Modelul liberal de securitate socială în Statele Unite ale Americii

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1: Prezentarea generica a conceptului 3
1.1. Definirea securitatii sociale 3
1.2. Modele ale statului bunastarii 4
Capitolul 2: Modelul liberal american 7
2.1. Scurt istoric in evolutia modelului american 7
2.2. Sistemul american de asigurari sociale si de asistenta sociala 9
2.1.1. Asigurarile sociale 10
2.1.2.Asistenta sociala 13
Concluzii 15
Bibliografie 16


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1: Prezentarea generica a conceptului
1.1. Definirea securitatii sociale
Desi termenul de securitate sociala a fost utilizat pentru prima data in istorie in anul 1935, in Statele Unite ale Americii, acesta a fost confirmat ca realitate juridica prin Declaratia Universala a Drepturilor Omului abia in 1948 (articolul 22). In acel moment s-a reglementat faptul ca oricare individ, ca si membru al societatii, are dreptul la securitate sociala.
Acest concept se refera un ansamblu de dispozitii publice menite sa protejeze cetatenii (sa previna si sa solutioneze) in situatiile in care veniturile acestora se diminueaza sau cheltuielile cresc, in momentul manifestarii unor anumite evenimente cu caracter negativ. Organizatia Internationala a Muncii a adoptat Conventia nr. 102/1952 care enumra situatiile in care salariatii sunt impiedicati sa subventioneze nevoile familiei sau prin care sunt supusi sa efectueze cheltuieli mai mari decat de obicei: ingrijirile medicale, somajul, incapacitatea de munca, batranetea, accidentele de munca, maternitatea, intretinerea copiilor, invaliditatea, decesul unor membri din familie care aduc venituri etc. Astfel, securitatea sociala se raporteaza la anumite riscuri, denumite generic riscuri sociale. Acestea pot fi de ordin fizic (atunci cand capacitatea de munca este afectata -  exemplu: o boala) si de ordin economic (atunci cand capacitatea de munca nu este alterata, dar este imposibil de exercitat -  exemplu: somajul).
Termenul poate face referinta la anumite programe prin care sa se sustina veniturile cetatenilor. Astfel, in Statele Unite ale Americii conceptul se refera doar la sistemul de pensii, pe cand in Europa la toate indemnizatiile in numerar.
In trecut, protectia sau securitatea sociala era un domeniu care cadea in sarcina cetateanului, a familiei sau a bisericii si comunitatilor locale. Cu timpul, insa, s-au dezvoltat organisme care aveau scopul de a sustine securitatea economica. Asadar, putem spune ca bunastarea se poate realiza prin mai multe metode, sursele de finantare a acesteia fiind: familia, piata, societatea civila si statul (figura nr. 1).
Figura nr. 1: Sursele de finantare ale bunastarii
Sursa: Prelucrare proprie dupa C. Cace, "Asigurarile sociale", Ed, Expert, Bucuresti, 2004
Astfel, putem spune ca bunastarea poate veni din partea familiei (odata cu ajutorul sau sustinerea din partea altor membri din familie a indivizilor -  intra si inter generatii), din partea pietii (prin salariile obtinute de indivizi, profituri, chirii, etc), din partea societatatii civile (prin intermediul ONG-urilor, bisericii, comunitatii) si din partea statului prin politicile sociale pe care acesta le poate adopta la un moment dat.
1.2. Modele ale statului bunastarii
Pentru o mai buna intelegere a notiunii de securitate sociala, este necesara descrierea ideii de stat al bunastarii. Acesta din urma este un concept de guvernare caracterizat prin rolul cheie pe care il are statul in promovarea si protejarea bunastarii economice dar si sociale a locuitorilor statului respectiv.
De-a lungul timpului au fost dezvoltate mai multe modele ale statului bunastarii. Astfel, in formele sale incipiente conceptul este amintit inca din secolul al III-lea I.Hr. cand imparatul Indiei Asoka a introdus un o politica de egalitate intre membrii societatii, a renuntat la razboi si a interzis multe forme de violenta; de asemenea a creat centre medicale pentru populatie si a interzis unele adunari care aduceau indisciplina si risipa.


Fisiere în arhivă (1):

  • Modelul liberal de securitate sociala in Statele Unite ale Americii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. C. Cace, "Asigurarile sociale", Ed, Expert, Bucuresti, 2004
2. https://www.cbo.gov
3. https://www.medicareinteractive.org
4. https://www.researchgate.net
5. https://www.ssa.gov/
6. https://tradingeconomics.com/
7. https://www.thebalance.com
8. https://www.usa.gov/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!