a conceptului de risc. Totusi, riscul a fost definit in mod traditional in termeni ce tin mai ales de incertitudine. Pe baza acestui concept, riscul este definit ca ''incertitudinea(probabilitatea) de apritie a unei piederi''. Unii autori considera riscul a fi ''o variatie aleatorie a rezultatelor posibile in legatura cu un eveniment sau posibilitatea ca pierderile sa fie mai mari decat nivelul normal, anticipat sau obisnuit ''. De exemplu, riscul de a fi ucis intr-un accident auto exista pentru ca exista o incertitudine in aceast sens. Riscul de imbolnavire de cancer de plamani pentru fumatori exista pentru ca exista incertitudine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Limitele Asigurabilitatii Riscurilor - Riscuri Asigurate, Riscuri Excluse.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!