Prelucrarea pe masini unelte cu comanda numerica

Extras din proiect Cum descarc?

Notiuni generale despre CAM si comanda numerica
Comanda numerica:
Conceptul de comanda numerica a fost realizat la Institutul de tehnologie din Massachusetts (MIT) in anul 1951 pentru obiective ale ingineriei de proces. "Numeric" inseamna ca intrarile datelor de comanda iau forma unor numere. Acestea sunt reprezentate in cod binar si pot fi procesate direct de controler. Numerele trebuie introduse, pentru a descrie geometria piesei (date ale traiectoriei) si specificatii tehnologice legate de scule si de viteze de lucru (declaratii de mofdificare) sub forma numerica in fiecare caz. Aceasta descriere prin cifre este caracterizata de un prefix literar de adresa (DIN 66 025, ISO DP 6983/3 si ISO 646)
Orice comanda la care datele traiectoriei sunt introduse intr-o forma numerica se considera a fi comanda numerica, indiferent de dispozitivul de intrare sau de sistemul de stocare a datelor. 
Programarea:
Programarea piesei reprezinta generarea informatiilor de comanda referitoare la piesa pentru comanda numerica. Datele traiectoriei si declaratiile de modificare trebuie introduse intr-un dispozitiv de stocare de date intr-o ordine prestabilita. Un dispozitiv de stocare de date poate fi banda perforata sau poate fi un dispozitiv magneric . 
Programele pot fi generate on-line, cum ar fi prin intermediul operatorului direct la masina sau off-line, ca parte a fazei de planificare operationala. Descrierile pieselor in forma desenelor de executie sau date CAD servesc ca date de iesire pentru generarea programului, acolo unde se foloseste unul din limbajele de programare complexe ale ingineriei de proces, cum ar fi EXAPT. 
Modelul creat de programe CAD sau MCAD serveste directiile CAM/CAE, furnizand "entitatea matematico-geometrica" pe care se fac determinari ale comportamentelor la solicitari si pe care se fundamenteaza comenzile numerice pentru masinile digitale de prelucrare mecanica (frezare, strunjire, electroeroziune, laser, jet de apa). Cel mai frecvent abrevierea CAM se refera la activitatea de generare a comenzilor numerice pentru masinile automate de prelucrare prin aschiere/electroeroziune pe baza modelului digital 3D, insa nu se limiteaza la aceasta (chiar si masinile de brodat comandate printr-o interfata digitala la un calculator specializat constituie un exemplu ce se poate incadra aici)
Programarea :Programarea piesei reprezinta generarea informatiilor de comanda referitoare la piesa pentru comanda numerica. 
Notiuni generale despre masinile cu comanda numerica
Axele si miscarile MUCN :
O masina unealta cu comanda numerica este alcatuita din masina unealta propriu-zisa si echipamentul de comanda numerica (CNC) . Din aceasta cauza , MUCN sunt fabricate in colaborare, de mai multe firme, unele realizand partea clasica, altele fiind specializate in partea de comanda numerica.
Echipamentele CNC ale masinilor unelte se prezinta intr-o gama foarte larga, fiind concepute dupa principiul comenzilor numerice de pozitionare sau de conturare. .
Echipamentele CNC se folosesc, in principal, la urmatoarele categorii de masini-unelte : 
- masini de frezat
- masini de gaurit 
- strunguri
- masini de rectificat 
- masini de electroeroziune cu fir 
- centre de stantat cu comanda numerica .
La acestea se adauga centrele de prelucrare si unele masini neconventionale, cum ar fi masinile de prelucrat prin eroziune electrica si chimica, masini de injectat mase plastice si masini de prelucrare cu plasma.
Din punctul de vedere al tehnologului programator sunt importante urmatoarele caracteristici ale echipamentului CNC :
- numarul de axe
- purtatorul de program
- memoria pentru inmagazinarea programelor 
- modul de introducere a programelor 
- posibilitatile de adaptare pentru legatura cu o memorie externa
- precizia obtinuta 
Orice masina unealta executa miscari in raport cu niste axe specifice fiecareia. Stabilirea corecta a axelor este foarte importanta in cazul MUCN, deoarece programul tine cont de aceste axe. In comanda numerica s-a introdus notiunea de axa ca fiind o deplasare liniara sau o rotatie . Aceste miscari sunt executate de organele mobile ale masinii unelte cu comanda numerica . 
Pentru a identifica axele unei MUCN, acestora li se atribuie o anumita simbolizare precizata in recomandarea ISO R- 841/1968 sau in STAS 8902 - 71 . Teoretic exista cazul general, cu 3 axe de translatie (X,Y,Z) si 3 axe de rotatie (A, B,C) in jurul primelor 3. Se spune ca avem in acest caz o masina in 6 axe. Daca tot ansamblul este montat pe un suport care la randul lui poate executa miscari, putem vorbi de masini in 7, 8 sau 9 axe . Aceste masini sunt de o mare complexitate si se proiecteaza de obicei pentru un scop foarte precis . Masinile care se intalnesc in practica au de obicei 2-5 axe, cele mai multe avand 2 sau 3 axe. 
Cele mai cunoscute echipamente CNC sunt : 
- Sinumerik, al firmei Siemens , Germania
- FANUC, Japonia
- Alcatel, Franta
-Mikromat, Germania


Fisiere in arhiva (1):

  • Prelucrarea pe masini unelte cu comanda numerica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!