Reasigurarile - Modalitate de Omogenizare a Riscurilor

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
I. Riscurile si importanta protectiei impotriva acestora 4
II. Scurt istoric al reasigurarilor 7
III. Reasigurarile - modalitate de omogenizare a riscurilor 9
IV. Reasigurarile - abordari internationale 16
V. Concluzii 22
Bibliografie 24


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Reasigurarea ofera capacitatea necesara asiguratorului direct pentru acoperirea riscurilor, pe care altfel nu le poate suporta singur. Cedarea sub aceasta forma a unei parti din risc sau uneori a intregului risc are ca efect omogenizarea riscului. Nevoia de protectie a asiguratorilor directi sta la baza dezvoltarii activitatii de reasigurare, deoarece rolul ,,tehnic" al acesteia este de a-i proteja pe acestia in fata pericolului insolvabilitatii sau a reducerii capacitatii lor financiare, conferindu-le o mai mare stabilitate. 
Importanta pozitiei detinuta de reasigurare in comertul international in prezent, este sporita pe masura ce volumul si valoarea bunurilor comercializate sunt mai mari. Reasigurarile au aparut deci, dintr-o necesitate obiectiva, si anume din existenta unor riscuri foarte mari (maritime, aviatice, incendiu, de viata) ce pot genera daune extrem de mari. Aceste daune nu pot fi suportate de societatile de asigurare ce nu au capacitate financiara suficienta, putand determina uneori falimentul acestora.
Am ales ca tema de studiu "Reasigurarile - modalitate de omogenizare a riscurilor" ca urmare a importantei reasigurarilor atat pentru asigurator, cat si pentru reasigurator in conditiile in care riscul se gaseste astazi in centrul afacerilor, iar gestionarea acestuia trebuie sa fie functia cheie a societatilor de asigurari sau reasigurari.
Lucrarea realizata este structurata in cinci parti, astfel:
- In prima parte vom scoate in evidenta importanta asigurarilor si reasigurarilor pentru prevenirea sau minimizarea pagubelor inregistrate ca urmare a manifestarii unor evenimente neprevazute;
- Un scurt istoric al reasigurarilor va fi prezentat in cea de-a doua parte a lucrarii, pentru a observa evolutia acestora in timp;
- In cea de-a treia parte, vom descrie modul in care reasigurarile contribuie la omogenizarea riscurilor la adresa indivizilor si bunurilor acestora;
- Situatia reasigurarilor existenta pe plan international este prezetata in cea de-a patra parte a lucrarii, punand accentul pe zona europeana ca urmare a influentelor pe care aceasta asupra pietei reasigurarilor din Romania. 
- In ultima parte, vom evidentia concluziile desprinse in urma studiului efectuat asupra temei alese.
I. Riscurile si importanta protectiei impotriva acestora
La baza existentei umane se afla o multitudine de nevoi individuale si de grup care orienteaza si justifica activitatea economica. Amploarea acestora se coreleaza cu nivelul de cultura si civilizatie, cu gradul de dezvoltare socio-economica al indivizilor sau al societatii in ansamblul sau. Nevoile de baza (hrana, imbracaminte etc) sunt esentiale, primele pe care individul cauta sa si le satisfaca, insa odata cu cresterea nivelului de trai, trebuintele acestuia vor creste, iar prioritatea se muta asupra celor de varf (nevoi sociale, de autorealizare etc). Unele dintre acestea pot fi satisfacute imediat, altele necesita un anumit orizont de timp. 
Indivizii si colectivitatile lor sociale incearca sa creeze conditii tot mai favorabile pentru existenta individuala si social-umana, sa preintampine riscurile, insa nu pot fi prevazute toate evenimentele. Observatiile si studiile statistice reflecta faptul ca exista o anumita regularitate a producerii unor pericole naturale sau a celor generate de activitatea oamenilor. Incertitudinea cu privire la previzibilitatea producerii unor astfel de evenimente consta in aceea ca nu pot fi identificate persoanele, subiectii care vor fi afectati de aceste pericole si nici momentul sau zona. Totusi, se poate determina regularitatea si posibilitatea producerii unor evenimente sau pericole. Dezvoltarea societatii arata faptul ca oamenii au avut in vedere caracterul previzibil al producerii unor astfel de evenimente si chiar au depus eforturi pentru a preintampina, indeparta sau chiar elimina asemenea pericole. Cu toate acestea, exista inca fenomene ale naturii care nu pot fi prevazute cu exactitate: cutremure, furtuni, tornade, secete etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reasigurarile - Modalitate de Omogenizare a Riscurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!