Pensii Private - Nu Lasa Statul sa Decida in Locul Tau

Extras din proiect Cum descarc?

Ce este pensia private?
Pensia privata este suma platita periodic participantului sau beneficiarului, in mod suplimentar si distinct de pensia furnizata de sistemul public, care se obtine din transferul lunar al unei parti din contributia de asigurari sociale (CAS), platita in sistemul public de pensii, la un fond de pensii administrat privat. 
Participanti
Persoane asigurate conform legii privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si care contribuie la sistemul public de pensii.
- daca au pana in 35 ani TREBUIE sa adere la un fond privat de pensii obligatorii; 
- daca au varste intre 36 si 45 ani POT sa adere la un fond privat de pensii obligatorii
- o persoana nu poate sa fie participant, in acelasi timp, la mai multe fonduri de pensii obligatorii. 
- o persoana devine participant la un fond de pensii prin semnarea unui act de aderare individual, din proprie initiativa sau in urma repatizarii sale de catre institutia de evidenta 
-persoana care nu a aderat la un fond de pensii in termen de 4 luni de la data care este obligatorie prin lege, este repartizata aleatoriu la un fond de pensii de catre institutia de evidenta - participantul poate sa se transfere la alt fond de pensii, fiind necesara informarea in scris a administratorului fondului de pensii de la care se transfera, cu 30 de zile calendaristice inainte de aderarea efectiva la noul fond de pensii, si sa-i trimita acestuia o copie dupa noul act de aderare.
10 motive pentru care sa alegi o pensie privata
1. Sistemul de pensii se schimba pentru ca nu mai poate face fata. NU te costa nimic in plus sa aderi la un fond de pensii private
2. O pensie privata este o suma suplimentara de bani pe care o primesti la pensie. Acesti bani se adauga pensiei pe care o primesti de la stat
3. Un sistem de pensii private este administrat, dupa cum ii spune si numele, de companii private. Nu exista un adminstrator mai prost decat statul! Merita lasati banii pe mana statului?
4. Un fond de pensii private este obligat sa iti raporteze rezultatele si performantele. O pensie privata depinde de aceste rezultate. Daca nu iti convin rezultatele esti liber sa iti schimbi fondul de pensii. Astfel poti beneficia de o pensie mai mare, sistemul de stat nu iti permite acest lucru.
5. Sistemul de pensii private nu poate intra in faliment! Astfel esti sigur ca vei beneficia de o pensie privata daca indeplinesti cerintele legale
6. Sistemul de pensii private se bazeaza pe investii. Banii adunati sunt investiti spre deosebire de sistemul actual in care pensiile sunt platite din contributiile persoanelor active.
7. Fiecare fond de pensii private este auditat si controlat. Astfel vei avea siguranta ca vor desfasura activitati legale
8. Majoritatea fondurilor de pensii sunt fonduri cu experienta internationala. Asta e o dovada ca stiu ceea ce fac si ca sunt profitabile. Profitul fondurilor este determinat de comisioanele aplicate aderentilor. Deci si investitiile sunt profitabile pentru pensia fiecarui aderent
9. Sunt 17 jucatori pe piata de pensii private. Ai de unde alege un fond care sa iti placa
10. PENTRU CA LEGEA TE OBLIGA DACA AI PANA IN 35 DE ANI!
Aderarea la un fond de pensii administrat privat se face incepand cu data de 17 septembrie 2007. , tinerii cu varsta pana in 35 de ani trebuie sa aleaga, obligatoriu, un fond de pensii privat (Pilonul II). Cei care nu o vor face de buna voie vor fi distribuiti in baza alegerii facute de un calculator catre una din cele 13 societati de administrare autorizate. La varsta pensionarii, contributorul la fondul privat de pensii va primi o pensie de stat si pensie privata. De mentionat ca angajatul nu va plati nimic in plus, pensia constituindu-se din redirectionarea unei parti din contributiile de asigurari sociale.Incepand cu luna ianuarie 2008, 2% din contributia de 9,5% destinata pensiei publice se vor varsa pentru administrare catre un fond de pensii administrat privat. 
Doua transe de varsta
Pentru pensia privata (Pilonul II) vor contribui obligatoriu persoanele care au un contract de munca si au varsta de pana in 35 de ani (pana la data de 31 decembrie 2007). 
Optional, salariatii intre 36 si 45 de ani pot adera la un astfel de fond de pensii administrat privat. Campania de aderare la fondurile de pensii private obligatorii va demara la 17 septembrie si timp de 4 luni, pana pe 17 ianuarie 2008, cei care se incadreaza ca varsta vor putea sa opteze pentru fondul de pensii pe care il doresc.
Introducerea sistemului de pensii private in Romania a avut la baza experienta altor state avansate economic, dar si problema deosebita aparuta in ultimi ani de scadere progresiva a numarului de contribuabili la fondul de pensii de stat. Daca la nivelul anului 1990, existau 10 angajati contribuabili pentru un pensionar, in prezent raportul este de 1 angajat la 1 pensionar si situatia continua sa se deterioreze, fiind o tendita generala manifestata in majoritatea tarilor din Europa, nu numai in Romania. Tot in acest interval, valoarea medie a pensiei de stat a scazut dramatic, la nivelul anului trecut aceasta avand o valoare de 380 lei, suma insuficienta pentru asigurarea unui trai decent pensionarilor.
Pentru pensiile private obligatorii, optiunea se realizeaza prin completarea unui formular (act unic de aderare). Formularul se obtine de la un agent de vanzare al unei companii de administrare autorizate sau al unui broker de pensii. Formularul se completeaza, se semneaza si i se anexeaza obligatoriu o copie dupa actul de identitate. Contributiile de asigurari sociale se vor plati ca si pana in prezent, urmand ca virarea procentului de 2% catre fondurile private sa se faca in functie de optiunea fiecarui angajat. Pensia poate fi lasata urmasilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Pensii Private - Nu Lasa Statul sa Decida in Locul Tau.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!