Țipuri de riscuri și acoperirea acestora prin intermediul asigurărilor

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I 2
RISC SI ASIGURARE 2
1.1.Notiuni generale 2
1.2.Metode de caracterizare a riscului 2
1.3.Riscurile in societatea contemporana 3
Capitolul II 4
TIPURI DE RISCURI 4
1.1RISCUL IN ASIGURARI 4
1.2.Alte tipuri de riscuri 6
1.3.Riscul aleator si riscul moral 6
Concluzii 8
BIBLIOGRAFIE 9


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I
RISC SI ASIGURARE
1.1.Notiuni generale
Societatea contemporana este confruntata permanent cu o extraordinara diversitate de riscuri: riscuri naturale ,riscuri profesionale ,riscuri ce afecteaza sanatatea ,riscuri de deterioreaza mediul inconjurator, toate acestea avand un impact negativ asupra generatiilor viitoare. Una dintre numeroasele definitii date riscului arata ca acesta este o amenintare, o posibilitate de producer a unui eveniment cauzator de pagube, caracterizat ,pe de o parte ,prin gravitatea consecintelor sale si, pe de alta parte, prin probabilitatea sa de producere . Amploarea riscului este greu de cunoscut, in situatii diferite, acelasi risc putand produce efecte sensibile deosebite, in functiile de conditiile in care se produce. De exempul efectele riscului de accidente difera in functie de autovehiculele angrenate in acesta, dupa anotimpul si locul in care se produc, dupa viteza de circulatie, dupa faptul daca centurile de siguranta sunt cuplate sau nu.
1.2.Metode de caracterizare a riscului
Atunci cand se realizeaza , un eveniment producator de pagube poate fi caracterizat prin: origine, unul sau mai multi vectori si o tinta.
Originea este data de cauza sau cauzele conjugate ale evenimentului. Un eveniment ce produce pagube se datoreaza, in general, unui lant de cause ce formeaza un arbore generic al producerii sale, arbore care poate ajunge foarte departe, in spatiu si timp. Sursele originii riscului, in aparenta, sunt usor de identificat de exemplu cutremurele ,anumite fenomene meteorologice( furtuni, tornade, stratul de zapada, grindina ,seceta), activitatea centralelor nucleare, poluarea sunt cunoscute surse generatoare de risc. Dar in unelecazuri, identificarea lor este mai dificila, deoarece concretizarea unui risc evolueaza in timp, in functie de stadiul cunoasterii si in functie de perceptia sociala. Vectorii reprezinta mijloacele de transfer a riscului fiind caracterizati atat de natura pericolului( chimic, biologic, mechanic), cat si de mediul prin care se transfera(aerul,solul) . Tinta o constituie victimele producerii riscului ,care pot fi indivizii, grupuri de persoane, saupatrimoniile acestora. Distinctia dintre originea, vectorii si tinta unui risc este importanta mai ales pentru prevenirea sa.
Prevenirea sa implica actiuni care elimina sau diminueaza riscurile sau efectele acestora. Pentru a preveni riscul, se poate actiona: asupra evenimentului in sine; asupra probabilitatii producerii sale;asupra vectorilor prin care se propaga; asupra tintei, oferindu-i mijloacele de protective necesare sau actionand pentru ca riscul si tinta sa nu se intalneasca, in timp sau in spatiu.
Scoala Cultural Theory of Risk grupeaza comportamentele sociale in fata riscului, in patru categorii de atitudine: 
a. Comportamentul antreprenorilor fata de risc, este caracterizat de cautarea riscului, in vederea obtinerii unui eventual castig, acestia acceptand si probabilitatea pierderii.
b. ,,Umbrela'' biocratiei centrale este caracterizata de functionarul care actioneaza intr-o lume strict compartimentata printr-o grila de functiuni si de subordonare bine conturata, avand o mobilitate foarte scazuta si o marja de libertate restransa. In aceasta lume, asumarea de riscuri este prohibita si se tinde spre controlul total al administratiei.
c. Catastrofismul sectarilor este caracteristic ecologistilor si altor grupuri contestatare, inclusiv de natura religioasa, care pe fondul unei condamnari globale a societatii,pun accent pe risc( riscul catastrofelor care ameninta planeta, apocalipsa).
d. Fatalismul celor exclusi de la luarea deciziilor (executantii) care activeaza intr-o ordine la stabilirea careia nu au participat si care le este de multe ori strain.


Fisiere în arhivă (1):

  • Tipuri de riscuri si acoperirea acestora prin intermediul asigurarilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Lungu, N.C.-op.cit.,Editura Sedcom Libris, Iasi, 2006, p. 49.
-  Negoescu, Gh. -  Risc si incertitudine in economia contemporana, Ed. Alter Ego Cristian, Galati,1995, p.14.
-  http://portal.feaa.uaic.ro/licenta/fb/an2/sem1/BABP/Documents/Capitolul2_pswd.pdf


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!