Management in Asigurari

Extras din proiect Cum descarc?

Influenta asigurarilor asupra economiei
Asigurarea constituie o ramura creatoare de valoare adaugata. Astfel, pe masura ce veniturile cresc si nevoile vitale sunt satisfacute, oamenii sunt dispusi sa sacrifice o parte din veniturile lor disponibile pentru procurarea unor bunuri si servicii care nu sunt de prima necesitate.
Volumul total al primelor de asigurare creste atunci cand:
- un numar din ce in ce mai mare de oameni constientizeaza utilitatea asigurarii ca mijloc de protectie;
- veniturile realizate de acestia acopera nu numai nevoile primordiale de trai, dar si unele necesitati considerate secundare si disponibilizeaza chiar unele sume pentru economisire.
In ceea ce priveste persoanele juridice, pe masura ce cresc complexitatea proceselor tehnologice, gradul de tehnicitate a utilajelor din dotarea fabricilor si valoarea bunurilor aflate in depozite, in productie ori in reteaua de desfacere, creste si vulnerabilitatea acestora in fata pericolelor de tot felul. Pentru a se pune la adapost de eventualele pierderi, agentii economici consimt sa apeleze la protectia societatilor de asigurare, in loc sa se limiteze la autoprotectie.
Dezvoltarea asigurarilor si imbunatatirea raportului dintre prime si produsul national brut este rezultatul actiunii conjugate a unor factori subiectivi si obiectivi. Dintre acestia, factorul cel mai important il constituie cresterea venitului mediu pe locuitor. Din experienta internationala, rezulta ca pe masura ce creste produsul intern brut pe locuitor, creste si marimea primelor de asigurare ce revin pe un locuitor sau, invers, cu cat este mai mic produsul intern brut, cu atat mai reduse sunt cheltuielile pentru asigurari ce revin in medie pe un locuitor.
Asigurarea constituie o ramura creatoare de locuri de munca. Asigurarile prezinta importanta pentru economia unei tari nu numai pentru ca participa la procesul de creare de valoare adaugata, dar si pentru faptul ca ofera locuri de munca pentru un numar deloc neglijabil de persoane. 
Asigurarea este o ramura participanta la oferta de capital de imprumut pe piata financiara. Pentru a face fata obligatiilor curente si viitoare asumate fata de asigurati si fata de beneficiarii contractelor de asigurari (cu precadere a celor de viata) societatile de asigurari au obligatia constituirii unor rezerve (de prime, de daune). Pastrarea in deplina siguranta si fructificarea in conditii cat mai bune a respectivelor rezerve sunt imperios necesare, deoarece ele acopera angajamentele asiguratorului fata de terti si, in plus, la stabilirea primelor de asigurare s-a luat in calcul venitul ce poate fi obtinut prin fructificarea acestora pe piata.
Fructificarea rezervelor de prime si de daune, constituite la dispozitia societatilor de asigurare, se face prin plasarea acestora in actiuni, obligatiuni sau participatii ale societatilor comerciale, in bonuri de tezaur, obligatiuni sau in alte inscrisuri ale imprumuturilor de stat, depuneri pe termen la banci, acordarea de imprumuturi asiguratilor in contul sumelor asigurate la asigurarile de viata, achizitionarea de bunuri imobiliare etc.
Politica de plasamente a fiecarei societati de asigurari este dictata atat de natura rezervelor constituite, de posibilitatile concrete de fructificare oferite pe piata financiara, cat si de prevederile legale privind nivelul lichiditatilor ce trebuie asigurate in orice moment si de proportiile investitiilor in bunuri imobiliare.
Astfel, societatile de asigurari indeplinesc un rol de intermediar intre asiguratii - detinatori de resurse si persoanele juridice si fizice - solicitanti de resurse de imprumut. Acest rol se apreciaza conform volumului fluxurilor banesti pe care societatile de asigurari le orienteaza catre diversi solicitanti.
Societatile de asigurare pun la dispozitia autoritatilor publice, a societatilor comerciale de productie si a bancilor un volum insemnat de resurse financiare si participa totodata la un proces de intermediere financiara nemonetara, cu efecte pozitive asupra stabilitatii monedei nationale.
Fluxurile de resurse financiare care pornesc de la societatile de asigurari catre diversi beneficiari nu sporesc masa monetara in circulatie, ci doar o redistribuie: capatand o destinatie productiva, resursele provenind de la societatile de asigurari contribuie la consolidarea echilibrului monetar, iar prin participarea la acoperirea deficitului bugetar, evita apelul la emisiune monetara pentru finantarea acestuia.
Plasamentele societatilor de asigurari pot avea si un caracter monetar. Acest lucru are loc atunci cand se acorda imprumuturi pe baza politelor de asigurari de viata. Masa monetara creste cu sumele acordate in acest fel asiguratilor, insa aceasta este nesemnificativa si este controlata.
De asemenea, societatile de asigurari influenteaza balanta de plati a tarii atunci cand pe langa asigurari directe mai efectueaza si operatii de reasigurare. In masura in care activitatile de reasigurare depasesc cadrul national, apar fluxuri in valuta constand in prime, comisioane, despagubiri, participari la beneficii primite sau platite. Toate aceste sume se reflecta in balanta de plati, influentand-o pozitiv sau negativ, dupa caz.
Asigurarea reprezinta si factor de reducere a incertitudinii economice si mijloc de reluare a activitatii vremelnic intrerupte. Incheierea contractului de asigurare semnifica optiunea pentru protectia oferita de catre societatea de asigurari in schimbul autoprotectiei. Astfel, pentru un asigurat viitorul capata o anumita certitudine, in sensul unei garantii primite cu privire la sprijinul financiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Management in Asigurari.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!