Piete de Asigurare Europene - Piata Londrei si Piata Lloyd’s

Cuprins proiect Cum descarc?

Noţiuni introductive.2
1. Piaţa Londrei.2
2. Piaţa Lloyd’s.4
Membrii Lloyd’s.8 
Organizarea şi funcşionarea pieţei Lloyd’s.10
Încheierea de asigurări şi reasigurări.12
Câteva date financiare despre piaţa Lloyd’s din presă.14


Extras din proiect Cum descarc?

Noţiuni introductive
Asigurările reprezintă un sector cheie al economiei europene, a cărui influenţă se simte atât în protecţia în faţa riscurilor în domeniul economic şi social al ţărilor membre, în rolul de stimulator al ideii de economisire pe termen mediu şi lung, cât şi ca furnizor de fonduri pentru pieţele financiare. De asemenea, asigurările îndeplinesc un rol important pentru dezvoltarea tehnicilor de management al activelor şi managementul riscului.
În Europa, piaţa unică a asigurărilor acoperă 17 ţări care formează Zona Economică Europeană (European Econimic Area). Dezvoltarea asigurărilor în cadrul creşterii economice a cunoscut o continuă evoluţie cu diferenţe între asigurarile non-viaţă şi cele de viaţă. Piaţa asigurărilor din Uniunea Europeană a înregistrat o creştere cu 8,8 % în 1997 faţă de 1996.
Conform datelor Comitetului European de Asigurare (CEA) , la începutul anului 1998, cele mai mari trei pieţe de asigurări din Europa – Franţa, Germania şi Marea Britanie – au reprezentat 67,1% din totalul asigurărilor de viaţă şi 64,9% din totalul asigurărilor non-viaţă. 
1. Piaţa Londrei
Modul în care statul intervine pe piaţa asigurărilor diferă de la o ţară la alta. În Marea Britanie controlul este cel mai puţin apăsător. El este efectuat prin intermediul diviziei de asigurări de la „Department Of Trade And Industry”. Specificitatea sa este dată de cuvintele „Freedom with publicity” ceea ce înseamnă că statul are sarcina de a face publică orice informaţie pertinentă asupra gestiunii societăţilor de asigurări. Singurul control este exercitat asupra solvabilităţii asigurătorilor din 1982, marginea de solvabilitate fiind cuprinsă între 16-18% din totalul brut al primelor.
Una dintre cele mai vechi şi reprezentative pieţe de asigurări şi reasigurări pe plan internaţional este cea din Londra. Aceasta s-a înfiinţat şi dezvoltat ca o piaţă internaţională a asigurărilor directe. Ea deţine o poziţie de monopol şi influenţează celelalte pieţe din lume prin condiţiile de asigurare şi reasigurare, desfăşurarea afacerilor. Pe piaţa Londrei se tranzacţionează asigurări provenite din toată lumea, aproape ¾ din numărul companiilor care desfăşoară toate tipurile de afaceri de asigurare şi reasigurare.
Piaţa Londrei are caracterul unei pieţe combinate de asigurări şi reasigurări care cuprinde:
• Subsciitorii Lloyd’s care acceptă asigurări directe şi reasigurări;
• Companii britanice care acceptă asigurări directe şi reasigurări;
• Companii britanice profesionale de reasigurări (filiale sau sucursale ale marilor companii britanice de asigurări-reasigurari);
• Reasigurători profesionişti din alte ţări care activează prin filiale sau companii sucursale înregistrate în Marea Britanie;
• Companii generale provenind din alte ţări (cu activitate prin filiale, sucursale sau agenţii care acceptă asigurări şi reasigurări);
• Cluburi de protecţie şi indemnizare pentru asigurărilor maritime (P&I Clubs);
• Brokeri de asigurări-reasigurări – intermediari dominanţi în afacerile de asigurări şi reasigurări de pe piaţa londoneză.
Infiinţarea de filiale în străinatate de către marile societati engleze de asigurări şi de reasigurări a facut ca practica lor în domeniu să se extindă în toată lumea, conferind Londrei statutul de cea mai importantă piaţă internatională în acest domeniu.
Unele companii, odată cu apariţia de noi pieţe, au atras (prin vechile lor legaturi) tranzacţii de reasigurare la Londra, oferind o varietate de tipuri de asigurări şi reasigurări, asiguratori şi reasigurători. Aici acţionau „companiile de margine” (fringe companies), companii ce subscriau afaceri în străinatate prin agenţii de subscriere, filiale sau reprezentanţe ale marilor companii străine de asigurări sau reasigurări.
Piaţa londoneză concentreaza cea mai mare parte a reasigurărilor provenite de la companiile de asigurări din S.U.A., Japonia şi pentru o mare parte a companiilor naţionale de asigurări din ţările în curs de dezvoltare. În Europa, companiile de asigurări se diferenţiază de la o ţară la alta.
Subscrierea tuturor categoriilor de asigurări ţi reasigurări, în toate modelele şi formele cunoscute, constituie un element specific al pieţei din Londra, unde sunt concentrate cele mai multe tranzacţii pentru acoperirea riscului de catastrofă (excepţie fac transporturile maritime, aeriene şi bunurile).


Fisiere în arhivă (1):

  • Piete de Asigurare Europene - Piata Londrei si Piata Lloyd's.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!