Politica de Profit si de Dividend a Societatilor de Asigurare

Cuprins proiect Cum descarc?

CAP. I. PIATA INTERNATIONALA A ASIGURARILOR 
SI REASIGURARILOR 3
I.1. Trasaturile generale ale pietelor de asigurari si reasigurari 3
CAP. II. CICLUL PROFITULUI-CONCEPT SI MANIFESTARE 11
CAP. III. CAUZELE CICLULUI PROFITULUI 15
III.1. Structura competitionala a industriei asigurarilor 6
III.2. Cererea si oferta de asigurare 7
III.3. Modelul economic 9
CAP. IV. FAZELE CICLULUI PROFITULUI 21
IV.1. Faza relansarii 22
IV.2. Faza competitiei 22
IV.3. Faza erodarii 24
CAP. V. INFLUENTE EXTERNE ASUPRA CICLULUI PROFITULUI 26
V.1. Influenta mediului 26
V.2. Influenta reglementarilor legislative 19
CAP. VI. CONTROLUL CICLULUI PROFITULUI 31
VI.1. Concentrarea 31
VI.2. Intrarea si iesirea libera de pe piata 32
VI.3. Diferentierea intre produse 33
VI.4. Reglementarea preturilor 34
CAP. VII. VIITORUL SOCIETATILOR DE ASIGURARE 36
Bibliografie 38


