Piata Reasigurarilor

Extras din proiect Cum descarc?

I. Piata reasigurarilor
1.1. Aspecte privind necesitatea realizarii si mentinerii unei stabilitati financiare in cadrul societatilor de asigurari
Preocuparea de baza a fiecarei societati de asigurare este aceea de a-si mentine si intari stabilitatea financiara a activitatii pe care o desfasoara. De aceea ea trebuie sa-si organizeze activitatea astfel incat sa-si poata compensa integral, pe seama primelor incasate, toate obligatiile asumate fata de asigurati, banci si stat. In acest scop, ea trebuie sa-si stabileasca cu maximum de profesionalism nivelul primelor pe care le va practica, astfel incat fondul de asigurare, constituit in acest mod, sa fie suficient pentru despagubirile datorate..
Eventuala diferenta nefavorabila, dintre nivelul despagubirilor datorate si primele de asigurare cuvenite, duce la un dezechilibru si poate fi acoperita din:
- venituri din plasamente;
- fondul de rezerva;
- credite bancare etc.
Exista si situatii cand starea de dezechilibru se repeta, se agraveaza si dobandeste dimensiuni imprevizibile; in astfel de momente societatea de asigurari poate ajunge in incetare de plati.
Pentru a evita astfel de situatii, societatile mai au la indemana o solutie: reasigurarea.
Reasigurarile au aparut dintr-o necesitate obiectiva, si anume din existenta unor riscuri foarte mari, care pot genera la randul lor daune extrem de mari. Societatile de asigurari, care nu au capacitate financiara suficient de mare, nu pot suporta aceste daune numai pe contul lor putand ajunge la faliment.
Reasigurarile ofera capacitatea necesara asiguratorului direct, pentru acoperirea riscurilor pe care, altfel, nu le poate suporta singur.
Pentru prevenirea unei asemenea stari de lucruri, societatea de asigurari trebuie sa determine cu atentie, bine fundamentat, primele de asigurare, pe baza datelor statistice pe mai multi ani, cu privire la frecventa producerii riscurilor, la intensitatea si amploarea de distrugere a acestora.
Desi datele statistice prezinta informatii pretioase, in practica se inregistreaza uneori abateri insemnate. Daca abaterile sunt favorabile, societatea de asigurari inregistreaza rezultate financiare pozitive, fapt ce conduce la consolidarea echilibrului sau financiar. In caz contrar, pierderile inregistrate afecteaza capacitatea de plata a societatii de asigurari, fapt ce-o determina sa caute si sa gaseasca solutii pentru refacerea echilibrului financiar.
In acest scop se pot folosi urmatoarele solutii:
a) extinderea si diversificarea masei de bunuri cuprinse in asigurare (cresterea capacitatii de asigurare);
b) majorarea primei nete;
c) recurgerea la reasigurare.
In orice domeniu de asigurare exista riscuri care, ca urmare a numarului, dimensiunilor si naturii lor, nu pot fi acoperite in intregime de o singura societate de asigurari.
Prin extinderea masei de bunuri cuprinse in asigurare, societatea de asigurari isi mareste corespunzator suma primelor de asigurare incasate, adica fondul de asigurare.
De asemenea, fondul de asigurare creste corespunzator, prin majorarea cotei de prima neta asupra bunurilor ce pot fi cuprinse in asigurare.
Realizarea stabilitatii financiare a societatii de asigurari presupune, cuprinderea in asigurare a unor cantitati (mase) diferite de bunuri din fiecare categorie si multe categorii de persoane.
Daca portofoliul societatii de asigurari este format din riscuri diferite ca marime, stabilitatea rezultatelor sale financiare se poate obtine prin redistribuirea riscurilor de valori mari catre alte societati de asigurari, adica sa recurga la reasigurare. In situatia in care portofoliul societatii de asigurari este format numai din riscuri de valori mici si, eventual, mijlocii, realizarea stabilitatii financiare nu reclama recurgerea la reasigurare.
Fiecare societate de asigurari este interesata ca portofoliul sau sa fie cat mai diversificat, respectiv, sa cuprinda bunuri care fac parte din grupe diferite si asigurate impotriva unor riscuri variate. In acest fel, daca se produce un risc, acesta, sa nu afecteze toate bunurile cuprinse in asigurare, ci numai o parte dintre ele. Asa de exemplu, cutremurele de pamant afecteaza diverse categorii de bunuri, dar cu deosebire cladirile de locuit; inundatiile produc daune caselor de locuit, bunurilor gospodaresti si culturilor agricole; grindina distruge culturile agricole, rodul viilor, fructele livezilor; epizootiile afecteaza o anumita specie de animale; incendiile provoaca pagube gospodariilor populatiei, intreprinderilor, institutiilor etc.
Diversificarea portofoliului de asigurari consta in faptul ca o societate de asigurari care a preluat riscuri in mai multe ramuri de asigurare, niciodata nu va inregistra daune maxime in toate ramurile si la toate riscurile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Reasigurarilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!