Rolul sectorului asigurărilor în sistemul economico-financiar

Extras din proiect Cum descarc?

1. Definirea termenilor
Dupa Laurentiu Mihai asigurarea "este un mijloc de protectie impotriva pierderilor financiare. Este o forma de gestionare a riscurilor, utilizata in principal pentru a se asigura impotriva riscului unei pierderi". Pe scurt, asigurarea protejeaza oamenii de riscurile ce se pot ivi in viata, contra unei sume de bani.
Asigurarea este bazata pe principiul mutualitatii, in sensul ca fiecare contribuie cu cate o suma mica pentru a se crea un fond care sa se repartizeze celor care au suferit prejudicii de pe urma producerii riscului asigurat.
Definitia sistemului financiar: "Sistemul financiar reprezinta un set de institutii care faciliteaza circulatia pe pietele financiare a instrumentelor financiare. Altfel spus, sistemul financiar intermediaza circulatia banilor de la cei care acumuleaza economii (creditori) catre cei care fac cheltuieli (debitori) pentru realizarea unor proiecte si pentru acest lucru sunt gata sa achite un anumit pret." Avand in vedere ca pentru asigurari se plateste o prima, este clar ca acest sector are un rol in sistemul financiar. 
Sistemul financiar poate fi atat privat, cat si public. 
Componentele sistemului financiar privat sunt:
- Finantele intreprinderilor si altor entitati private;
- Creditul bancar privat;
- Asigurari sociale private si asigurarilor de bunuri, persoane si raspundere civila;
- Finantele gospodariilor.
Componentele sistemului financiar public sunt:
- Bugetul de stat;
- Bugetele locale;
- Asigurarile sociale;
- Creditele cu entitati publice;
- Asigurarile de bunuri, persoane si raspundere civila.
Sistemul economic reprezinta o totalitate de elemente care se afla in interactiune si formeaza o unitate distinca.
Exista mai multe tipuri de sisteme: 
- Sistemul economiei naturale, unde bunurile produse sunt destinate autoconsumului fara a se apela la schimb.
- Sistemul economiei de piata care este o treapta superioara a economiei de schimb.
- Sistemul economic de comanda, unde statul gestioneaza singur productia, schimbul si repartitia bunurilor si serviciilor. 
- Sistemul economiei mixte care reprezinta o imbinare a sectorului public cu cel privat, a mecanismelor pietei cu reglementare publica, o imbinare a mecanismelor de diferentiere de avere cu asigurarea anumitor garantii sociale.
1.Istoria asigurarilor
Dupa cum am descoperit la curs , asigurarea nu a aparut recent in vietile oamenilor moderni, ci dateaza inca din anul 300 i.Hr., insa, in acea perioada, aceasta avea un sens mult mai caritabil si solidar. La inceput, membrii societatii din acele vremuri strangeau bani pentru a asigura o inmormantare oamenilor fara posibilitati financiare. Se poate observa ca, in acele vremuri, comunitatea era mult mai stransa, oamenii erau obisnuiti sa-i ajute pe cei aflati in nevoie. 
In jurul anului 1754 i.Hr., asigurarea a aparut intr-un izvor scris (pe o roca foarte dura - diorit), numit "Codul lui Hammurabi". El cuprindea in jur de 300 de articole de lege si un epilog, iar partea legata de asigurare expunea obligatia ca cetatenii sa-l plateasca pe cel furat sau cel care suferea de pe urma unor dezastre naturale. Cu timpul, datorita modernizarii societatilor, au aparut asigurari pentru schimbul de bunuri pe mare, astfel a luat nastere legea marina numita "Bottomry" care cuprindea despagubiri pentru vremea rea, atacurile piratilor etc. In zilele noastre exista asigurari pentru casa, afacere, propria viata, masina, familie, calatorii si asa mai departe. Diferenta intre asigurarile din trecut si cele de acum este legata de faptul ca fiecare persoana plateste pentru propria protectie, nimeni nu mai contribuie pentru a-si ajuta aproapele. 
Avand in vedere istoria indelungata si vasta a asigurarilor, consider ca, societatea noastra de astazi nu ar putea functiona fara acestea. Pe langa faptul ca unele asigurari au devenit obligatorii (asigurarea pentru masina), multe persoane ar avea un trai mult mai precar daca ar fi nevoite sa scoata din buzunar bani pentru un accident rutier sau pentru diferite operatii. Fara contributiile platite la stat, care ne ofera majoritatea serviciilor medicale gratuit, am mai putea sa ne permitem analizele anuale si multe alte consultatii? Cu salariul mediu pe economie din Romania, sigur nu. Asadar, asigurarile nu au fost si nu sunt un moft sau o aroganta, ele sunt necesare pentru bunul mers al societatii. 
2. Asigurarile publice si private
E bine de stiu ca sectorul asigurarilor s-a dezvoltat mult cu timpul, insa ideea sa de baza a ramas aceeasi. Acum nimeni nu mai depinde de restul comunitatii pentru a-si despagubi anumite accidente sau inccidente, ci contribuie la bugetul de stat ca acesta sa se ocupe de problemele fiecaruia. Daca contributiile pentru sanatate si pentru aparare ar disparea, atunci n-ar mai exista servicii gratuite de sanatate, politie, pompieri si toti oamenii ar apela la serviciile private care sunt mult mai costisitoare. Guvernul nu poate asigura tot ce isi doresc oamenii, de aceea companiile de asigurari de proprietate, de afaceri, de calatorie etc. au succes.
Oricat de dezvoltata ar fi o tara, Guvernul acesteia nu ar putea asigura toate formele de protectie pe care le ofera o companie privata. Nu ar fi corect ca toti oamenii dintr-un stat sa plateasca taxe pentru a fi asigurati intr-o calatorie, daca acestia nu ies niciodata din tara. Insa, ei sigur vor avea nevoie de spitalizare sau de un set de analize, de care se vor bucura in mod gratuit. Serviciul medical si cel de aparare serveste tuturor. Asadar, firmele private de asigurari isi au rostul lor si fiecare persoana poate alege ce vrea sa-si protejeze.


Fisiere în arhivă (1):

 • Rolul sectorului asigurarilor in sistemul economico-financiar.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Raportul CERS privind riscurile sistemice in sectorul asigurarilor din UE / Decembrie 2015 Anexa 1
2. Uniunea Eurasiatica a oamenilor de stiinta - Articolul: Rolul asigurarii in economia mondiala si efectul sau pentru indicatorii macroeconomici
3. Articol de Patrick M Liedtke: Ce reprezinta asigurarea pentru economia moderna?
4. https://www.youtube.com/watch?v=gM0zGhDQuOw
5. Raport anual 2019- 2020: Asigurari Europene


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!