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
PIATA INTERNATIONALA A ASIGURARILOR SI REASIGURARILOR
I.1. TRASATURILE GENERALE ALE PIETELOR DE ASIGURARI SI REASIGURARI 
Cresterea economica deosebita a tarilor industrializate in ultimele decenii, progresul tehnic si dezvoltarea socio-umana sub toate aspectele au dus la aparitia si dezvoltarea intr-un ritm alert a pietelor de asigurari si reasigurari.
Aceasta dezvoltare a pietelor a fost determinata de faptul ca atat cererea determinata de complexitatea si multiplicarea riscurilor - cat si oferta, ce cuprinde diferite posibilitati de acoperire a riscurilor, au cunoscut o crestere fara precedent.
Factorul cerere de asigurare influenteaza dimensiunea pietelor de asigurari numai in procesul confruntarii ei cu oferta. Acest factor, din punct de vedere al suportabilitatii de catre membrii societatii, persoane fizice sau juridice, se afla in corelatie cu dezvoltarea economica a fiecarei tari, chiar zone, cu accesul la venituri, iar interesul pentru acest tip de servicii este potentat de relatiile de proprietate si de nivelul de cultura si instruire.
Celalalt factor ce da dimensiunea pietelor de asigurari - oferta - aceasta se caracterizeaza prin prezenta, in functie de conditiile fiecarei tari sau zone geografice, a societatilor comerciale de asigurari si asigurare-reasigurare sau banc-asigurare, a organizatiilor de asigurare de tip mutual si a asociatiilor de asigurare.
Acest tip specific de servicii, caracterizat prin neomogenitatea produselor oferite determina conditii speciale de manifestare a concurentei. Pe aceste piete se manifesta o concurenta perfecta numai in cazul oferirii aceleiasi categorii de produse de catre asiguratori diferiti. Cu alte cuvinte, concurenta va apare numai intre societati avand acelasi profil, care vand acelasi tip de produs, adica incheie asigurari impotriva aceluiasi risc. Astfel, orice piata a asigurarilor este in fapt alcatuita din atatea componente cate subramuri ale asigurarii se practica. Concurenta se manifesta in cadrul acestor subramuri prin oferirea unor conditii de asigurare diferite, ceea ce face ca "produsul" oferit sa se individualizeze si sa intre in competitie cu celelalte oferte.
In privinta transparentei existente pe o astfel de piata trebuie sa se considere dificultatile in cunoasterea exacta din partea potentialilor beneficiari a deosebirilor intre oferte concurente, in conditiile depasirii de catre acestia a dificultatilor legate de intelegerea exacta a efectului asigurarii, raportul dintre valoarea bunurilor asigurate, riscurile acoperite si prima de asigurare.
Pietele de asigurari si reasigurari mai sunt caracterizate si de gradul lor de atomizare, adica de numarul de ofertanti si solicitanti de pe piata, numar care determina influentarea sau nu a activitatii unei societati de catre alta.
Gradul de atomizare pe cateva piete ale asigurarilor din tari ce ocupa locuri importante in domeniul asigurarilor pe plan mondial, dat de numarul organizatiilor de asigurare din acestea, este destul de diferit.
In Marea Britanie functionau in 1996 un numar de 818 societati de asigurare, in Franta - in acelasi an - functionau 570 companii de asigurare, in Germania - 719, in Suedia - 492.
Se remarca faptul ca numarul organizatiilor de asigurare din tarile mentionate este mare, acestea fiind piete mature, cu o experienta si dezvoltare de cateva decenii si care servesc unor economii dezvoltate. Aici intalnim toate formele de existenta a ofertantilor de asigurari.
Alte tari europene sunt caracterizate de un numar redus de companii de asigurare autorizate, exemplul Ungariei - 15 societati in 1996, Poloniei - 42 societati, Slovaciei - 23, ceea ce duce la aprecierea ca atomizarea pietelor de asigurari constituie in multe tari un deziderat.
Un element important ce isi aduce contributia la manifestarea concurentei pe pietele asigurarilor este libertatea de miscare (intrare -iesire) a agentilor economici pe piete; acest element specific economiilor de piata determina manifestarea libera a legilor pietei prin deschiderea fata de mediul economic si social.
Unele piete europene sunt caracterizate de cresterea sau scaderea in timp a numarului de societati de asigurare, ce determina aparitia de noi companii, concomitent cu lichidarea sau fuzionarea altora.
Datele statistice ne ofera exemple pentru ambele situatii. Astfel, in timp ce piata Ungariei este caracterizata de o crestere de la 7 la 15 a numarului de companii de asigurare, intre 1990 si 1996, deci cu 85,7%, iar cea a Poloniei de la 27 companii in 1992 la 42 in 1996, deci cu 33,3%; in Germania s-a inregistrat o scadere a numarului companiilor cu 8,1%, de la 762 in 1990 la 719 in 1996, iar in Franta, scaderea a fost de 7,2%, adica de la 614 companii in 1990 la 570 in 19962.
Aceste fluctuatii demonstreaza ca pietele asigurarilor nu sunt inchise, ci in continua miscare.
Cu privire la potentialul de crestere a sectorului asigurarilor se releva in primul rand faptul ca este urias. Astfel, intr-un singur an - 1996, suma incasarilor din prime de asigurare in Europa s-a cifrat la 638.000 mil. ECU adica 29.8% din volumul mondial. Cele 15 state ale UE reprezentau cca. 93,2%, astfel ca 5.430 societati de asigurare isi disputau atragerea in asigurare a celor circa 373 mil. locuitori ai Uniunii.
Un indicator deosebit de interesant si relevant in dezvoltarea sectorului este densitatea asigurarii, adica suma anuala a primelor de asigurare ce revine in medie pe un locuitor. Analiza acestui indicator evidentiaza certe disparitati pe plan mondial. La sfarsitul anului 1995, la nivel mondial, cifra inregistrata era de 475 USD/locuitor, cu diferente foarte mari intre zone: Europa de Vest atingea 1.550 USD/locuitor, Asia se situa la nivelul de 267 USD/locuitor, iar Europa de Est la numai 30 USD/locuitor. Cifrele variaza in functie de o serie de factori, cum sunt: standardul dezvoltarii economice, nivelul de viata, regimul fiscal, etc.
Dinamica primelor incasate in decursul unei perioade de timp evidentiaza tendintele care se degaja din evolutia ramurii asigurarilor si mai ales raporturile acesteia cu ansamblul economiei mondiale. 
Imbunatatirea raportului intre primele de asigurare si PIB - adica a indicatorului "penetrarea asigurarii" - se datoreaza si modificarii in timp a comportamentului potentialilor beneficiari ai asigurarilor, firme si persoane fizice. Astfel, odata cu cresterea veniturilor si satisfacerea nevoilor vitale se trece la disponibilizarea unor fonduri si pentru procurarea de servicii - cum este si cel de asigurare. Iar in conditiile in care asigurarea ofera, pe langa protectia impotriva anumitor riscuri si posibilitatea economisirii si fructificarii unor disponibilitati banesti (in cazul asigurarilor de viata), acest serviciu devine si mai atractiv.
Tendinta de imbunatatire a gradului de penetrare a asigurarilor se constata pe ansamblul tarilor membre ale OCDE, ca si in tarile Uniunii Europene. Cu toate acestea, decalajul dintre tara cu gradul cel mai ridicat de penetrare si tara cu gradul cel mai scazut continua sa fie apreciabil.
PRINCIPALELE PIETE INTERNATIONALE DE ASIGURARI Si
REASIGURARI
Deceniul 1985-1995 a fost caracterizat, din punct de vedere al evolutiei volumului serviciilor de asigurare, de o crestere constanta, datorata evolutiei generale pozitive a economiei mondiale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de Profit si de Dividend a Societatilor de Asigurare.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!