Sisteme de Ocrotire a Sanatatii in Europa

Extras din proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE
In orice tara civilizata, statul isi asuma obligatia garantarii unui sistem de ocrotire a sanatatii, prin care sprijina, in baza legii, persoanele aflate in situatii care necesita ajutor. 
In acelasi timp, sistemul sanitar trebuie sa corespunda asteptarilor populatiei, implicand respectul fata de cetatean (autonomie si confidentialitate) si orientarea beneficiarului (servicii prompte si aacalitate a dotarilor). Aceste scopuri se coreleaza cu nivelul absolut de receptivitate fata de exigentele populatiei si cu modul de distribuire. Un alt obiectiv il reprezinta finantarea echitabila, in care cheltuielile sa reflecte capacitatea de plata, si nu neaparat riscul de imbolnavire.
Conform opiniei unor specialistilor care au intocmit raportul OMS, sistemele sanitare ale lumii se clasifica potrivit eficientei cu care transforma cheltuielile in sanatate. Se au in vedere aici, in corelatie, cheltuielile pentru ingrijirea sanatatii, ajustate conform preturilor locale, cu asigurarea starii de sanatate. Ca factor determinant pentru sanatate, in calcul a fost cuprins si nivelul de educatie a populatiei. 
Acest demers conduce la definirea de catre World Health Report aaa aasistemul sanitar drept aa aa ,, toate activitatile al caror scop principal este de a promova, restabili sau mentine sanatatea". Aceasta definitie pune accentul pe importanta activitatii intersectoriale in promovarea sanatatii, dar, formularii atit de generale ,,toate activitatile" aanu i se poate stabili un echivalent cuantificabil. 
In acest proiect analizam trasaturile esentiale ale principalelor modele de sisteme de ocrotire a sanatatii aplicate in spatiul european, existente la sfirsitul anilor '80:
o Modelul Semashko (Sistemul Centralizat de Stat) - intalnit in fostele tari comuniste;
o Modelul Beveridge (Sistemul National de Sanatate)- intalnit in tarile vestice;
o Modelul Bismarck (Sistemul bazat pe Asigurari publice obligatorii) - Germania, Franta, Olanda.
2. MODELUL SEMASHKO (modelul rus)
Dupa victoria revolutiei socialiste din octombrie 1917, Lenin realizeaza ca trebuie introdus socialismul si in medicina. In acest sens, cere sprijinul doctorului Semashko care gandeste un sistem medical diferit. Acest model a fost caracteristic tarilor din Europa Centrala si de Rasarit, foste comuniste, iar printre trasaturile sale, distingem:
o finantarea din impozite, taxe si alte prelevari; 
o administrarea si finantarea se face de catre institutiile statului;
o serviciile de sanatate de aproape toate tipurile erau un drept social al fiecaruia, fara nici o cheltuiala sau cu foarte mici cheltuieli personale;
o medicii sunt bugetari (in subordinea statului);
o distribuirea serviciilor preventive si terapeutice era in mod esential integrata, accentul fiind pus pe prevenire;
o se constata un grad ridicat de centralizare;
o nu exista sector privat in domeniul serviciilor de sanatate;
o se pune accent pe ingrijirea de specialitate;
o ingrijirea primara in policlinici cu 3 tipuri de medici specialisti: pediatru, ginecolog, generalist.
Ca orice model, acesta prezinta si o serie de dezavantaje, printre care amintim:
o prin faptul ca resursele financiare sunt repartizate de la bugetul de stat, sistemul de asigurari sociale este permanent dependent de oportunitati politice, concurand cu celelalte cheltuieli bugetare, precum apararea, invatamantul, cultura etc.
o in special in situatii de criza economica incasarile de impozit scad, in timp ce necesarul financiar pentru politica sociala creste;
o cetatenii nu percep legatura dintre contributiile lor si serviciile pe care le primesc;
o sistemul nu stimuleaza responsabilitatea personala in gospodarirea resurselor;
o saracia ofertelor duce la ,,piata neagra a sanatatii", greu accesibila pentru bolnavii cu venituri modeste si dezonoranta pentru medici.
In anii '70 acest sistem centralizat, greoi, incepe sa nu mai faca fata datorita revolutiei tehnico - stiintifice medicale care a promovat noi medicamente si tratamente foarte scumpe. In aceasta situatie, singura sursa de venituri nu a mai fost capabila sa fionanteze sistemul medical.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Ocrotire a Sanatatii in Europa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!